5 hipsterskich koktajli idealnych na upał [PRZEPISY]
Lassi, Indie
Lassi to tradycyjny indyjski napój orzeźwiający. Jego popularność rośnie również poza krajem pochodzenia. Coraz częściej możemy zamówić go w barach ze zdrową żywnością, gdzie konkuruje z dobrze znanymi smoothies. Lassi możemy również przyrządzić samodzielnie - receptura jest banalnie prosta. Napój przygotowuje się ze zmiksowanych do postaci gładkiego koktajlu jogurtu, wody i przypraw. Tradycyjnie lassi przyrządza się ze szczyptą soli i chili, obecnie popularność zyskują również odmiany przygotowywane na słodko z dodatkiem wody różanej i miąższu owoców takich jak mango, truskawki i cytryny. - Sięgając w upalny dzień po tradycyjne lassi uświadomimy sobie mądrość, której od wieków hołdują mieszkańcy cieplejszych stref klimatycznych. Gdy robi się naprawdę gorąco, kwaśnie i słonawe, a nawet pikantne napoje orzeźwiają znacznie lepiej niż słodkie. Pod wieloma względami tradycyjne lassi przypomina turecki ajran - opowiada Piotr Chalimoniuk z biura lotniczego Sky4Fly.net. Lassi na słono: - 2 i pół szklanki gęstego jogurtu - 1 szklanka schłodzonej wody - sól wg uznania (może być czarna sól himalajska) - liście mięty - wybrane przyprawy (chili lub kminek) - lód w kostkach (opcjonalnie) Wszystkie składniki łączymy w blenderze. Po wymieszaniu schładzamy. Podajemy w szklankach na lodzie (opcjonalnie) i przystrajamy liściem mięty.