18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Kakaowa rolada w piegi

Robert OrzechowskiZaktualizowano 
Kakaowa rolada w piegi.

Kakaowa rolada w piegi

Kakaowy biszkopt - lekko cytrynowy maślany krem ( z budyniem ) i połamane kawałki gorzkiej czekolady w tym kremie .
Czas : 30 minut
Składniki :
2 jajka
3,5 łyżki cukru
1/3 szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder
2 łyżki kakao
sok z cytryny
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
listki mięty ( melisy ) do dekoracji
1 kostka masła
25 mll alkoholu ( ja dałam cytrynówkę )
1/2 szklanki mleka
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżka budyniu śmietankowego ( pełna nie czubata - budyń ma być gęsty - nie dawać cukru bo nie ma to znaczenia- cukier będzie w masie maślanej )

Nastawić piekarnik na 200 * C .
Jajka miksować z cukrem

na puch ( tak ok. 10 minut) .

Dodać mąkę i proszek do pieczenia ,

kakao .

Blaszkę do pieczenia wielkości ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na niego ciasto.
Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec 8 minut .
W tym czasie rozłożyć na blacie drugi kawałek papieru do pieczenia i posypać go cukrem pudrem.
Gotowy biszkopt wyjąć z blaszką z piekarnika .

Ujmując za brzegi papieru do pieczenia wyciągnąć z blaszki i obracając położyć na cukier puder . Zdjąć papier na którym biszkopt się piekł.

Zrolować biszkopt na ciepło .

Zawinąć w papier na którym leżał i zostawić by ostygł .
Zagotować mleko i wlać zmieszany z kilkoma łyżkami zimnej wody budyń .Zagotować mieszając . Odstawić do ostygnięcia .

W tym czasie zmiksować masło z 5 łyżkami cukru pudru , 25 mll cytrynówki , otartą skórką cytrynową .

Dodawać po łyżce budyń

- cały czas miksując .

Czekoladę połamać na drobne kawałki ( można w moździerzu ).

Wymieszać z kremem .

Kiedy rolada ostygnie posmarować ją kremem pozostawiając część ( 1/3 ) do dekoracji wierzchu ( krem nakładamy tak by 1/3 powierzchni biszkoptu z jednej strony była wolna od niego - łatwiej się wtedy roluje roladę ) .

Na zwiniętą roladę nakładamy resztę kremu rozsmarowując go po wierzchu i bokach i posypać utartą na tarce ( grube oczka ) połową czekolady i ziarenkami kawy

Można położyć też kandyzowane wiśnie lub inne owoce czy kandyzowaną skórkę pomarańczową .
Wstawiamy ciasto na trochę do lodówki by krem maślany zastygł bo wtedy ciasta kremowe lepiej się kroją .
Dobra rada - po wyjęciu biszkoptu z piekarnika i ułożeniu na papierze posypanym cukrem pudrem ( i zdjęciu papieru na którym się piekł ) warto przykryć go na chwile wilgotną ściereczkę , a dopiero potem go rolować .Ciemny biszkopt jest jednak cięższy i łatwiej pęka

Wideo

polecane: Flesz: Czy grozi nam katastrofa klimatyczna?

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3