reklama

Czego unikać w kupowanej żywności?

abcZdrowie.plZaktualizowano 
Obróbka cieplna produktów spożywczych i niewłaściwe przechowywanie żywności to prosta droga do powstania związków mutagennych oraz kancerogennych. Sprawdź, jakie substancje pojawiają się w jedzeniu!

Żywność to źródło witamin, minerałów i innych składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu człowieka. Niestety, oprócz cennych substancji pokarm może zawierać związki mutagenne i rakotwórcze. Ich wpływ na zdrowie jest zdecydowanie niekorzystny.

Jak powstają szkodliwe substancje w żywności?

Jak wyjaśnia dietetyk Zuzanna Mroczkowska, „związki mutagenne i rakotwórcze w żywności powstają na skutek metod utrwalania i przechowywania żywności, a także niektórych zabiegów przygotowywania produktów spożywczych, które zwiększają zawartość karcynogenów (opiekanie na wolnym ogniu, pieczenie w wielokrotnie używanym tłuszczu)”. Związek między konkretnymi produktami spożywczymi a występowaniem chorób nowotworowych to nie mit – najlepszym dowodem na istnienie takiej zależności są badania epidemiologiczne. „We Francji rozmieszczenie zapadalności na raka żołądka pokrywa się z rejonami o dużym spożyciu calvadosu (rodzaj napoju alkoholowego), natomiast w Kaszmirze duża częstość występowania raka przełyku ma związek z powszechną tam konsumpcją słonej herbaty (w trakcie jej przygotowania powstają n-nitrozoaminy)” ‒ dodaje dietetyk. Rakotwórcze n-nitrozoaminy powstają z azotanów, które znalazły zastosowanie jako konserwanty do mięs, ryb, serów i wędlin. Nie oznacza to jednak, że produkty zawierające azotany, takie jak wędliny, należy traktować jako źródło związków rakotwórczych – w procesie ich produkcji dodawane są zwykle substancje (np. alfa-tokoferole, kwas askorbinowy), które hamują tworzenie szkodliwych związków.

Substancje o właściwościach rakotwórczych

N-nitrozoaminy to nie jedyne związki kancerogenne w żywności. Właściwości rakotwórcze wykazują również heterocykliczne aminy aromatyczne, powstające podczas grillowania, smażenia i pieczenia produktów zawierających białko. Ilość heterocyklicznych amin aromatycznych zależy od temperatury i długości obróbki termicznej – im dłużej poddajemy żywność działaniu wysokiej temperatury, tym więcej związków rakotwórczych powstaje. Substancje te zwiększają ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego aż dwukrotnie!

Działanie kancerogenne mają również wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), powstające między innymi w wyniku obróbki cieplnej mięsa. Tworzeniu związków rakotwórczych możemy zapobiegać, kontrolując temperaturę smażenia, pieczenia lub grillowania. Wskazane jest także niedopuszczanie do spalania tłuszczu wyciekającego z mięsa i zastępowanie tłustego mięsa chudym (na przykład drobiowym).

Szkodliwe substancje a DNA

W kontekście żywności coraz częściej wspomina się o niekorzystnym wpływie substancji obcych obecnych w jedzeniu na organizm. Czy szkodliwe związki znajdujące się w pokarmie mogą uszkadzać DNA człowieka? Dietetyk Zuzanna Mroczkowska uspokaja: „Większość szkodliwych substancji obcych pochodzących z żywności jest traktowana przez organizm jako niepotrzebne i usuwana na drodze detoksykacji, tylko nieznaczna część substancji niepożądanych dociera do jądra komórkowego, gdzie oddziałuje na materiał genetyczny”. Jakie mogą być tego skutki? „Powstają uszkodzenia, które nasz organizm usilnie próbuje naprawić. Mimo wielkiej sprawności naprawy DNA, niektóre uszkodzenia ulegają utrwaleniu w cząsteczce jako mutacja. Jest to otwarta droga do powstawania chorób nowotworowych obejmujących zmiany w morfologii i funkcjonowaniu komórki” ‒ tłumaczy dietetyk.

Nie sposób całkowicie wyeliminować szkodliwych substancji mutagennych i rakotwórczych z żywności, ale poprzez odpowiednie przechowywanie i przygotowanie produktów spożywczych możemy znacząco zmniejszyć ich obecność w jedzeniu, redukując tym samym ryzyko rozwoju groźnych nowotworów.

Partnerem serwisu jest

Profesor Jacek Jassem: Czy to prawda, że chemioterapia szkodzi?

Wideo

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

W
Wróżbita Maciej nr.1 !

Czego unikać w kupowanej żywności?Wszystkiego co się rusza !

N
NIE SPOŻYWAM

ASPARTAM (znany też jako dodatek E 951) jest najbardziej niebezpieczną substancją dodawaną do żywności!!!

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3