Bywają dni, że trzeba poczekać na swoją kolej
Zapobiegliwi rezerwowali sobie miejsca w ulubionych restauracjach, aby mieć pewność, że gdy przyjdą, nie będą musieli ani czekać, ani szukać innego lokalu.
- Staram się zawsze tak robić – mówi Ewelina, która za zakupy wybrała się z mężem i córkami. - Stolik dla czterech osób, najlepiej w pizzerii, lepiej wcześniej zamówić.
Łódzkie restauracje w pandemii
Czy to Piotrkowska, czy Manufaktura, czy inne sprawdzone lubiane i modne lokalizacje – np. Tymienieckiego, Piłsudskiego, ulice na osiedlach – wszędzie tam łodzianie lubią spędzać czas przy dobrym jedzeniu.
- Rezerwacje na soboty i niedziele zwykle są już przyjęte z czwartek, piątek – przyznaje Dorota Jeziorek, menadżer restauracji Cesky Film. - Obłożenie jest spore, ale uruchomiliśmy drugą salę. Zachowujemy reżim sanitarny, jest sporo miejsca, goście mogą się czuć swobodnie. Zwykle rezerwują stoliki na 4-6 osób, kameralnie, na obiady lub obiadokolacje w godzinach między 15 a 18.
Restauratorzy przyznają, że odczuli większy ruch gości w październiku, nieco mniejszy w listopadzie. Niestety teraz, gdy czwarta fala się nasila, mają świadomość, że może być trudniej - z jednej strony mogą się spodziewać ograniczeń w funkcjonowaniu, a z drugiej – widzą, że klienci sami odwołują zamówione wcześniej na grudzień np. firmowe spotkania wigilijne.
Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?