RSS   |   
Zarejestruj się   |    Zaloguj się   |    Zaloguj przez facebook
Łódź » Forum » Strony specjalne » Na CD i DVD » Dlaczego DVD z muzyką są takie drogie?
  • Dlaczego DVD z muzyką są takie drogie?
  • Dlaczego DVD z muzyką są takie drogie? Zaps (gość) 2004-01-05 12:51:23

Przekonuje mnie pogląd, że to zachodnie koncerny wymuszają taki poziom cen, aby płyty z polskich sklepów nie "zalały" lepszej Europy i nie stanowiły konkurencji dla miejscowych sklepów muzycznych... Tak więc musimy płacić dużo za dużo, tylko po to, by zachodnie sklepy nie miały konkurencji :-((
  • Można taniej! Stach (gość) 2004-01-09 16:52:36

Najlepszym przykładem są filmy na DVD. Pomijam te rozdawane z gazetami, bo często są one ogołocone nawet z wielokanałowego dźwięku, nie wspominając o dodatkach. Natomiast w sklepach, nawet w niezbyt odległy czas od premiery filmy można kupić nawet za 30-40 zł. Ostatnio kupiłem "Wasabi - Hubert zawodowiec" za 39 zł (bodaj cztery ścieżki dźwiękowe, polski lektor lub napisy, całe mnóstwo wartościowych dodatków z polskim przekładem). DVD nie muszą kosztować 90-120 zł, no chyba że wydawcy po godzinach włączają maszyny i tłuką płyty dla piratów...
  • Pozostają nam piraci? Tomasz (gość) 2004-01-12 16:22:35

Jeśli ta zadufana w sobie branaża muzyczna nie zacznie bardziej szanować fanów, to najlepiej wyjdą na tym piraci fonograficzni. Co prawda słyszałem, że nie tylko w Polsce wielkie tłocznie pracujące dla znanych wytwórni, po godzinach tłuką pirackie płyty...

KOD

POLECAMY