Czy wszystkie produkty, które na opakowaniu mają napis "zdrowe" albo "naturalne" są naprawdę eko?

Określenia "Bio", "Eko" czy "Organic", można stosować jedynie na produktach, których co najmniej dziewięćdziesiąt pięć procent zawartości pochodzi z gospodarstw ekologicznych.

Gospodarstwa ubiegające się o przyznanie znaku muszą spełnić wiele kryteriów, m.in. użytkować działki w sposób służący zachowaniu bioróżnorodności, nie stosować wypalania traw, a także chronić glebę i wodę. Co najważniejsze, producenci pragnący stosować znak EkoLandu nie mogą produkować żywności modyfikowanej genetycznie.

Unia Europejska wprowadziła symbol upewniający mieszkańców o jakości i pochodzeniu kupowanej żywności. Umieszczenie europejskiego logo żywności ekologicznej na dowolnym produkcie oznacza zgodność tego wyrobu z rozporządzeniem UE ws. rolnictwa ekologicznego.

Od 1 lipca 2010 r. stosowanie symbolu jest obowiązkowe na wszystkich paczkowanych ekologicznych produktach żywnościowych na terenie Unii Europejskiej.

Czytaj także

    Komentarze (5)

    Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

    Zaloguj się / Zarejestruj się!

    Agatella (gość)

    Dlatego właśnie teraz są te wszystkie kampanie, żeby ludzie się nauczyli, że nie można wierzyć w słowa, tylko w certyfikaty!

    Maniek (gość)

    Racja, ale faktycznie trzeba sprawdzać, które produkty mają certyfikaty, bo w hipermarketach jakby tak popatrzeć to połowa produktów afirmowana jest hasłem: zdrowa żywność ;-)

    Agatella (gość)

    Ja tam robię zakupy w sklepach typu Organic. Nauczyłam się, że kupując dobre jedzenie, pełnowartościowe, można kupować mniej. Żywność nie zawierająca konserwantów, ulepszaczy, itd. daje szybciej uczucie sytości, a nie jak w przypadku tej przetworzonej, pobudza apetyt. Suma sumarą bilans budżetu domowego jest zbliżony.

    Beata (gość)

    No tak, ale kupując na bazarku nie masz żadnej pewności, że np marchewki nie zostały opryskane! A certyfikat jest tego gwarancją. Produkty ekologiczne muszą być droższe, bo nawet samo przystosowanie pola pod uprawy ekologiczne trwa trzy lata. Jednak warto inwestować w zdrową żywność. 236 naukowych zestawień produktów ekologicznych z konwencjonalnymi, pochodzących z prawie setki różnych badań wykazały, że w 61% przypadków wyższą wartość odżywczą mają produkty organiczne.

    Igor (gość)

    Ja tam kupuję na bazarku u rolników z pobliskiej wsi, może znaczka "eko" nie ma. A poza tym są nie tylko zdrowe,ale przede wszystkim dużo, dużo tańsze!