Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smakowity konkurs w "gastronomiku"

Maria Olecha
Popisy kelnerów można było oglądać, a kucharzy degustować podczas I Międzyszkolnego Konkursu Gastronomicznego „Z wizytą u Króla Stasia”. Najlepszymi kelnerkami okazały się rybniczanki Sonia Rybka i Małgorzata Szulc z „gastronomika" w Rybniku, mistrzami kuchni okazali się Bartosz Kot i Paweł Ferenc z Dąbrowy Górniczej. Konkurs odbył się w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Gliwicach.

Popisy kelnerów i kucharzy można było oglądać podczas I Międzyszkolnego Konkursu Gastronomicznego „Z wizytą u Króla Stasia”. Najlepszymi kelnerkami okazały się rybniczanki Sonia Rybka i Małgorzata Szulc z „gastronomika" w Rybniku, mistrzami kuchni okazali się Bartosz Kot i Paweł Ferenc z Dąbrowy Górniczej. Konkurs odbył się w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Króla Stanisława Augusta Poniatowskiego w Gliwicach.

Jak informuje Halina Wiśniewska, nauczycielka z gliwickiego Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych, w zawodach uczestniczyło 13 dwuosobowych zespołów uczniowskich ze szkół z całego województwa śląskiego. Przyszli kelnerzy musieli wykazać się nie tylko profesjonalnym i eleganckim podaniem potraw, ale także efektowym przybraniem stołów. Sonia Rybka i Małgorzata Szulc poradziły sobie znakomicie. Srebrny medal w tej konkurencji zdobyli uczniowie gliwickiej szkoły – miejsce Adam Bac i Rafał Bednarski. Trzecie były Mariola Błasiak i Patrycja Drozdek z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach.

Natomiast w konkursie kulinarnym uczniowie musieli przygotować zakąskę – sałatkę i danie zasadnicze na bazie mięsa drobiowego z dodatkiem skrobiowym. Okazało się, że największe uznanie jury zdobyła sałatka z pieczonego drobiu faszerowana masą z wątróbki drobiowej i bakaliami. Bartosz Kot i Paweł Ferenc z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej podali ten przysmak na rukoli, z warzywami z patelni oraz gruszką. Do tego przygotowali mufiny drobiowe z masy knelowej w ziołach, podawane z puree ziemniaczanym, z migdałami oraz glazurowanymi figami w soku z czarnej porzeczki. Chłopcy wygrali w rywalizacji kucharskiej.

Drugie miejsce zajęli Wojciech Żebrowski i Tomasz Różański z gliwickiego „gastronomika" za „Przysmak Mistrza Tremo" oraz piersi kacze z kurczęciem i wiśniami nadziewane, z sosem z czerwonego wina i wstążkami makaronowymi. Trzecie miejsce jury przyznało Rafałowi Dorulokowi i Romanie Michalczyk z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie za wiosenną sałatkę z chrupiącym makaronem i sosem anchois oraz roladki z kolorowym pesto na postumencie z risotto z nutką pomarańczowej karotki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Smakowity konkurs w "gastronomiku" - Gliwice Nasze Miasto

Wróć na gliwice.naszemiasto.pl Nasze Miasto