Z nieba leci żar. Ubrani w przewiewne stroje, z butelką wody mineralnej pod pachą wychodzimy z domu. Pragnienie zaspokoimy w każdej chwili, a co, gdy w upalny dzień dopadnie nas głód? Najlepsze jest lekkostrawne danie.
Latem powinniśmy jeść dużo warzyw i owoców. Niemal na wszystkich stronach internetowych, w książkach kucharskich czy w gazetach aż roi się o przepisów na potrawy z ich wykorzystaniem. Takie smakołyki są bowiem zdrowe i lekkostrawne.
O tym, że wzrasta świadomość na temat zdrowego odżywiania przekonują radomscy kucharze.
- Zauważamy, że latem nasi goście chętniej zamawiają potrawy z dużą ilością warzyw czy kiełków. Jeśli decydują się już na mięso, wybierają te niezbyt tłuste lub w zamian ryby. Na deser zaś zamawiają orzeźwiające sorbety owocowe - mówią Marcin Kosior i Daniel Sochanek z restauracji Hotelu Europejskiego w Radomiu.
NA ŁADNĄ OPALENIZNĘ
Jedzenie niektórych owoców ma pozytywny wpływ także na nasz wygląd. Gdy w wakacje nie mamy czasu na leżakowanie i zażywanie kąpieli słonecznej sięgnijmy po pomarańczowe owoce i warzywa. Zawarty w nich beta-karoten zapewni cerze świeży i opalony wygląd. W połączeniu z witaminą C, która także występuje w tych owocach, sprawi, że skóra nabierze elastyczności i będzie bardziej odporna na działanie promieni słonecznych. Do letniego menu warto więc dołączyć: dynię, marchew, morele oraz warzywa liściaste.
IDEALNA NA GORĄCE DNI
Lato jest czasem, gdy rośnie zapotrzebowanie naszego organizmu na płyny. Powodem tego są wysokie temperatury i zazwyczaj większa aktywność fizyczna.
- Dziennie powinniśmy wypijać od 2 do 3 litrów płynów łącznie - radzi Stefan Fundowicz, lekarz internista. - Dobrze jeśli wśród nich będzie przeważała niegazowana woda mineralna.
W krótkim czasie przywraca ona bowiem utracone siły. Jest to najlepiej i najszybciej przyswajalny płyn. Jeśli nie przepadamy za nią, możemy do szklanki wrzucić dodatkowo plaster cytryny lub świeżą miętę.
W upalne dni warto zrezygnować z mocnej kawy i słodkich napojów gazowanych na korzyść wspomnianej już wody. Napoje z dużą zawartością kofeiny i cukru tłumią bowiem objawy nadchodzącego udaru słonecznego. Trzeba uważać zwłaszcza na alkohol. Przy wysokiej temperaturze powietrza może on wywołać przegrzanie organizmu.
DOBRY KEFIR I MAŚLANKA
Latem warto sięgać też po mleczne napoje fermentowane. W upalne dni tradycyjny obiad dobrze jest zastąpić chłodnikiem przygotowanym na bazie kefiru lub maślanki.
- Zimne napoje tego typu nie tylko gaszą pragnienie, ale zawierają też probiotyki, które mają dobroczynne działanie, bo wzmacniają nasz organizm i dobrze wpływają na pracę jelit - dodaje doktor Stefan Fundowicz.
Źródło: Lekkie menu na upalne dni/echodnia.eu
MM Łódź patronuje:
MMŁódź poleca: | |||
Zostań dziennikarzem obywatelskim | Konkursy | Zdrowie i uroda | Przewodnik po lokalach |
Sztuka w Łodzi | Teatr w Łodzi | Kino w Łodzi | Praca w Łodzi |
Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?