Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dzień Czekolady 2021. To najsłodszy dzień w roku. Nie wierzysz, że czekolada jest dobra na wszystko? Zobacz te MEMY! [12.04.2021]

LJ
12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady. Dziś można grzeszyć bez wyrzutów sumienia, w końcu święto trzeba celebrować, a jak inaczej świętować Światowy Dzień Czekolady? Tym, którzy odmawiają sobie łakoci ze względów dietetycznych, polecamy MEMY tworzone przez internautów!

Podobno czekolada jest dobra na wszystko. Można to sprawdzić 12 kwietnia, kiedy obchodzimy Dzień Czekolady. Sprawdźcie, co o tym pysznym produkcie sądzą internauci.

ZOBACZ TEŻ: Memy na Dzień Czekolady 2021. Słodkie święto na wesoło. Zobacz najlepsze memy

W czekoladzie zawartych jest wiele składników, który mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Jak zatem wygląda skład czekolady?

  • Węglowodany - podstawowe źródło energii dla organizmu człowieka, zwłaszcza dla mózgu
  • Magnez - budulec zębów i kości, wspomagaga przewodnictwo komórek nerwowych i procesy trawienne
  • Tłuszcze roślinne - obniżają poziom "złego cholesterolu".
  • Żelazo - będące niezbędnym czynnikiem produkcji czerwonych krwinek, rozprowadzających tlen po całym organizmie.
  • Cynk i selen - wpływa na podniesienie poziomu endorfin, substancji redukujących poziom stresu.
  • Teobromina - działaja pobudzająco na pracę nerek, stymuluje ośrodkowy układ nerwowy
  • Fenyloetyloamina - jedna z endorfin
  • Wapń i białko - budulec kości, wzmacnia układ odpornościowy
  • Flawonoidy - powodują zwiększenie odporności na infekcje, regulują właściwe napięcie mięśni i naczyń krwionośnych.
  • Czekolada zawiera także witaminy B6, B2, A, E, B3, B12, kwas foliowy i kofeinę.

ZALETY JEDZENIA CZEKOLADY:

Czekolada ma właściwości relaksujące, uspokajające, ale jest również doskonałym źródłem energii. Zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, E i PP oraz substancje działające stymulująco takie jak teobromina, czy kofeina. Ta druga oczyszcza skórę z toksyn, działa wyszczuplająco i antycellulitowo, a także przyspiesza zmniejszanie obrzęków.

Wystarczy zjedzenie kilku kostek ciemnej czekolady dziennie, by choć w pewnym stopniu ochronić skórę przed promieniami ultrafioletowymi zawartymi w świetle słonecznym. Czekolada wzmacnia nasze serce i układ krwionośny, działa przeciwzakrzepowo, zmniejsza ryzyko zawału serca, chorób nowotworowych oraz pobudza pracę nerek.

Zobacz MEMY na Dzień Czekolady 2021 [12.04.2021]

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bialystok.naszemiasto.pl Nasze Miasto