Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Chia pudding z karmelizowanymi jabłkami. Prosty przepis na zdrowy deser dla miłośników migdałów. Bomba witaminowa na śniadanie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy pudding chia to źródło witamin i błonnika. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć sposób podania.
Domowy pudding chia to źródło witamin i błonnika. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć sposób podania. Anna Daniluk
Deser z nasionami chia to prosty i pyszny deser, który można podawać na lekkie drugie śniadanie lub podwieczorek. W Polsce nasiona szałwii hiszpańskiej szybko przyjęły się w kuchni wegańskiej, a potem rozprzestrzeniły w wielu restauracjach. Zobacz przepis na pyszny pudding chia z karmelizowanymi jabłkami.

W skrócie

Nasiona chia cenione są za właściwości żelujące. Wystarczy nasiona zalać ulubionym mlekiem, napojem roślinnym lub jogurtem, aby po minimum trzech godzinach spędzonych w lodówce uzyskać domowy pudding. Podpowiadamy przepis na całoroczny pudding chia z karmelizowanymi jabłkami.

W naszej galerii przedstawiamy sposób podania domowego puddingu chia z jabłkami

Pudding chia – przepis z jabłkami

Liczba porcji: dla 1-2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut + minimum 3 godziny do napęcznienia w lodówce.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 30 g nasion chia,
  • 150 ml zimnego napoju migdałowego (lub innego ulubionego mleka),
  • 10 g płatków migdałowych,
  • 1/2 jabłka,
  • 10 g masła,
  • 3 g cynamonu,
  • opcjonalnie: 3 g miodu.

Jak zrobić pudding chia?

  1. W szklance umieść nasiona chia i zalej je napojem migdałowym.
  2. Odstaw do lodówki na trzy godziny. Nasiona mają wchłonąć część płynu, tworząc żelującą konsystencję.
  3. Najlepiej deser odstawić na całą noc i rano przystąpić do dalszych przygotowań.
  4. Jabłko należy pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni z łyżką masła.
  5. Gdy jabłko się zarumieni, należy doprawić je cynamonem i opcjonalnie miodem.
  6. Na suchej patelni trzeba uprażyć płatki migdałowe do momentu, aż nabiorą złotego koloru.
  7. Pudding chia wyjmujemy z lodówki. Można go rozdzielić na dwa mniejsze pucharki.
  8. Następnie na wierzchu trzeba ułożyć uprażone jabłko i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
  9. Domowy budyń migdałowy z chia jest gotowy do spożycia.

Sposób podania

Taki chia pudding można podawać z sezonowymi owocami np.: truskawkami, malinami lub borówkami amerykańskimi. Świetnie smakuje pudding chia z owocami leśnymi. W tym z jagodami i poziomkami. Jesienią i zimą warto postawić na konfiturę, mrożone owoce albo na egzotyczne owoce. Właśnie wtedy można zajadać się obłędnym w smaku puddingiem chia z mango. Przygotowując pudding chia z jabłkami, można doprawić je przyprawą do piernika, która nada dodatkowego aromatu.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć domowy pudding chia z jabłkami

Ile chia na 100 ml mleka?

Aby uzyskać gęsty pudding, warto przyjąć zasadę, że na każde 100 ml płynu (w tym mleka) używa się 15 g nasion chia. Dzięki temu szałwia hiszpańska w trakcie wchłaniania wody będzie nabierać pożądanej budyniowej struktury. Taki pudding można zrobić w dużej misce, a po napęcznieniu podzielić go do pucharków, kieliszków lub misek.

Czy nasiona chia są zdrowe?

Pudding przygotowany z nasionami chia jest lekkostrawny. Dzięki zawartości błonnika i białka deser z nasionami chia poprawia trawienie i dodaje energii. Nasiona chia można łączyć ze zmielonym siemieniem lnianym, które również tworzy charakterystyczny kleik mający korzystne działanie dla żołądka.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Pij przynajmniej 2 litry wody dziennie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Chia pudding z karmelizowanymi jabłkami. Prosty przepis na zdrowy deser dla miłośników migdałów. Bomba witaminowa na śniadanie - Strona Kuchni

Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto