Napoleonki wg Buni
Czas : 30 minut + zastyganie
Składniki:
1 gotowe ciasto francuskiego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy ( najlepiej taki robiony w domu lub zamiennie aromat waniliowy)
2 łyżki syropu Amaretto ( do drinków)
5 łyżek masła
2 szklanki mleka
4 żółtka
1 jajko
cukier puder
Przygotowanie:
Ciasto francuskie położyć w pokojowej temperaturze do rozmrożenia .Delikatnie rozwinąć. Pokroić na kwadraty jednakowej wielkości ( 20 sztuk ).
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować połową żółtka roztrzepanego z łyżeczka wody ( za pomocą pędzelka ). Nakłuć ciasto delikatnie widelcem by dobrze wyrosło i nie pękało.
Piekarnik rozgrzać do 200 *C i piec ciasto przez 15 minut aż zrobi się złociste.
Zmiksować jajko z żółtkami , cukrem i syropem Amaretto . Dosypać obie mąki i miksować do uzyskania gładkiej masy. Mleko zagotować z masłem i cukrem waniliowym .Do gotującego się na małym gazie wlać po woli masę z jajek- cukru i mąki . Energicznie mieszać trzepaczką jak do naleśników by nie porobiły się grudki.
Przestudzić budyń.
Połowę płatów ciasta ułożyć na dnie foremki . Na to ułożyć krem budyniowy .Przykryć pozostałym ciastem ( kłaść dnem do góry ładniej potem będzie wyglądać ) . Wstawić do lodówki i zostawić do zastygnięcia. Napoleonki powinny postać w lodówce kilka godzin tak by ciasto nasiąkło masą budyniową i dzieliło się równo przy nabieraniu razem z masą .
Po wyjęciu pokroić na porcje .
Wierzchy posypać cukrem pudrem i udekorować sezonowymi owocami np. malinami ( nie koniecznie).
* Jeśli ciasto francuskie wyrośnie ,,dorodnie" to możemy rozdzielać je na pół by spody i góra nie były za grube .
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?