Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Derda po naszemu 2010

Poszukiwacz Smaku
Poszukiwacz Smaku
Kulinarne Igrzyska Regionalne „Derda po naszemu 2010” już za nami. Z kulinarnych potyczek zwycięsko wyszedł zespół restauracji Maestra z Bydgoszczy.

W przeddzień Święta Niepodległości w Gościńcu Konopielka na Kociewiu odbyła się pierwsza edycja ogólnopolskich Kulinarnych Igrzysk Regionalnych „Derda po naszemu”. Konkurs skierowano do profesjonalnych zespołów kucharskich z całej Polski, a jego celem była promocja gęsiny i wyłonienie najlepszego dania z gęsi. - Chcemy, żeby konkurs, który zainicjowaliśmy, stał się coroczną tradycją – powiedział nam Andrzej Majka z Gościńca Konopielka. - Gęsina to mięso mocno osadzone w polskiej tradycji i powinna na stałe zagościć na polskich stołach.

Patronat honorowy nad konkursem objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jak czytamy w liście Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marka Sawickiego, Polska plasuje się na czele producentów gęsiny w Europie. Choć hodowla gęsi stanowi zaledwie 2,2proc.  produkcji drobiu, to zainteresowanie tym gatunkiem drobiu stale rośnie.

Kulinarne igrzyska uświetnił swoją obecnością Marszałek Senatu RP Bogdan Borusewicz oraz Senator RP Andrzej Grzyb, znany promotor kuchni regionalnej. Gościem specjalnym konkursu była dr Halina Bielińska z Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej na Kujawach.

Dr Halina Bielińska wygłosiła wykład na temat polskiej białej gęsi kołudzkiej. Jak podkreśliła, gęsina jest mięsem smacznym, zdrowym i bezpiecznym, zaś gęś to gatunek, który łączy cechy zwierzęcia hodowlanego i dzikiego. Polska biała gęś kołudzka to dziś zarejestrowany znak towarowy i dobrze sprzedający się towar eksportowy. Warto dodać, że ekipa filmowa Poszukiwaczy Smaku gościła niedawno w Kołudzie, a film z tej wizyty można obejrzeć na naszej stronie.

Jury w składzie: dr Halina Bielińska, ekspert, Paweł Loroch, dziennikarz Antyradia i TVP2 oraz Artur Michna, krytyk kulinarny, po degustacji przygotowanych przez kucharzy potraw postanowiło przyznać trzy wyróżnienia w trzech odrębnych kategoriach: danie domowe, danie innowacyjne i danie restauracyjne oraz Grand Prix, przechodni Puchach Zdrowego Smaku.

W kategorii danie innowacyjne wyróżniono zespół kucharski z restauracji Trzy Wieże z Katowic. Katowicka ekipa przygotowała gęsią wariację na temat tradycyjnej śląskiej rolady. Wyluzowaną tuszkę rozbito, nafaszerowano mieloną gęsiną, doprawiono czosnkiem, tymiankiem i prawdziwkami i upieczono. Pokrojoną na grube plastry pieczeń podano z kluseczkami śląskimi i buraczkami.

Wyróżnienie za najlepsze danie domowe przypadło zespołowi kucharskiemu gospodarzy. Kucharze z Konopielki przygotowali doskonałe duszone gęsie udko w słodkim sosie z dodatkiem orzechów, które podano z ziemniaczanymi kluseczkami, czerwoną kapustą i kapitalną gruszką duszoną w winie z sosem żurawinowym.

W kategorii dań restauracyjnych jury wyróżniło zespół kucharzy z restauracji Maestra z Bydgoszczy. Bydgoscy kucharze zaproponowali pieczone udko z kluseczkami w towarzystwie modrej kapusty z chipsem z korzenia pietruszki, karmelizowanymi buraczkami, sosem z jarzębiny i gruszką w cynamonie owiniętą w plaster agaru. Dodatki doskonale uzupełniały kęsy gęsiego udka, a niektóre z nich, w szczególności karmelizowane buraczki, były atrakcją samą w sobie. Tej restauracji jury postanowiło przyznać także Grand Prix konkursu, czyli Puchar Zdrowego Smaku. Kucharze z Maestry otrzymali ponadto nagrodę rzeczową – tygodniową wycieczkę zagraniczną dla dwóch osób.

Zmaganiom konkursowym towarzyszył pokaz darcia pierza oraz pokaz garncarstwa Tomasza Szyszka. Można było też spróbować dań kuchni kociewskich przygotowanych przez gospodynie z KGW Pinczyn.

Puchar Zdrowego Smaku ma charakter przechodni. Oznacza to, że kolejna edycja konkursu "Derda po naszemu" odbędzie się w restauracji Maestra w Bydgoszczy.

Czytaj codziennie: MMTrojmiasto.pl/Wiadomości

Zobacz jakie możliwości daje Ci MMTrojmiasto.pl >>

Wybory w Trójmieście | Wygraj 500 zł | Piłkarska Ekstraklasa | Praca TrójmiastoDrogowe Miasto | Koncerty w Trójmieście | Pisz bloga | Matura 2011

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto