Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Calzone mięsno-warzywne

Emilia Białecka *Emkanabe*
Emilia Białecka *Emkanabe*
Dziś mam Wam do zaproponowania w miarę proste danie, którego przyrządzenie przypomina nieco dwa inne - pizzę oraz spaghetti. Jego wielkim pozytywem jest to, że składniki są dowolne, po prostu dodajemy to, co lubimy bądź po prostu mamy "na stanie".

Składniki (orientacyjnie):

- 3 cebule
- 2,3 pomidory
- 1 papryka
- 30 dkg pieczarek
- oliwki
- koncentrat pomidorowy z ziołami
- czosnek
- ser żółty tudzież Mozarella
- 40 dkg mięsa mielonego
- sól, pieprz
- tłuszcz (olej/masło)
- 300 g mąki
- drożdże(15 g świeżych lub torebkę suszonych)
- 150 ml ciepłej wody
- szczypta cukru

Przygotowanie:

Ciasto

Otóż przepis jest identyczny jak w przypadku ciasta na pizzę.

1. W kubku z połową ciepłej wody mieszamy drożdże, zostawiamy je na ok. 10 min

2. Na blat sypiemy mąkę, dodajemy sól, szczyptę cukru, łyżeczkę oleju, drożdże oraz resztę wody

3. Wyrabiamy to wszystko ręcznie aż powstanie gładkie, nie przyklejające się do rąk, ciasto

4. Wkładamy je do jakiegoś naczynia, przykrywamy szmatką i zostawiamy na czas robienia farszu

Farsz (wg uznania-w jednym lub dwóch rondlach. Ja robię w dwóch, aby nie tracić czasu. Zależy mi, żeby pieczarki były wpierw podsmażone, dlatego wrzucam do osobnego rondla, i w tym czasie podsmażam cebulę z mięsem)

1. Po pokrojeniu w kostkę warzyw, zaczynam od cebuli, którą podsmażam na patelni (ok. 7 min.), a następnie dodaję mięso. W tym samym czasie nastawiam rondel, do którego wrzucam pieczarki.

2. Kiedy mięso wydaje się być odpowiednio podsmażone(po jakichś 10 min.), dodaję zawartość patelni do rondla z pieczarkami

3. Następnie dodajemy do całości resztę warzyw i duszę ok. 15 min.

4. Dodajemy koncentrat pomidorowy i duszę jeszcze ok. 5 min.

5. Po tym czasie, kiedy całość jest już gotowa, studzimy farsz

To dobry moment, by włączyć piekarnik na 230 stopni.

Calzone

Przystępujemy do robienia naszych pierożków.

1. Bierzemy się ponownie za ciasto, dzielimy je na 4 równe części

2. Rozwałkowujemy na placki o średnicy ok. 23 cm

3. Na połówce każdego z nich układamy nadzienie pozostawiając dookoła rąbek wielkości 2 cm

4. Dodajemy ser, ja dodaję wtedy czosnek (jest silniejszy aromat niż byśmy wrzucili go wcześniej do duszenia wraz z farszem)

5. Składamy placek na pół i zlepiamy jego końce

6. Smarujemy calzone oliwą lub masłem, układamy na blasze (ja wykładam ją papierem do pieczenia) i pieczemy ok. 20 min.

Smacznego!!!

MM Łódź zaprasza:


MM Łódź patronuje:


MMŁódź poleca:

Od redakcji: Przypominamy, że każdy z Was może zostać dziennikarzem obywatelskim serwisu MM Moje Miasto! Zachęcamy Was do zamieszczania artykułów oraz nadsyłania zdjęć z ciekawych wydarzeń i imprez. Piszcie też o tym, co Wam się podoba, a co Wam przeszkadza w naszym mieście. Spróbujcie swych sił w roli reporterów obywatelskich eMeMki! Pokażcie innym to, co dzieje się wokół Was. Pokażcie, czym żyje Miasto.

od 7 lat
Wideo

21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto