Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smakowity pępek Wenus

(karo)
Małe nadziewane pierożki – tortellini i tortelli – to kolejna włoska specjalność, w której lubują się polskie podniebienia. Możemy ich spróbować w włoskiej restauracji, możemy kupić gotowe na dziale ...

Małe nadziewane pierożki – tortellini i tortelli – to kolejna włoska specjalność, w której lubują się polskie podniebienia. Możemy ich spróbować w włoskiej restauracji, możemy kupić gotowe na dziale garmażeryjnym, wreszcie możemy je sami zrobić w domu.

Tortellini

Na ciasto do tortellini potrzebować będziemy: 150 g mąki, 2 jajka, odrobinę oliwy z oliwek, sól. Mąkę należy przesiać na stolnicę i w środku zrobić zagłębienie. Dodać sól oraz jaja i zagnieść ciasto na elastyczną masę. Uformować kulę, zawinąć w wilgotną, bawełnianą ściereczkę i odstawić na 30 minut. Ciasto cienko rozwałkować, i wykroić koła o średnicy 5 cm. Na środek wyciętych kół nakładać niewielkie ilości farszu. Klasyczne tortellini nadziewane są farszem mięsnym, ale swoich zwolenników mają również nadzienia z dyni, sera ricotta, szpinaku czy łososia. Składamy ciasto z farszem w półksiężyce – każdy pierożek zwijając wokół palca jak pierścień i zlepiając obydwa jego końce. Ten kształt ma symbolizować pępek Wenus i tak też często nazywane są te małe pierożki. Gotujemy je w rosole warzywnym lub mięsnym ok. 5 minut.


Tortelli

Podobnie ma się sprawa w przypadku tortelli, większych, kwadratowych pierożków, które możemy wykonać z opisanego powyżej ciasta. Różnica polegać będzie jedynie na wykrawaniu ciasta, w tym przypadku w kwadraty. Tortelli najczęściej podaje się w rosole, ale mogą też być świetną bazą sałatki np. z brokułami i pomidorami. I tortellini, i tortelli możemy zrobić sami, ale bardzo dobre są również gotowe pierożki, które można kupić w sklepach garmażeryjnych i hipermarketach. Tortelli, doskonałe z nadzieniem grzybowym czy łososiowym, możemy podać z śmietaną i parmezanem, sosem ragu – mięso duszone z cebulką, marchewką, parmezanem, z dodatkiem wina, bulionu i przypraw – bądź z masłem, parmezanem i świeżą szałwią. Za gotowe tortellini zapłacimy od 10 zł do 18 zł.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bielawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto