RSS   |   
Zarejestruj się   |    Zaloguj się   |    Zaloguj przez facebook
Łódź » Forum » Wydarzenia » Kultura » Spotkanie na szczycie w sprawie Camerimage
  • Panie Pawłowski, czytenik (gość) 2010-02-08 05:19:10

Widzę, że tak samo się pan martwi jak ja i wielu moich znajomych. To, że ten temat Pan pilotuje w taki wyważony sposób bardzo dobrze o Panu swiadczy.
    Jestesmy już prawie przyzwyczjeni to rozgrywek i manipulacji w mediach co niesłuzy sprawie. Dziaennikarze nie wiedząc czemu stosując niejednokrotnie przekłamania i niedomówienia powodują zaognienia, które oddalają Festiwal od Łodzi.
    Dlatego dziękujemy za obiektywne i pozbawione ironii czy nawet wrogości komentarze.

Chcę też nadmienić, że targają mną dwa uczucia : smutek z powodu takiej straty oraz zrozumienie dla decyzji Żydowicza. Myślę, że wie Pan dlaczego.
    Obok p.Pawlak, p,Kondraciuka jesteście państwo dla mnie dziennikarzami, którym raczej mogę zaufać.
    Pozdrawiam
  • Sadzyński musi pójść po instrukcje do Fisiaka mim (gość) 2010-02-08 05:45:18

a Fisiak nie wie co zrobić
  • Boję się tych komentarzy - znowu będzie dwóch rozmnożonych po Żydowiczu jeździć Fankar (gość) 2010-02-08 06:07:19

• Festiwal Camerimage irek (gość) 2010-02-08 06:20:43

Komisarz powinien zrobić wszystko by ten festiwal utrzymać.
    Sondaż
    Gdyby festiwal Camerimage przeniósł się do innego miasta, to Łódź na tym:
    * straci (79%)
    * zyska (21%)
    Nie licząc się z opinią populistów typu Joński i jego zwolenników, odpowiedź jest tylko jedna nie wylewa się dziecka z kąpielą. Pan Żydowicz nie jest taki straszny o ile umowy będą właściwie podpisane. Apel do radnych: Nie przeszkadzajcie w rozwoju Łodzi. Budowa CŁC pomoże przy zdobyciu ESK 2016, bez tego szkoda pieniędzy i czasu na wniosek. W świadomości mieszkańców dużą rolę do odegrania mają tutaj łódzkie media.
    Po upadku przemysłu jest to jedyna szansa aby Łódź zaistniała na mapach Europy. W przeciwnym wypadku zostaniemy zapyziałym,brudnym skansenem ludzi biednych,mieszkającym w komunalnych ruinach tego miasta.
  • Wpis zgłoszony do moderacji
  • Sprawa odejścia z Łodzi Międzynarodowego Festiwalu Sztuki Autorów Zdjęć Filmowych Plus Camerimage emeryt (gość) 2010-02-08 07:02:12

Wszystkim podpisującym się:POP,sdf,ali,bimbam,asd,lam już dziękujemy.
  • Budowa CŁC tytus (gość) 2010-02-08 08:11:31

Wszyscy uważają , że inwestycja ważna , że stanowi o przyszłości Miasta tylko droga i brak jej biznesplanu . Jeśli tak to dlaczego panowie jońsko-walaski przy okazji swojej partyjniackiej zadymy z 17 stycznia nie zapytali co myślą o tym Łodzianie ? Dlaczego nie zapytali o to czy część Łodzian nie poparłaby finansowo zakupu cegiełek na CŁC ? Koszty budowy rozłozone na kilka lat to nie jest tak dużo ( przez miesiąc 20 mln poszło w śnieg , a jakoś nie widać efektów !)
  • Nie ma za co, zawsze do usług w sprawie Camerimage POP (gość) 2010-02-08 08:31:55

Mam nadzieje, że Camerimage bedzie w łodzi. Co do budowy Centrum, to zostawiam sprawe mądrzejszym od siebie. Ale nie ma zgody nato , aby zabrać 5 mln z festiwalu i wpakować w ŁKS.
    Mam nadzieję , że Prezydent Sadzyński tez tak uważa.
  • Soap opera continues... gore (gość) 2010-02-08 08:34:17

Mydlanej opery ciag dalszy... Zydowicz papa!
  • Zydowicz za duzo sobie wyobraza Przygoda (gość) 2010-02-08 09:12:06

Łódz dotrzymuje umowy a niechec do wyrzucenia 500 mln na pewno nie jest powodem do jej rozwiazania! Zydowicz chce za publiczne pieniadze zbudowac sobie palacyk i ma gdzies kulture i lodzian, pilnowac i rozliczac z kazdej zlotowki!
  • nie ma żadnych decyzji dokąd festiwal powędruje? kiciek (gość) 2010-02-08 09:39:31

Przecież już jest podobno w Poznaniu?????
    Ktoś tu jest mocno niepoważny...
  • A nie mówiłem?! lam (gość) 2010-02-08 10:37:01

Nikt tego nie chce na warunkach P.Żydowicza.BO TO LIPA ZA KUPĘ SZMALU!! Wystarczyło powiedzieć "sprawdzam" i wyszły trocny z wielkiego projektu pisanego na kolanie.Kropiwnicki był ostatnią deską ratunku dla tej lipnej inwestycji-tylko on wydawał publiczne pieniądze jak jakiś generalissimus w bananowej republice!!
  • Panie Lam POP (gość) 2010-02-08 11:32:31

To sztuka negocjacji. Aby festiwal powrocił po udanych negocjacjach z Prezydentem Sadzyńskim, Pan Żydowicz spuścil z tonu wyciagając rekę do nowego komisarza. Negocjacje wtedy kończą się sukcesem, kiedy obie strony wychodza z nich z twarzą. No ale Pan Lam nie ma o tym pojęcia, a pisze i pisze i pisze.
    Może lepiej weżmie się za odsnieżanie. Niech każdy robi to co umie najlepiej
  • Camerimage www.rogalinski.com.pl (gość) 2010-02-08 11:54:32

Oby się udało... Mam nadzieję, że mozna się jakoś porozumieć w tej sprawie i wypracować wspólne stanowisko
  • Żydowicz gra na dwa fronty Ibis (gość) 2010-02-08 12:21:52

FILM - Festiwal Camerimage w Poznaniu? Kto da więcej Markowi Żydowiczowi? To tytuł dzisiejszego artykułu na poznańskiej stronie naszemiasto.pl
    W Łodzi trzasnął drzwiami, ale w Poznaniu jak na razie nikt nie otwiera przed nim podwojów. Więcej pokory panie Żydowicz. Nie da się trzasnąć wahadłowymi drzwiami.
  • masakra kiler (gość) 2010-02-08 12:29:16

PAMIĘTAJCIE KTO NIE RYZYKUJE SZAMPANA NIE PIJE!!!!!! politycy GDZIE SIĘ PODZIAŁY WASZE JAJA!! ŁÓDŹ MOŻE ZYSKAĆ, A PRZEZ TAKICH JAK WY PSEUDO politycy WYSTAWIMY SIĘ ZNÓW NA POŚMIEWISKO CAŁEGO KRAJU.
    POWINNI ODWOŁAĆ CAŁĄ TĄ RADĘ TO SWOISTY "FOLWARK ZWIERZĘCY" JAK NAPISAŁ WYSPIAŃSKI: "POLSKA TO TYLKO HOŁOTA INO IM ZŁOTA" NASZYM włodarzą TYLKO MAMONA W GŁOWACH I OBSADZANIE STANOWISK SWOIMI, W D. MAJĄ MIESZKAŃCÓW ZARÓWNO PRAWA JAK I LEWA STRONA. ŻYDOWICZ MOŻE NIE JEST ŁATWYM PARTNEREM DO ROZMOWY ALE KTO POWIEDZIAŁ ŻE BĘDZIE ŁATWO W GRĘ WCHODZĄ GIGANTYCZNE PIENIĄDZE I PRZYSZŁOŚĆ MIASTA. miasta KTÓRE KAŻDY radny OBIECYWAŁ SIĘ ROZWIJAĆ, ALE TAKA ŁÓDŹ JAKA WŁADZA. MOŻE KIEDYŚ SIĘ TO ZMIENI...
  • nie liczcie na to nie wróci (gość) 2010-02-08 12:36:57

to by była kompromitacja Zydowicz gdyby zmienił zdanie
  • caps lock ci sie zacial Przygoda (gość) 2010-02-08 12:43:14

kiler, wkurza mnie twoj ton dyskusji i ciagle pisanie z capsem, zmien to i skroc swoje wywody bo w takiej formie i tak nikt tego nie czyta!
  • Panie Rogaliński POP (gość) 2010-02-08 12:51:07

Jest nas już dwoje.
    Ciekawy blog..... no i mój ulubiony Tygodnik- gratuluję!
  • Róbta swoje.... stoper (gość) 2010-02-08 12:52:36

Mądrali na tych stronach nie brakuje - ciekaw jestem , kto zostałby tutaj gdyby nalezało - zostawić swoje dane personalne pod tekstem swojej wypowiedzi - bo obecnie wpisują się -wizjonerzy -gdybalscy -prorocy - a brak prawie zupełnie wypowiedzi ekonomistów , finansistów , architektów......
  • teraz bedzi batalia o to, aby został. WASTER (gość) 2010-02-08 13:10:17

A potem powiedzą, ze znowu tylko straszył i jest bez twarzy. dajcie temu Zydowiczowi spokój. Skompromitowaliście Łodź w świecie bo chcecie, żeby każdy, nawet artysta podlizywał się politykom u władzy. a jak nie to fora z Łódzkiego dwora.
    Nie Żydowicz uważał, że zobowiązania to zobowiązania, on nie rozumie gierek politycznych, on ma pasję i entuzjazm dlatego sobie poradzi.
  • po co Camerimage ktos (gość) 2010-02-08 13:12:15

a po co Camerimage. Kasę trzeba wkładać w łks, aby hajto i adamski dostali zaległe pieniądze.
  • no i zostaliśmy z miernymi radnymi mm (gość) 2010-02-08 14:08:29

tylko na to zasługujemy, tylko takich wyborów dokonujemy
  • camerimage na widzewie lodzianin (gość) 2010-02-08 14:16:24

ZBUDUJMY CAMERIMAGE NA TERENACH WIDZEWA !!!!!!!!!!!!!!!
  • Dobra Rada J.Gor. (gość) 2010-02-08 14:59:55

Panie Marku! Tym nowym pomazańcom będzie zależało, aby festiwal pozostał w Łodzi dlatego, że bez tego nie mają co marzyć o tytule ESKultury. To z ich strony taktyczny zabieg. Niech Pan się nie da wykiwać tym popaprańcom. Chcą "mieć ciastko i zjeść ciastko". Do tych ludzi nie można mieć nawet minimum zaufania. Już pokazali co potrafią! Tylko szczegółowa umowa z gwarancją budowy CŁC i wysokimi karami finansowymi za jej zerwanie.Zyczę powodzenia!
  • to nie jest prezydent Lipek (gość) 2010-02-08 15:25:10

kiedy nauczycie się miernoty dziennikarskie że to nie jest PREZYDENT tylko p.o. prezydenta!!!!!!! on prezydentem nigdy nie będzie chociaż w czerwonej łodzi wszystko może się zdażyć ale narazie nie jest!!!!!
  • racjonalista garde (gość) 2010-02-08 15:28:31

stoper napisał:

Mądrali na tych stronach nie brakuje - ciekaw jestem , kto zostałby tutaj gdyby nalezało - zostawić swoje dane personalne pod tekstem swojej wypowiedzi - bo obecnie wpisują się -wizjonerzy -gdybalscy -prorocy - a brak prawie zupełnie wypowiedzi ekonomistów , finansistów , architektów......

Ja jestem ekonomistą i już wielokrotnie wypowiadałem się na forum, że budowa CŁC może być wielką szansą dla regionu na wzrost gospodarczy. Podobnie jest z kilkoma innymi spektakularnymi inwestycjami. W związku z nimi przychody Łodzi mogą zwiększyć się kilkakrotnie (zarówno bezpośrednie do budżetu jak i pośrednie do kieszeni przeciętnego obywatela). Tego typu inwestycje pociągają za sobą kolejne, nowe miejsca pracy, rozwój komunikacji w tym dróg, itd.

Jeśli chodzi o pozyskanie finansowania CŁC z UE to warunkiem rozpatrzenia każdego wniosku jest bezwarunkowe wyrażenie chęci zrealizowania inwestycji. Uchwała Rady Miasta w obecnej formie jest irracjonalna i z założenia w znacznym stopniu ogranicza szanse pozyskania pieniędzy unijnych.

Z ekonomicznego punktu widzenia, mimo gigantycznych kosztów budowy, inwestycja jest dobrym pomysłem. Jednak musi to być przemyślane pod względem finansowym i organizacyjnym. Miasto powinno wyrazić zgodę na budowę i przeznaczyć potrzebne pieniądze na prace projektowe, jednocześnie pilnując Pana Żydowicza i innych odpiowiedzialnych za projekt. Tak na prawdę to nie Żydowicz zarobi na CŁC ale miasto!
  • cf bimbam (gość) 2010-02-08 15:59:13

a jeszcze cos propos zwrotu kosztów...ktoś wczoraj napisał, że się zwróci bodajże po 2 czy3 latach, a nie po 20, bo w miesiącu będą 1-3 takie imprezy jak Camerimage. Przepraszam ile?? A kto je wymyśli i ile będą warte, że zarobią tyle co festiwal??

KOD

POLECAMY