Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Coolturalny Festiwal Piwa 2015. Będą wykłady i degustacje

Adam Tubilewicz
Jakub Pokora
Studenci Politechniki Łódzkiej zapraszają na piąty Coolturalny Festiwal Piwa. 1 i 2 czerwca będzie można spróbować nie tylko przysmaków z pianką, ale także zdobywającego coraz większą popularność cydru.

Coolturalny Festiwal Piwa na Politechnice Łódzkiej odbędzie się już po raz piąty. W czasie dwudniowej imprezy organizatorzy zaplanowali wiele atrakcji zarówno dla spragnionych wiedzy i tych, którzy szukają różnorodności smaków napoju z pianką.

Pierwszy dzień poświęcony będzie na wykłady i warsztaty związane z piwną tematyką. Zajęcia poprowadzą znawcy tematu - sędziowie Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, przedstawiciele browarów oraz blogerzy piwni.

W drugim dniu festiwalu rozpocznie się piknik pod hasłem „Kultura degustacji produktów fermentacji”. - Będzie można nie tylko spróbować produktów polskich i zagranicznych browarów, ale także dowiedzieć się więcej o danej marce piwa i historii browarów – zachęcają organizatorzy.

Bilety. Wstęp na pierwszy dzień imprezy jest za darmo. Na drugą część festiwalu bezpłatnie wejdą studenci i doktoranci, którzy brali udział w wykładach pierwszego dnia festiwalu i wpisali się na listę i/lub brali udział w sesji posterowej. Pozostali studenci i doktoranci Politechniki Łódzkiej po okazaniu ważnej legitymacji zapłacą 2 zł. Jak informują organizatorzy, pozostali studenci nie będą mogli uczestniczyć w drugim dniu festiwalu.

Shell Eco Marathon 2015. Historyczny wynik studentów z Łodzi [ZDJĘCIA+FILM]

Coolturalny Festiwal Piwa 2015 - Program:

1 czerwca (poniedziałek) - wstęp wolny dla wszystkich

Miejsce: Aula Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności

- 10:20 - 10:30 - oficjalne rozpoczęcie V Coolturalnego Festiwalu Piwa
- 10:35 - 11:00 - Pogromcy piwnych mitów - prawda czy fałsz? - Wykład poprowadzi Pan Marek Suliga
- 11:05 - 11:30 - Jak zacząć warzyć piwo i założyć własny Browar - piwna rewolucja w Polsce - Wykład poprowadzi Pani Magdalena Banasiak - certyfikowany sędzia Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych
- 11:30 - 11:45 - Przerwa - w przerwie możliwość rozmowy z piwowarami domowymi
- 11:45 - 12:10 - Degustować piwo jak ekspert! Jakie są cechy „dobrego” piwa? Wykład poprowadzi Pan Rafał Kowalczyk (Browarzyciel) - właściciel Jabeerwocky
- 12:15 - 12:40 - Zdrowotne aspekty piwa i jego niecodzienne zastosowania - Wykład poprowadzi dr Andrzej Czarnecki
- 12:45 - 13:10 - Poznajmy „boom” ostatnich miesięcy - cydr - Wykład poprowadzi Maciej Słowikowski - przedstawiciel firmy Jantoń
- 13:15 - 13:30 - Sesja posterowa (zgłoszenia przez [email protected]) - piwa regionów świata (studenci) oraz pozytywne i negatywne działanie alkoholu (doktoranci)
- 13:30 - 14:00 - Przerwa obiadowa
- 14:10 - 15:00 - Warsztaty wizualizacja smaku i zapachu podstawowych stylów piwnych (zapisy na [email protected]!) - Prowadzi Pan Marek Suliga

2 czerwca (wtorek) - wstęp płatny

Miejsce: Dziedziniec Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności

- 10:00 - rozpoczęcie II dnia „Kultura degustacji produktów fermentacji”
- 10:10 - rozpoczęcie pokazu warzenia piwa przez przedstawicieli nowego łódzkiego browaru rzemieślniczego „AntyBrowar”
- 10:15 - rozpoczęcie akcji „Nigdy nie jeżdżę po alkoholu”
- 12:00 - wręczenie nagród laureatom sesji posterowej
- 12:15 - konkurs wiedzy z wykładów
- 12:45 - zakończenie V Coolturalnego Festiwalu Piwa

Organizatorami festiwalu są studenci Kół Naukowych „Kollaps” i „Ferment”.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto