RSS   |   
Zarejestruj się   |    Zaloguj się   |    Zaloguj przez facebook
Łódź » Forum » Wydarzenia » Łodzianka demaskuje antysemityzm "Lalki"
  • Wątek do artykułu: Łodzianka demaskuje antysemityzm "Lalki"
  • lalkę zenek (gość) 2008-01-22 07:40:15

Bolesława Prusa popieram w 100% Pchają sie wszedzie!Wszystkie stanowiska w mediach, businesie obstawione przez zy dków.
  • Poroniony pomysł ...... Franek (gość) 2008-01-22 07:46:50

przewodniczącej(chyba nauczycielki!?).To tak, jakby przestać nauczać historii.Przecieć Prus pisząc w Lalce o stosunku do żydów nie kłamał.Czy lepiej przemilczeć, udać że nic się nie działo, etc....?To pytanie kieruje do Pani Tomaszewskiej.Tytuł artykułu też nie zbyt \"udany\" To w końcu kto jest tym antysemitą?Lalka -jako powieść, czy Prus jako powieściopisarz.Czy w wielu powieściach Prusa są tony antyżydowskie?Taki zabieg \"uogólniający\" dokonany przez Panią Tomaszewską(Prus, Reymont itd..)odczytuję jako zarzut antysemityzmu wobec tych pisarzy(jeden laureat nagrody Nobla) i próbę niepotrzebnego jątrzenia.Dyskusja po \"Strachu\" będzie, ale wycofanie książek ww pisarzy z kanonu lektor - bez sensu, co też słusznie zauważył pan Nosowski.
  • ludzie, pomyślcie tu trochę!! ff (gość) 2008-01-22 08:18:41

przerażają mmnie takie opinie jak te dwie na forum poniżej - ludzie, opmyślcie trochę! Nie można przesadzać ani w jedną ani w drugą stronę. Nie będe się zniżać do tego, zeby na atak, ze Żydzi rzekomo pchają się wszędzie, odpowiadać, ze to inne wyznania uzurpują sobie raczej prawo do kierowania życiem wsyztskich w kraju.. Ta nauczycielka ma rację, nie należy jednak wycofywać lektur, a edukować, naświetlać tło historyczne itp.
  • Antysemityzm.... S (gość) 2008-01-22 08:37:27

czy dotyczy mordowania arabów i zagarniania ich ziem?
  • kiedy wreszcie skończy się to lizanie żydowskiej d.....y? jaca (gość) 2008-01-22 08:58:34

Zapomnieliście jak żudowstwo z UB(ponad 80% stanu osobowego) mordowało Polaków?
  • Nie no!!Czytałem Lalke ale nigdy nie odbierałem jej w ten sposób ale darek (gość) 2008-01-22 09:13:59

po przemyśleniach tej pani kto wie.Czy głupota ma granice?
  • Co za nieuctwo sb (gość) 2008-01-22 09:44:31

Jasne tylko ze to slowa wyrwane z kontekstu, dialogi bohaterow powiesci. I jak najbardziej powiesc oddaje klimat danej epoki.
  • proponuje zrobic zbiororowa akcje bolek (gość) 2008-01-22 10:25:07

palenia ksiazek zle pokazujacych zydow - zacznijmy od Prusa
  • do zenka Tecnica (gość) 2008-01-22 10:29:47

Zenek ty nieuku wiesz, że B.Prus był pozytywistycznym pisarzem i już nie żyje. Wiec nie możesz go popierać, tylko co najwyżej sie z nim zgodzić. A po 2 jestem daleki od mówienia, że Izraelczycy ( Żydzi dla tych co nie wiedzą ) są super fajni albo bardzo źli. Tak samo jak Polacy, Francuzi mają złe i lepsze strony. Czy dlatego, że w 39 roku zajęliśmy ziemie Cieszyńską, Czesi mają nas do końca życia nie lubić? A prawda niestety jest też taka, że jako Polacy jesteśmy narodem momentami wręcz nieudolnym i niezorganizowanym a przez to zawistnym i jak komuś sie gdzieś uda, gdzie nam sie nie uda, albo potrafi robić coś czego my nie potrafimy to jest ten zły i najgorszy bez wzg. czy jest polakiem czy żydem. Smutne...
  • Ta Jadwiga Tomaszewska to jakaś kretynka... realista (gość) 2008-01-22 11:24:39

Prus opisywał życie takie jakie było i resztę wymyślił na potrzeby książki.
    Jeszcze trochę a słowo żyd będzie uważane za obraźliwe.
    Będzie dopuszczone wyłącznie słowo izraelczyk.
    Coraz więcej wokół nas kretynów...
    Jak to widzę i słyszę to mam wrażenie, że na tym świecie istnieje tylko jedna nacja...
  • A o polakach? Danuta (gość) 2008-01-22 11:50:14

Babo a moze bys tak poszukala powiesci i podala tytuly gdzie szkaluja dobre imie polakow,cz sie boisz.!A Prusa zostaw w spokoju.
  • NIE POTRAFI INTERPRETOWAC Wokulski (gość) 2008-01-22 13:07:07

B. Prus ukazuje sytuacje jaka byla w polsce i ludzie ubolewali nad tym ze zydom dobrze sie wiodlo , to tez naklezy do dziedzictwa narodowego , jakimi sa niewatpliwie zachowania ludzkie w 19 w . Ukazywanie zachowan spolecznych niejest antysemityzmem czylalem Lalke i jest to badzo dobra lektura
  • ŁÓDŻ W ŚWIECIE.. ŁODZIANIN (gość) 2008-01-22 13:37:16

następna nominowana po Sowińskiej do Idioty Roku
  • Jadwiga Tomaszewska ROBOTNIK (gość) 2008-01-22 14:41:14

JEST KRETYNKĄ TYSIĄCLECIA I TACY KRETYNI RZĄDZĄ POLSKĄ.
  • lodzianka... Eug M. (gość) 2008-01-22 16:24:59

Ksiazki sa pisane na tle historii i historii nie da sie zmienic.
    Znow czuc zydowska robote tutaj...
  • Skandal Kreon (gość) 2008-01-22 21:57:01

To jest albo prowokacja albo ignorancja. Tak czy inaczej ta pani chyba nie zdaje sobie sprawy z konsekwencji swego postępowania. Fałszywe oskarżanie o antysemityzm też jest karalne. Jest to po prostu zniesławienie. A ta pani wyrywając z kontekstu wyimki z dzieł literackich po prostu to czyni. I nie ma znaczenia, że autorzy cenzurowanych dzieł już nie żyją. To jest po prostu szkalowanie wybitnych Polaków i podnoszenie ręki na skarby kultury narodowej.
  • Wsciekły zoem (gość) 2008-01-22 23:07:09

Takie decyzje oraz książka, którą aż strach wymieniać, nie służą dialogowi chrześcijańsko-żydowskiemu, polsko-żydowskiemu czy jak go tam zwał, są szkodliwe przede wszystkim dla Żydów żyjących w Polsce. Myślę, że Polacy są już uświadomieni, i zdają sobie sprawę z problemu antysemityzmu przed - po wojnie i obecnie. Czy go zauważają, czy chcą go zauważyć to już inna sprawa. Nie należy chować głowy w piasek ale rozdmuchiwać na siłę, czemu ma to służyć? Reakcja jest taka, ze komentarze do art w 99% mają wydźwięk antyżydowski, czy na pewno o to chodziło pani nauczyciel?
  • tlumaczyc Cobolt (gość) 2008-01-23 01:01:50

Mysle, ze dzieciaka powinno sie tlumaczyc kontest ksiazki i po prostu mowic, ze to jest zle, ale zakazanie tych ksiazek nie mialoby sensu to tak jakby zakazac czytania na filozofii dziel Platona
  • idiotka licealistka z Sieradza (gość) 2008-01-23 18:10:41

ta pani jets kompletną idiotka i kretynką...ta ksiażka to książka pokazująca ludzka mentalność najważniejsze hasła polskich pozytywistów...jestem dopiero II klasie liceum a rozumiem już to... ta panie nie zdjae sobei chyba sprawy z powagi tego dzieła i xchyba go nie czytała. według mnei jest beznadzijna.... i wydaje mi sie ze chche w3ejśc do rządu zostać posłanką ale wcześniej oczywiście musiała się postarać o rozgłos... bo kto by inny mógł o niej usłyszec, nic nie znacząca nauczycielka... bo co ona takiego znaczy, kiedy mówi takie brednie i głupoty... Niedość że dorośli \"zawiesili\" nam 4-letnie licea i z programem trzeba uwinąć się w nievcłae 2.5 roku to jeszce takie głupoty plotą, najpierw amnestia nowy wykaz lektur a teraz to... rada dla tej pani: zaszyj się gdzieś na haiti, bo nie bedziesz teraz miała spokoju pani profesor... skoro w tej książce doszukała sie antysemityzmu to niech poszuka w Binlii moze tez cos znajdzie... szkoda mi jest takich lkludzi i takich nienormalnych nauczycieli, zapewniam w oczach moich przyjacil i kolegów z mojej szkoły nie ma szacunku i poparcia, my stoimy murem za lalką... a antysemityzn to ona ma chyba w swojej główce...
    Ps. w lalce jest mowa o antysemityźmie ale nie o taklim o jaki opani sądzi, była pani na studiach umie pani interprtowac takst?? no wydaje mi się że niee!!!!!!!!!!!!!! należy taką nauczycielkę zwolnic ze szkoły.....!!!!!!!!!!1i to od razu.!!!!!!!!!!!!!1

KOD

POLECAMY