Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Co zrobić z czosnku niedźwiedziego? Sprawdź 7 wyjątkowych przepisów idealnych na wiosnę. Idealne przysmaki na imprezę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wiosną warto sięgać po wyrazisty w smaku czosnek niedźwiedzi. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć 7 przepisów na wykorzystanie tego sezonowego składnika.
Wiosną warto sięgać po wyrazisty w smaku czosnek niedźwiedzi. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć 7 przepisów na wykorzystanie tego sezonowego składnika. Katarzyna Puczyńska
Czosnek niedźwiedzi to roślina, która w warunkach leśnych jest pod częściową ochroną. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby uprawiać go w doniczce lub w ogródku. Czosnek niedźwiedzi to pyszny składnik past kanapkowych lub sosów do makaronu. Zebraliśmy 7 pomysłów na wykorzystanie aromatycznego czosnku niedźwiedziego.

W skrócie

Czosnek niedźwiedzi wywodzi się z jednej rodziny, co czosnek pospolity. Na wiosnę wykorzystuje się świeże liście czosnku niedźwiedziego, a poza sezonem używa suszonego zioła. Ten rodzaj przyprawy ma delikatniejszy, bardziej orzeźwiający smak niż popularne ząbki czosnku. Ciekawostką jest, że czosnek niedźwiedzi w niektórych regionach zwyczajowo nazywa się cebulą czarownic. Warto zapamiętać, że czosnek niedźwiedzi najlepiej dodawać pod koniec gotowania zupy lub tuż przed jej podaniem, aby nie utracił właściwości wspierających odporność. Oto sprawdzone przepisy z czosnkiem niedźwiedzim w roli głównej.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć propozycje dań z czosnkiem niedźwiedzim

Domowe pesto do makaronu

Jednym z pierwszych przepisów, przy którym eksperymentują smakosze, jest pesto z czosnku niedźwiedziego. Tradycyjne składniki, które zazwyczaj dodaje się do listków bazylii, nabierają zupełnie nowego wymiaru, połączone z ostrym czosnkiem niedźwiedzim. Zamiast orzeszków piniowych można skorzystać z uprażonych migdałów, orzechów laskowych, a nawet pestek słonecznika. Zobacz, co jeszcze można zrobić z czosnkiem niedźwiedzim.

Kliknij w naszą galerię, aby zobaczyć propozycję dań z czosnkiem niedźwiedzim

Masło czosnkowe do grzanek

Przygotowując domowe masło czosnkowe można skorzystać z suszonego czosnku niedźwiedziego. Wystarczy wymieszać miękkie masło z przyprawą i hojnie doprawić solą. Takie smarowidło świetnie podkreśli smak kanapek, grzanek lub będzie dodatkiem do ugotowanej na sypko kaszy gryczanej.

Cebula czarownic do sosu

Przygotowując surówkę lub sałatkę do obiadu, warto przyprawić ją w nieoczywisty sposób. Wystarczy do domowego sosu winegret dodać szczyptę czosnku niedźwiedziego. Wypróbujcie przepis na sałatkę z cukinii i ogórków z sosem doprawionym czosnkiem niedźwiedzim. Możecie też skorzystać z pożywnej sałatki z tortellini, szpinakiem i suszonych pomidorów, która sprawdzi się na szybki lunch do pracy.

Orientalne kiszonki

Kolejnym pomysłem na przyrządzenie oryginalnej przekąski z czosnkiem niedźwiedzim jest kimchi z młodej kapusty. Ukiszone warzywo będzie świetnie smakować do bibimbap (koreańskiego dania z ryżu z wołowiną, jajkiem i warzywami – przyp. red.), ramenu albo smażonego makaronu ryżowego z jajkiem.

Wypieki z ciasta francuskiego

Przygotowując domowe pizzerinki albo przekąskę znaną jako świnki w kocykach, czyli parówki zawinięte w ciasto francuskie, można je przyprawić ząbkami czosnku albo sięgnąć po mnie oczywisty czosnek niedźwiedzi. Dzięki niemu przegryzka nabierze intensywnego aromatu i nie będzie banalnie smakować.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Co zrobić z czosnku niedźwiedziego? Sprawdź 7 wyjątkowych przepisów idealnych na wiosnę. Idealne przysmaki na imprezę - Strona Kuchni

Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto