Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kuchnia europejska - smakowity pokaz uczniów łódzkiego Technikum Gastronomicznego

(MJ)
W czwartek uczniowie Technikum Gastronomicznego przy ul. Sienkiewicza w Łodzi przygotowali wielką ucztę w smakach pięciu europejskich kuchni.
W czwartek uczniowie Technikum Gastronomicznego przy ul. Sienkiewicza w Łodzi przygotowali wielką ucztę w smakach pięciu europejskich kuchni. Jarosław Ziarek
W czwartek uczniowie Technikum Gastronomicznego przy ul. Sienkiewicza w Łodzi przygotowali wielką ucztę w smakach pięciu europejskich kuchni.

Uczniowie prezentowali kulinarne umiejętności jakie nabyli podczas szkoleń i warsztatów" Jestem zawodowcem na poziomie europejskim", jakie szkoła realizowała przez dwa lata w ramach projektu unijnego.

– Polecam kurczaka z serem i bazylią, sałatkę z pomidorami i smażoną fetą, tradycyjny sos grecki tzatziki, kałamarnice smażone, a na deser – babeczki z nadzieniem orzechowym – zapraszał do degustacji Łukasz Olczak z kl. IVa.

Mateusz Janicki z kl. IIId zachwalał włoski makaron z bazylią i pomidorami, szynkę parmeńską, a na słodko ciasteczka amaretti i panna cotta.

Na stole francuskim pięknie prezentowały sięm.in. terriny (pasztety) z ryby oraz ciasto jabłkowe. Autorzy potraw hiszpańskich uczyli gości, jak poradzić sobie z... krewetką gotowaną w całości, zachęcali do degustacji owoców morza oraz migdałowych ciasteczek.

Można było też poznać smak angielskich kruchych pierożków nadziewanych mięsem i marchewkowego ciasta.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto