Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Popisowe sznycle z indyka - są delikatne, soczyste i mają chrupiącą panierkę. Wypróbuj przepis na najlepsze smażone kotlety

Redakcja
Wyśmienite sznycle z indyka to pomysł na rewelacyjny obiad. Zobacz, jak prosto możesz je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Wyśmienite sznycle z indyka to pomysł na rewelacyjny obiad. Zobacz, jak prosto możesz je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie przepis na wyśmienite sznycle z indyka. To idealne kotlety, które możesz podać zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalną okazję. Z pewnością zachwycisz nimi gości. Sznycle są bardzo delikatne i soczyste. Mają apetycznie chrupiącą panierkę i kusząco pachną masłem. Sprawdź, jakie są smaczne i wypróbuj przepis na sznycle z indyka.

W skrócie:

Kotlety na obiad — sprawdzony przepis

Popisowy obiad zarówno na co dzień, jak i na specjalną okazję nie musi być trudny i czasochłonny do zrobienia. Podpowiadam sprawdzony przepis na wyśmienite sznycle z indyka. Ich przygotowanie jest proste i dość szybkie. Sznycle są delikatne, aromatyczne i mają apetyczne chrupiącą panierkę z dodatkiem mąki pszennej. Ich wyjątkowy smak to zasługa smażenia na maśle klarowanym. Sznycle możesz podać z ugotowanymi ziemniakami i porcją warzyw np. surówką z kapusty pekińskiej czy surówką z młodej kapusty.

Zobacz w galerii, jak zrobić najlepsze sznycle z indyka.

Przepis na sznycle z indyka

czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja na: ok. 8 sznycli
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • ok. 1 kg filetu z indyka,
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 8 łyżek bułki tartej drobno zmielonej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane lub opcjonalnie olej rzepakowy do smażenia,
  • opcjonalnie sok z cytryny.

Jak zrobić najlepsze sznycle z indyka?

  1. Filet z indyka pokrój na kotlety. Staraj się kroić mięso w poprzek włókien, wtedy sznycle będą delikatniejsze.
  2. Każdy kotlet rozbij delikatnie tłuczkiem i posyp solą oraz pieprzem.
  3. Przygotuj trzy talerze lub tacki: do pierwszej wsyp mąkę, do drugiej wbij jajka i rozbij je widelcem, do trzeciej wsyp bułkę tartą.
  4. Każdy kotlet panieruj kolejno w: mące, jajku i bułce.
  5. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Możesz także smażyć kotlety na oleju rzepakowym.
  6. Smaż kotlety po kilka minut, z obu stron na złoty kolor.
  7. Gotowe kotlety przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  8. Podawaj np. skropione sokiem z cytryny, z ziemniakami i surówką.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie, do których nic nie przywiera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Popisowe sznycle z indyka - są delikatne, soczyste i mają chrupiącą panierkę. Wypróbuj przepis na najlepsze smażone kotlety - Strona Kuchni

Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto