18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Karp w galarecie

e-mieszkanie.pl
Karp w galarecie
Karp w galarecie e-mieszkanie.pl
Przepis świąteczny. Karp w galarecie

Składniki
Karp – wypatroszony lecz z głową i płetwą ogonową – 2 kg,
włoszczyzna:
4 marchewki,
seler,
korzeń pietruszki,
por;
cebula,
50 gram rodzynek,
2 listki laurowe,
4 ziela angielskie,
7 ziarenek pieprzu,
2 ząbki czosnku,
pół łyżeczki soli,
ćwierć łyżeczki cukru,
2 łyżeczki żelatyny

Czas przygotowania 20 min.
Czas gotowania 120 min.
Całkowity czas przygotowania 140 min.
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 8 porcji
Kategoria przystawka, danie główne, kolacja, danie dietetyczne, danie wegetariańskie, danie wigilijne
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 130

Wykonanie:
Karpia podziel na dzwonki, oprósz je lekko solą i wstaw do lodówki. Głowę i płetwę ogonową wyczyść i włóż do garnka, dodaj obraną włoszczyznę i pokrojoną w piórka cebulę, wrzuć listki laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty oraz lekko zmiażdżony czosnek, zalej wodą w takiej ilości by przykrywała całość. Zagotuj na bardzo małym ogniu i gotuj do uzyskania miękkości warzyw. Żelatynę rozpuść w niepełnej szklance wody. Odcedź dokładnie wywar i w lekko przestudzony włóż dzwonki karpia i ugotowaną już marchewkę. Zagotuj na niewielkim ogniu i gotuj przez kwadrans od zagotowania. Wyłów marchewkę i karpia, ponownie przecedź wywar, najlepiej najpierw przez sitko o drobnych oczkach, a następnie jeszcze przez gazę. Do przecedzonego wywaru dodaj żelatynę i rozprowadź ją dokładnie. Odstaw garnek do przestudzenia. Na półmisku ułóż karpia i udekoruj go cienkimi talarkami marchewki, następnie zalej przestudzoną żelatyną. Odstaw do stężenia.

Podanie:
Galareta, która najczęściej spotykana jest w tego typu potrawach jest przejrzysta i tak naprawdę bez smaku, jednak nie tak przygotowana według tego przepisu. Tutaj dzięki mocnemu wywarowi rybno-warzywnemu mamy pewność, że powstaje na bazie bulionu, a nie wody i taki też ma smak. Dekorację galatu możemy wykonać w sposób jaki tylko lubimy, bez problemu możemy użyć jajka, kukurydzy czy innych warzyw, potrawa zyska na smaku, ale i na wyglądzie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rzeszow.naszemiasto.pl Nasze Miasto