Jarmark Przysmaków Regionalnych "Smaki Ziemi Łódzkiej" Jarmark Przysmaków Regionalnych "Smaki Ziemi Łódzkiej"

Jarmark Przysmaków Regionalnych "Smaki Ziemi Łódzkiej" odbędzie się w niedzielę, 14 czerwca, w łódzkiej Manufakturze (© mat.prasowe)

Jarmark Produktów Regionalnych „Smaki Ziemi Łódzkiej” odbędą się w niedzielę, 14 czerwca, w Manufakturze . Na ponad 30 stoiskach będzie można spróbować przysmaków regionu łódzkiego, poznać przepisy mistrzyń kuchni, obejrzeć rękodzieła ludowych twórców, wziąć udział w koncertach artystów folkowych, czy obejrzeć zawody Kół Gospodyń Wiejskich.

„Smaki Ziemi Łódzkiej” to inicjatywa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego. Jarmark odbędzie się już po raz piąty. Wydarzenie rozpocznie się w niedzielę o godzinie 10:00. Smakosze regionalnych potraw będą mogli nacieszyć podniebienie przysmakami zrobionymi zgodnie z tradycyjnymi recepturami, takimi jak: ciasta, miody czy chleb na zakwasie. Wśród stoisk znajdą się też takie, na których będzie można obejrzeć rękodzielnicze cuda ludowych artystów.

Od 11:00 zacznie funkcjonować strefa gotowania pod hasłem „Mistrzynie kuchni tradycyjnej w akcji”. Szefem kuchni będzie Andrzej Polan. Wraz z paniami z kół gospodyń wiejskich przygotuje tradycyjne łódzkie potrawy : cepeliny, żelazne kluski ze skwarkami czy prażonki z młodą kapustą – każdej potrawy będzie można spróbować.

Wśród atrakcji znajdzie się też konkurs „Smaczne Łódzkie” na najsmaczniejsze dania regionalne. Do konkursu zgłoszono 27 potraw. O godzinie 14:45 rozpocznie się przegląd zespołów „Folk-nuta” a o 17:00 rywalizować będą dwa Koła Gospodyń Wiejskich. W jednym z nich swoje umiejętności kulinarne zaprezentuje marszałek województwa łódzkiego Witold Stępień, w drugim –Maria Kaczorowska, dyrektor Departamentu Funduszu Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego. Konkurs poprowadzi kucharz Andrzej Polan. Zespoły będą musiały w ciągu 40 minut przyrządzić kluski z mleka, mąki i jajek podane z okrasą z boczku i cebuli.

„Województwo łódzkie powstało z połączenia historycznych ziem o bardzo bogatych tradycjach kuchni regionalnej. Wiele przepisów przechodziło na wsi z pokolenia na pokolenie w niezmienionej i niepowtarzalnej postaci. To wyraz siły tych tradycji, ich żywotności. Sekretem powodzenia potraw z regionu łódzkiego jest ich różnorodność. Dodam, że potrawy i napoje według starych receptur znakomicie łączą przeszłość ze współczesnością. Wpisują się w światową tendencję powrotu do naturalnej żywności, a przy okazji są znakomitym elementem promocji naszego województwa i okazją do zabawy. Serdecznie zapraszam na "Smaki Ziemi Łódzkiej" - mówił Witold Stępień, Marszałek Województwa Łódzkiego.

Zobacz także:


Fani na Impact Festival 2015 w Łodzi [ZDJĘCIA]

Festiwal aktywnego trybu życia w Łodzi. Fit Fest 2015

Zawody crossfitowe, warsztaty i pokazy treningowe w Łodzi

Politechnika Łódzka w Manufakturze „Rozkręcamy cał(k)ą Łódź”

ENEMEF : Noc grozy i horrorów

Memy Marty Frej w MITMI na OFF Piotrkowskiej [ZDJĘCIA]

Kino Perła Łódź 2015. Plenerowe pokazy w OFF Piotrkowska [PROGRAM]

Spotkania z artystami w Łodzi w czerwcu 2015 roku

Łódź Czterech Kultur 2015 [PROGRAM]

Manufaktura ma swoją aplikację mobilną. Pokaże promocje w sklepach i miejsce na parkingu

Latający Kamerzysta. Zobacz Łódź z lotu ptaka [WIDEO]

Łódzka Woda Najlepsza. Powstaje spot z udziałem deskorolkarzy [ZDJĘCIA]

Wiadomości Łódź, Wydarzenia Łódź

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!