Zupa ramen pochodzi z chińskiej tradycji kulinarnej, została jednakże entuzjastycznie zaadoptowana przez Japończyków. Czym dokładnie jest ramen? W uproszczeniu to bulion o właściwościach rozgrzewających, którego głównymi składnikami są: wieprzowina, miso (pasta ze sfermentowanej soi), sos sojowy oraz sól. Prócz nich w misce ramen mogą znaleźć się warzywa, suszone glony, ryby i owoce morza, jaja gotowane na twardo czy nasiona sezamu.
Przede wszystkim jednak w zupie ramen króluje specjalnie przygotowany makaron – oprócz mąki pszennej, soli i wody dodaje się do niego kansui, czyli węglanu potasu. Dzięki niemu makaron staje się jędrny i sprężysty. Przyprawy do bulionu ramen przybierają zazwyczaj formę pasty na bazie sosu sojowego z dodatkami nadającymi zupie aromatu. Pastę wlewa się na dno miski ramen lub podaje osobno.
Ramen jest jednym z najpopularniejszych pozycji w japońskim menu. Dlaczego nie miałby przyjąć się na gruncie polskim?
Przez dziesięć dni łodzianie będą mogli degustować azjatycki specjał w odmianie mięsnej, warzywnej, rybnej, a nawet wegańskiej. Wszystkie restauracje biorące udział w wydarzeniu będą serwowały swoje popisowe zupy przez cały czas trwania festiwalu – od 17 do 27 listopada. Listę restauracji i dania jakie serwują prezentujemy w naszej galerii zdjęciowej.
Głosy na najlepszy ramen w mieście oddawać będzie można za pośrednictwem portalu www.jemywlodzi.pl oraz na Facebooku.
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?