Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Uczą, że jedzenie nie może się marnować

Agnieszka Widera
Wraz z nowym rokiem szkolnym Śląski Bank Żywności szykuje akcje edukacyjne i pomocowe dla uczniów. Jest już gotowych 2 tysiące broszur dla wszystkich śląskich szkół podstawowych i gimnazjalnych z opisem cyklu zajęć ...

Wraz z nowym rokiem szkolnym Śląski Bank Żywności szykuje akcje edukacyjne i pomocowe dla uczniów. Jest już gotowych 2 tysiące broszur dla wszystkich śląskich szkół podstawowych i gimnazjalnych z opisem cyklu zajęć dotyczących zdrowego odżywiania się i produkcji żywności.

- Zależy nam, żeby nauczyciele zaplanowali dla uczniów 5 i 6 klas podstawówek oraz dla gimnazjalistów, np. w ramach lekcji wychowawczych, kilka spotkań przybliżających dzieciom problemy niedożywienia i marnotrawstwa żywności. Jedzenie nie bierze się ze sklepu, ktoś musiał je wyprodukować, przygotować. Chodzi o to, by dziecko, zanim wyrzuci bułkę czy kromkę do kosza, było świadome, że jest to owoc ciężkiej pracy wielu osób - od rolnika po pracownika działu produkcji - wyjaśnia Janusz Szcześniewski, prezes ŚBŻ.

Publikacje "Żywność - dobro, które szanuję" zostaną przekazane dyrektorom szkół jeszcze przed rozpoczęciem roku szkolnego. Książeczki zawierają opisy przykładowych lekcji oraz zagadek i konkursów dla uczniów.

We wrześniu ruszy też kolejna edycja ogólnopolskiej akcji "Napełniamy talerzyk". Na posiłki dla potrzebujących dzieci z niezamożnych rodzin ŚBŻ zebrał 200 ton żywności w ramach programu PEAD.

Szefostwo banku zapowiada ponadto drugą edycję programu "Lider postępów". Pedagodzy mają wytypować do konkursu uczniów robiących w czasie roku szkolnego największe postępy nie tylko w nauce, ale i sporcie lub wykazujących się artystycznymi pasjami. Na najlepszych czekają nagrody.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Uczą, że jedzenie nie może się marnować - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto