Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kuchnia bez ściemy, czyli restauracje Magdy Gessler w łódzkiej Manufakturze [zdjęcia+wideo]

Emilia Białecka *Emkanabe*
Emilia Białecka *Emkanabe*
Kuchnia bez ściemy - tak o swoich restauracjach mówi w skrócie Magda Gessler. Na rynku Manufaktury otwarte zostały aż trzy jej lokale.
W dawnej elektrowni Scheiblera powstanie lokal na wzór kultowej Fabryki Trzciny

Dwie restauracje - polską "Polkę" i włoską "Marcello" oraz tzw. "slow food", czyli MG Eat otworzyła wczoraj (9 grudnia) na rynku Manufaktury jedna z najsłynniejszych polskich restauratorek - Magda Gessler. Do tej pory w jej restauracjach można było zjeść jedynie w Warszawie.

Świeżość, naturalność i smak bez zarzutu - to wyróżnia lokale Magdy Gessler. Jak sama mówi, robi kuchnię "bez ściemy", o czym mieliśmy okazję przekonać się wczoraj podczas spotkania z mediami.

W Polce jak w domu...

Restauracja "Polka" to miejsce, w którym goście mogą spróbować specjalnie dobranych przez Magdę Gessler dań z tradycyjnej polskiej kuchni, w której potrawy stanowią wyrafinowaną całość wielokulturowych wpływów.

W prostych, kolorowych, wykwintnych polskich wnętrzach łodzianie przypomną sobie atmosferę dawnych niedzielnych obiadów. Będą mogli też delektować się ulubionymi smakami polskiego stołu - tymi znanymi wszystkim, jak i odchodzącymi w zapomnienie, codziennymi i odświętnymi.

W bogatym menu znajdą się np. domowe pasztety, śledzie, wątróbki wiśniowe podane na prażonych jabłkach czy też pierogi; najlepsze polskie zupy, sałaty, dania z pieca - np. elegancka golonka na kapuście; dania z blachy - np. stek z polędwicy podany z kapeluszami z grzybów leśnych czy desery, w tym m.in. puszyste racuchy, naleśniki z serem kremowym i polewą pomarańczową, wyśmienite serniki czy lody domowej roboty).

...w Marcello jak na wakacjach

Restauracja "Marcello" to natomiast miejsce przygotowane z myślą o miłośnikach prawdziwej regionalnej włoskiej kuchni. Specjalnością restauracji będą tradycyjne, autentyczne dania kuchni neapolitańsko-toskańskiej - antipasti (np. grillowane bakłażany, suszone pomidory, sery, regionalne wędliny toskańskie; carpaccio z ośmiornicy bogato doprawione czy chrust z sardynek po włosku); pizze na kruchym spodzie, pasty według oryginalnych receptur, mięsa czy owoce morza. Wszystko podane w prostym, śródziemnomorskim, biało-niebieskim wnętrzu, gdzie smak włoskich ziół i zapach świeżo wyjętej z pieca pizzy przywoła gościom wspomnienia włoskich letnich wakacji.

Poza nowymi restauracjami, w Manufakturze otwarty został nowy MG EAT Magdy Gessler. Jest to kontynuacja dwóch miejsc, które od roku podbijają serca warszawiaków i turystów odwiedzających stolicę. Do łódzkiego MG EAT można będzie wstąpić po świeże i naturalne przekąski - sałaty, kanapki, zupy, oraz jogurty "Froyo" - przygotowywane według specjalnej autorskiej receptury restauratorki.

O tym, jak smakuje kuchnia gwiazdy "Kuchennych rewolucji" łodzianie będą się mogli przekonać już od dziś. W tę sobotę restauracje wyjątkowo będą otwarte od godziny 16, a od niedzieli i w pozostałe dni od godz. 11.


Zapraszamy do oglądania wideo, w którym Magda Gessler opowiada o swoich restauracjach i... zdradza, co zadecydowało o ich otwarciu właśnie w Łodzi.


Czytaj więcej o atrakcjach

Manufaktury

:

Manufaktura na weekend 9, 10, 11 grudnia
Psi bohaterowie odwiedzą łódzką Manufakturę
Wielki Turniej MM Łódź - wygraj roczny, dwuosobowy karnet do kina!

Kliknij w pierwsze zdjęcie, żeby rozpocząć przeglądanie fotogalerii:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto