5 hipsterskich koktajli idealnych na upał [PRZEPISY]
Agua fresca, Meksyk
Agua fresca oznacza po prostu „świeżą wodę” i trzeba przyznać, że trudno tu o bardziej trafną nazwę. Te popularne w Ameryce Środkowej i Meksyku napoje chłodzące mają zwykle postać koktajlów powstałych na bazie wody, syropu cukrowego oraz rozmaitych owoców, zarówno słodkich, takich jak arbuz, melon czy mango, jak i kwaśnych cytrusów, a także nasion i kwiatów. W Meksyku napoje sprzedaje się na ulicach w plastikowych woreczkach ze słomką. Arbuzowa agua fresca: - 4 szklanki pokrojonego w kostkę miąższu z dojrzałego arbuza - 3 szklanki wody - 2-3 łyżeczki soku z limonki - 1 łyżeczka cukru - liście mięty Składniki łączymy w blenderze, dodając półtora szklanki wody. Przecedzamy do dzbanka przez sito i dodajemy resztę wody, mieszając. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Serwujemy na lodzie z dodatkiem liści mięty.