Restaurant Week, to festiwal podczas którego szefowie kuchni najlepszych restauracji w Polsce prezentują swoje umiejętności oraz wizję autorskiej kuchni w specjalnie przygotowanym menu festiwalowym.
Łodzianie mieli okazję spróbowania trzydaniowego doświadczenia restauracyjnego (przystawka, danie główne, deser) w festiwalowej cenie 39 zł (czyli znacznie poniżej codziennej ceny takiego menu) w aż 22 restauracjach.
Łódzkie restauracje, które wzięły udział w festiwalu odwiedziło łącznie 5060 gości, co uplasowało nasze miasto na 5. miejscu wśród 9 miast w całej Polsce. Jest to bardzo dobry wynik, zważywszy na fakt, że Łódź rywalizowała z takimi ośrodkami jak Warszawa, Wrocław czy Kraków.
W łódzkich restauracjach wśród najciekawszych produktów znalazły się m.in.: zębacz, pstrąg tęczowy, grasica cielęcą oraz intrygujące desery, takie jak czekoladowa półsfera, czy powietrze z białej czekolady. Jedna z restauracji przygotowała nawet sorbet-niespodziankę z użyciem ciekłego azotu na oczach gości.
W wyniku niezależnego głosowania gości odwiedzających łódzki festiwal wyłoniono najlepsze restauracje w czterech kategoriach. Wyniki przedstawiamy w galerii.
Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?