Jemy w Łodzi Food Fest. Dwa tygodnie kulinarnej uczty [PROGRAM]
Roślinna kuchnia Bliskiego Wschodu
I TYDZIEŃ (10-16.09) - Trasa stworzona z myślą o miłośnikach kuchni roślinnej. Restauracje zaprezentują bogactwo kuchni bliskowschodniej w wydaniu wegańskim. Ganesh | Piotrkowska 69 - Mix Daal – mix żółtej i czarnej soczewicy podsmażanej z pomidorami, czosnkiem, imbirem i chilli. Danie podawane z białym ryżem Basmati. - Cena: 18 zł Kardamon | Stefanowskiego 17 - Bhaji z cukinii z surówką z białej kapusty z prażonymi wiórkami kokosowymi, dipem mango-chilli i dipem miętowym. - Cena: 15 zł Kolory Wina Nobo Hotel | Liściasta 86 - Burger wegański: pieczarka portobello, humus, mix sałat, burger z ciecierzycy i pieczonego buraka, pomidor, czerwona cebula, ogórek, konserwowy, sos curry - Cena: 21 zł Lokal | Leona Schillera 13 - Czarny ryż z paloną papryką, smażoną ciecierzycą, marynowanym czosnkiem i kiełkami groszku z trzema kolorami puree: z zielonego groszku, kukurydzy i papryki - Cena: 24 zł Papuvege | Sienkiewicza 15 - Pita z falafelem, grillowanym batatem, karmelizowaną czerwoną cebula, sosem taratot, zatarem, granatem i kolendrą - Cena: 16 zł Takżetego wege bistro | Sienkiewicza 40 - 3 x humus; 3 miseczki klasycznego humusu z dodatkiem warzyw, bakłażana, grzybów i aromatycznej pasty pomidorowej - Cena: 17 zł Tel Aviv Urban Food | Piotrkowska 122 - Muhamarra / młoda marchewka glazurowana z kminem i melasą z granatów / dymka marynowana w cydrze / kokosowa bita śmietana / tymiankowe ciastko owsiane - Cena: 14,99 zł Zjadliwości | Piotrkowska 102A - Damascus Gate – tradycyjne, najbardziej rozpoznawalne przysmaki bliskowschodnie w nieoczywistej, sezonowej odsłonie, czerpiącej ze zbiorów wrześniowych, rodzimych plonów. Aromatyczne, chrupiące falafele wraz z humusem dyniowym i surówką z czerwonej kapusty ze śliwkami, granatem i suszonymi morelami oraz orkiszową pitą. - Cena: 25 zł