Składniki (na 36 knedle):
- 75 dkg białego sera,
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- 1 łyżka miękkiego masła,
- 36 śliwek węgierek,
- 100 g masła,
- cynamon i cukier do posypania.
Przygotowanie:
Ser rozdrabniamy na stolnicy rękami, dodajemy obie mąki, jajka,1 łyżkę masła i zagniatamy. Ciasto dzielimy na kilka części i robimy z nich wałki ( jak na zdjęciu w galerii). Następnie kroimy je na porcje i w rękach "rozpłaszczamy" ( wielkość części zależy od wielkości śliwek). W każdą porcję ciasta wkładamy śliwkę i owijamy tworząc zgrabną kulę.
Knedle wrzucamy do wrzącej i lekko osolonej wody i gotujemy około pięć minut.
Podajemy polane rozpuszczonym masłem i posypane cukrem i cynamonem.
Zobacz także inna nasze przepisy:
Curry z kurczaka z ananasem
Fasolka po bretońsku
Ciasto z jabłkami i kremem
Ciasto drożdżowe z wiśniami
Sernik na kruchym cieście
Zdrowe ciastka z czarnej fasoli
Sałatka z arbuzem i fetą
Ciasteczka maślane
Karkówka z grilla
Blok czekoladowy
Tort z truskawkami
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?