Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Restauracje w Łodzi wybrane do akcji Good France

Agnieszka Magnuszewska, dem
Akcję promował w Łodzi Pierre Buhler, ambasador Francji w Polsce
Akcję promował w Łodzi Pierre Buhler, ambasador Francji w Polsce Paweł Łacheta
Akcji "Good France" polega na serwowaniu 19 marca kolacji we francuskim stylu. Dwie restauracje w Łodzi zostały wybrane do udziału w akcji "Good France" w 2015 roku.

Ambasador Francji w Polsce przebywający w czwartek w Łodzi wyjaśnia, że w czasie akcji "Good France" 19 marca na całym świecie wydane zostaną kolacje "a la francaise".

Do akcji przyłączyło się 1300 szefów kuchni ze świata, w tym 37 z Polski. W Łodzi o udział w akcji ubiegało się pięć restauracji. Wybrano dwie, są to "Anatewka" oraz "Piotrkowska Klub Zieliński i Syn".

Organizowanie uczty po francusku tego samego dnia na całym świecie jest pomysłem Auguste'a Escoffiera. "Kolację Epikura" została zainicjowana w 1912 roku.

Ambasador Buhler mói, że do tego pomysłu powrócił Alain Decasse (szef kuchni - red.) razem z naszym Ministerstwem Spraw Zagranicznych. A minister zmobilizował całą sieć dyplomatyczną, by zachęciła najlepszych szefów kuchni do akcji.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto