Jak karmią w szpitalach i domach dziecka? Wyniki kontroli w Łodzi
Potrawy dostarczane przez firmy cateringowe skontrolowali inspektorzy handlowi z Łodzi i województwa łódzkiego. Sprawdzili pięciu przedsiębiorców, a nieprawidłowości stwierdzili w trzech placówkach. Zbadali dokładnie 99 potraw, z których zakwestionowali 17 potraw - ze względu na złą jakość lub oznakowanie. - Na śniadanie i kolację w ramach diety podstawowej, wątrobowej, cukrzycowej i chorych dla fenyloketonurię podawano miks tłuszczowy do smarowania, a nie jak deklarowano w jadłospisie masło - czytamy w wynikach kontroli. - W serwowanej na obiad zupie neapolitańskiej wykorzystano produkt seropodobny topiony zamiast sera topionego. W przypadku niektórych posiłków brakowało informacji o składnikach, które powodują alergie, a to może mieć poważne konsekwencje. CZYTAJ DALEJ NA NASTĘPNYM SLAJDZIE