W piątek 15 marca obchodziliśmy Dzień Piekarza i Cukiernika. Święto uczciła społeczność szkolna Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu, który z powodzeniem kształci młodzież w tych właśnie zawodach. W uroczystości wzięli udział także wieluńscy przedstawiciele tych zawodów, a wydarzeniu towarzyszyła wystawa wyrobów piekarniczych i cukierniczych właśnie lokalnych producentów.
W trakcie uroczystości odbyły się także prelekcje. Można było sporo dowiedzieć się o historii cukiernictwa, patronie cukierników św. Klemensie, o którym opowiedział nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w ZS nr 1 Przemysław Banaś, czy o nowoczesnych trendach w cukiernictwie.
Jedna z prelekcji w trakcie obchodów święta piekarzy i cukierników dotyczyła z kolei powstającego w placówce Branżowego Centrum Umiejętności, na które szkoła pozyskała 11 mln zł. W przypadku takiego święta nie mogło zabraknąć degustacji wyrobów lokalnych piekarni i cukierni.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?