Rano z powstałej mieszanki będzie można podziwiać coś, co według Włochów jest "łodzią świętego Piotra". Wierzą od lat, że dzięki uformowanej w wodzie rzeźbie da się określić, czy czeka nas owocny rok albo dobra pogoda.
- Wraz z chłodem nocy, białko rozlewa się w butelce, tworząc „łódź świętego Piotra” (la barca di San Pietro), a jej znaczenie różni się w zależności od regionu: symbolizuje Piotra – rybaka lub Piotra, który udał się łodzią do piekła odebrać swoją matkę i odprowadzić do nieba; służy też do wróżenia – duża ilość żagli oznaczała dobre zbiory i połowy, a jeden żagiel (una vela) oznaczał, że w rodzinie urodzi się dziecko lub panna znajdzie męża - czytamy na blogu specjalizującym się w informacjach o włoskiej kulturze.
29 czerwca we Włoszech obchodzone jest bowiem dzień świętych Piotra i Pawła. Szczególnie świętuje się go nad Jeziorem Garda.
A o włoskim zwyczaju na swojej stronie napisała pisarka, Kasia Pisarska.
A tutaj możecie zobaczyć, jak przygotować tajemniczą i magiczną miksturę:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?