Sylwestrowe menu, czyli zaskocz swoich gości

Rok 2014 powoli zbliża się do końca, przed nami jeszcze sylwestrowa noc, którą niektórzy z was spędzą w domu ze znajomymi. Zobaczcie, czym możecie wzbogacić swoje sylwestrowe menu, aby zaskoczyć swoich gości.

Jajka z pastą z majonezu, musztardy i szynki
- 3-4 duże jajka (w zależności od liczby spodziewanych gości
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki lekko ostrej musztardy
- 20 dkg szynki
- sól
- pieprz

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i przekrawamy na pół. Żółtka wrzucamy do miski do której dodajemy majonez i musztardę oraz drobno pokrojoną szynkę. Całość bardzo dokładnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem a powstałą masą wypełniamy puste połówki jajek.

Cannelloni nadziewane mięsem:
Składniki:
1 opakowanie makaronu Cannelloni (takie krótkie, duże rurki)
0,5 kg mięsa drobiowego (może być pierś)
1/2 pęczka natki pietruszki
1 lub 2 ząbki czosnku
2 cebule
sól
pieprz

ser do posypania

Pierś z kurczaka mielimy w maszynce. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, solimy i pieprzymy do smaku i razem z cebulą i mielimy ponownie. Rurki Cannelloni ostrożnie wyciągamy z opakowania i napełniamy je wcześniej przygotowanym drobiowym farszem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i polewamy albo sosem pomidorowym albo sosem beszamelowym (poniżej znajdziecie przepis na sos beszamelowy).

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wkładamy zapiekankę na około 35-40 minut.

Sos:
40 gramów
40 gramów masła
około 0,5 litra mleka

Przygotowanie:
Mąkę przesmażyć na maśle tak aby składniki dobrze się połączyły, ale trzeba uważać żeby nie przypalić. Kiedy już składniki utworzą jednolitą masę stopniowo dolewamy mleka i cały czas mieszamy. Po dodaniu całego mleka podgrzewamy sos na małym ogniu przez 15 minut. Można do smaku doprawić solą lub pieprzem. Dobrym dodatkiem jest czerwona papryka bo poza smakiem zmieni również kolor sosu na lekko czerwony.

Rolada z serkiem i paluszkami surimi

Składniki:
1 opakowanie placków tortilla ( wybierzcie takie aby placków było co najmniej 4)
1 opakowanie serka śmietankowego (np. Almette)
2 ząbki czosnku
1/4 pęczka pietruszki
1 opakowanie paluszków surimi
pieprz cytrynowy
sól

Serek wymieszaj w misce z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekaną pietruszką. Całość dopraw pieprzem cytrynowym i solą.

4 tortille ułóż na folii aluminiowej, tak aby jedna na drugą zachodziła. Posmaruj całość masą serową a na środku ułóż w rzędzie paluszki surimi. Całość zwiń, zawiń w folię i na kilka godzin włóż do lodówki. Po wyjęciu krój w plastry grubości około 2 centymetrów.

Kawałki kurczaka w chrupkiej skórce

Składniki:
0,5 kg piersi z kurczaka
2-3 szklanki płatków kukurydzianych
pieprz
1/4 szklanki sosu sojowego
0,5 łyżeczki estragonu
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich

Przygotowanie:
Kurczaka pokrój w grubą kostkę. Sos sojowy, estragon i zioła prowansalskie oraz szczyptę pieprzu łączymy w misce i do tak powstałej zalewy wrzucamy kurczaka. Przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. (Można kurczaka delikatnie nakłuć widelcem, żeby bardziej "przeszedł" smakiem zalewy.

Na duży talerz lub pół misek wysypujemy płatki kukurydziane i dokładnie obtaczamy w nich kawałki kurczaka. Gotowe kawałki układamy na metalowej foremce wyłożonej folią i posmarowanej oliwą.

Piekarnik rozgrzewamy do około 180-190 stopni i pieczemy przez mniej więcej 20 minut.

Kuskus z warzywami na zimo
- 150 g suchego kuskusu
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
- szczypta curry
- sól
-pieprz
- 1/4 kostki masła

Kuskus przyrządzić zgodnie z zaleceniami na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia. Pietruszkę i marchew zetrzeć na tartce a cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło dodać cebulę i poczekać aż się zeszkli. Później dodać paprykę oraz startą marchewkę i pietruszkę. Całość dusić około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać słodką paprykę, curry, sól i pieprz i dusić kolejne 10 minut, po czym wymieszać z kuskusem i odstawić do wystygnięcia. Kiedy będzie zimne można śmiało podawać w salaterce jako nietypową sałatkę.


Sałatka meksykańska:

1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka białej fasoli
1 puszka kukurydzy
2 czerwone cebule
2-3 ostre papryczki (np. jalapeno)
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
2-3 łyżki majonezu
2-3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki rozmarynu
sól
pieprz

Fasolę i kukurydzę odcedzić na durszlaku i wymieszać w misce. Czosnek przecisnąć przez praskę wymieszać z oregano, rozmarynem, majonezem i jogurtem. Do kukurydzy i fasoli dodać drobno posiekaną czerwoną cebulę. Całość zalać wcześniej zrobionym sosem. Wierzch przyozdobić pokrojonymi w plasterki ostrymi papryczkami.

Pasta jajeczna z tuńczykiem i szczypiorkiem

5-6 jajek ugotowanych na twardo
puszka tuńczyka w sosie własnym, jeśli weźmiemy w oleju będzie nieprzyjemnie tłuste.
pół pęczka szczypiorku
pół łyżki majonezu
pół łyżki musztardy
sól
pieprz

Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupki, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Dorzucamy tam odsączonego tuńczyka i razem blendujemy. Do tak powstałej masy dodajemy drobno posiekany szczypiorek oraz musztardę i majonez. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy jako dodatek do pszennego chleba lub solonych chipsów.

Sałatka śledziowa

0,5 kg ugotowanych ziemniaków
100 g filetów śledziowych
100 g ogórków kiszonych
1-2 cebule
łyżeczka posiekanego koperku
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz

Ziemniaki i wymoczone śledzie kroimy w niedużą kostkę. Kiszone ogórki kroimy w plasterki, a cebulę siekamy. sok z cytryny dokładnie wymieszać z solą i pieprzem i połączyć z oliwą. Ziemniaki, śledzie, ogórki i cebulę wymieszać w misce, polać sosem, a całość posypać koperkiem.

Domowe chipsy
- 0,5 kg ziemniaków
- sól
- olej do smażenia
- odrobina smalcu

Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki ( można to zrobić na przykładem nożem do sera żółtego). Pokrojone ziemniaki wrzucamy do osolonej wody żeby nieściemniały. W garnku rozgrzewamy olej powinno go być mniej więcej pół garnka. Do smażenia możemy dodać odrobinę smalcu wtedy chipsy zyskają złoty kolor. Ziemniaki smażymy od 5 do 7 minut (w zależności od tego jak są cienkie). Wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po wystudzeniu możemy podawać z pastą jajeczną o której pisaliśmy wcześniej.

Pieczarki faszerowane szynką

Składniki:
8-10 dużych pieczarek
20 dkg szynki
2 cebule
1/2 łyżeczki oregano
ser żółty do posypania
sól
pieprz

Pieczarki obieramy, wycinamy z nich nóżkę i środek i układamy w foremce wyłożonej folią posmarowaną olejem. Szynkę, cebulę i "wnętrze" pieczarki drobno kroimy i dusimy na patelni około 25 minut W międzyczasie dodajemy oregano, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowy farsz nakładamy do pieczarek i posypujemy żółtym serem. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni i pieczemy około 15 minut (do momentu aż na wierzchu się rozpuści).

Cannelloni nadziewane mięsem:

Składniki:
1 opakowanie makaronu Cannelloni (takie krótkie, duże rurki)
0,5 kg mięsa drobiowego (może być pierś)
1/2 pęczka natki pietruszki
1 lub 2 ząbki czosnku
2 cebule
sól
pieprz
ser do posypania

Pierś z kurczaka mielimy w maszynce. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, solimy i pieprzymy do smaku i razem z cebulą i mielimy ponownie. Rurki Cannelloni ostrożnie wyciągamy z opakowania i napełniamy je wcześniej przygotowanym drobiowym farszem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i polewamy albo sosem pomidorowym albo sosem beszamelowym (poniżej znajdziecie przepis na sos beszamelowy).

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wkładamy zapiekankę na około 35-40 minut.

Sos:
40 gramów
40 gramów masła
około 0,5 litra mleka

Przygotowanie:
Mąkę przesmażyć na maśle tak aby składniki dobrze się połączyły, ale trzeba uważać żeby nie przypalić. Kiedy już składniki utworzą jednolitą masę stopniowo dolewamy mleka i cały czas mieszamy. Po dodaniu całego mleka podgrzewamy sos na małym ogniu przez 15 minut. Można do smaku doprawić solą lub pieprzem. Dobrym dodatkiem jest czerwona papryka bo poza smakiem zmieni również kolor sosu na lekko czerwony.

WA

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

08.12.2014, 12:05

Ja się tam wybieram z przyjaciółmi, podobno fajna zabawa i smaczne bogate menu ;polecam http://www.hoteltychy.pl/sylwester-2015

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3