Łódź może poszczycić się solidną, trzyosobową reprezentacją w World Class Poland 2016. Bartłomiej Wójcik od 2 lat jest związany z lokalem Foto Cafe 102. W barmaństwie jest pasjonatem i samoukiem. Wiedzę i umiejętności pogłębia m.in. obserwując najlepszych barmanów z kraju i zagra-nicy, a także uczestnicząc w konkursach miksologicznych. W World Class bierze udział po raz drugi – w pierwszej edycji zawodów również zakwalifikował się do ‘top 12’.
Aż dwóch barmanów do finału oddeleguje Restauracja Bawełna. Dominik Krzewiński w konkursie World Class Poland uczestniczy po raz pierwszy. Za barem pracuje od 6 lat. Szlify w zawodzie zdobywał także w Hotelu Focus, Loft Aparts, klubokawiarnia Zmianatematu w Łodzi. Mateusz Rosiński w konkursie World Class Poland uczestniczy po raz pierwszy. Jest barmanem od 4 lat. Obecnie do-skonali swoje umiejętności pracując w łódzkiej Restauracji Bawełna. Wcześniej był związany z loka-lami Złoty Ul w Sopocie i Exclusive Club w Łodzi.
„Świetny debiut Mateusza Szuchnika w World Class Competition 2015 rozbudził nadzieje na suk-ces w kolejnej edycji konkursu. Po wyłonieniu ‘top 12’ obiecujemy sobie jeszcze więcej! Ostatni boot camp pobił rekord – umiejętności uczestników skoczyły zarówno wobec pierwszego zjazdu, jak i całej pierwszej edycji” – powiedział Łukasz Piwowarczyk, koordynator Diageo Reserve World Class Poland.
Drugi półfinałowy zjazd pod hasłem „Cuisine Meats Cocktails” odbył się w Szkockim Ranczo k. Naruszewa. Przed eliminacjami do ‘top 12’ zawodnicy uczestniczyli w warsztatach i pokazach Mateusza Szuchnika i innych mentorów World Class. – „Drugi boot camp mocno przetasował ranking barmanów. Uczestnicy wzięli sobie do serca rady Mateusza Szuchnika i światowych ambasadorów konkursu. Każda kolejna konkurencja potrafi zmienić szanse barmanów, dlatego wielkie emocje będą towarzyszyć nam do ostatnich chwil finału” – dodała Katarzyna Woods, koordynatorka Diageo Reserve World Class Poland.
Finał World Class Poland 2016 odbędzie się w czerwcu br. w Warszawie. Barmani będą musieli wykazać się wiedzą w dziedzinie miksologii, tj. sztuki przygotowywania koktajli, znajomością historii alkoholi oraz kultowych koktajli, kreatywnością i wyczuciem w dopasowywaniu koktajli do różnych okazji i epok (Retro, Disco-Future), sprawnością i tzw. hospitality. Wszystkie te kompetencje liczą się również w globalnym finale.
***
Od 2009 r. program Diageo Reserve World Class rozwija najlepsze doświadczenia oraz kulturę spożywania koktajli na całym świecie. Do tej pory po globalne trofeum World Class Competition sięgnęli reprezentanci: Grecji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Australii, Japonii oraz Stanów Zjednoczonych. W ubiegłorocznej edycji Polskę reprezentował Mateusz Szuchnik z warszawskiego koktajlba-ru El Koktel, który znalazł się w pierwszej 20 najlepszych barmanów globu. Tytuł Barmana Roku 2015 trafił w ręce Japończyka, Michito Kaneko.
Jakie są wczesne objawy boreliozy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?