Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jesienne smaki w łódzkiej Pierrogerii

Redakcja
Sezonowe przysmaki przyciągają do restauracji nie tylko łodzian, ale także turystów
Sezonowe przysmaki przyciągają do restauracji nie tylko łodzian, ale także turystów fot. Pierrogeria
Tajemnica ich smaku tkwi w soczystym nadzieniu i świeżutkim cieście. Wytwarzane według tradycyjnych receptur pierogi - gotowane, opiekane lub zapiekane doskonale komponują się z sosem koperkowym lub z sera pleśniowego. Z bogatym wyborem farszów i ciasta dostępnym w Pierrogerii nie może konkurować żadna łódzka restauracja, a klienci otrzymują szansę przeżycia kulinarnej przygody i skosztowania dotąd nieznanych smaków. Co więcej, sposób przygotowania pysznego dania można obserwować nie wstając od stolika. Zdaniem szefa kuchni, koniecznie trzeba spróbować pierogów wypiekanych w piecu z serami, prażonymi pestkami dyni, świeżym pomidorem, soczewicą i brokułami oraz mięsnych z ziołowym kurczakiem, kiełbasą myśliwską i jałowcem.

Niech nas nie zmyli nazwa restauracji. Oprócz oryginalnych pierogów możemy tutaj zamówić sałaty, naleśniki, krokiety i zupy. Ogromnym powodzeniem cieszy się miks sałat, do wyboru z grillowanym indykiem i świeżymi warzywami lub z wędzonym pstrągiem, czy miks sałat z oscypkiem.

Wszystkie dania serwowane są z owsianym pieczywem własnego wypieku. W Pierrogerii można też skosztować naleśników zapiekanych w piecu z łososiem i świeżym koperkiem. Przygotowywane w restauracji zupy nie zawierają konserwantów. W jesiennym menu znajdziemy m.in. zupę krem z cukinii podawaną z prażonymi pestkami dyni, krem szczawiowo- szpinakowy z jajkiem, grzankami i ze śmietaną. Prawdziwym hitem jest podawany do bardzo smacznych krokietów wiejskich z sosem czosnkowym, barszczyk czerwony na domowym zakwasie. Wśród sezonowych przysmaków warto także wymienić pierogi owsiane z leśnymi grzybami i sosem chrzanowym oraz pierogi z mięsem, kapustą i śliwkami podawane z sosem lazurowym. Odwiedzając Pierrogerię jesienią można skorzystać z atrakcyjnych promocji - od poniedziałku do piątku organizowane są tzw. pikniki pierogowe - każdy może zjeść, ile chce w cenie jednej porcji. Z kolei wybierając ofertę "czas na kawę" - do każdej małej czarnej otrzymamy gorący naleśnik z prażonymi jabłkami.
Pierrogerię w Manufakturze chętnie odwiedzają cale rodziny - dla najmłodszych gości zostało przygotowane specjalne menu, a w nim naleśniki na słodko, pierożki z jagodami lub prażonym jabłuszkiem oraz jabłuszka w cieście naleśnikowym przygotowywane bez tłuszczu. - Jako członek międzynarodowej organizacji Slow Food w sposób specjalny chcę dbać moich gości - mówi Aneta Napieralska, dyrektor Pierrogerii. - Wiem, że żywienie ma wpływ na zdrowie i dobre samopoczucie. Nasze menu zawiera wysokiej jakości produkty regionalne, jak soki Wiatrowego Sadu oraz kwas chlebowy firmy Eko-natura odznaczony wieloma wyróżnieniami i dyplomami.

W każdą sobotę w Pierrogerii panuje wyjątkowy nastrój - goście restauracji mogą uczestniczyć w wieczorach autorskich redaktora Piotra Bielawskiego z Radia Łódź, w czasie których rozbrzmiewają jazz, smooth jazz i chillout. Wszystko w wersjach z wyjątkowych płyt w specjalnie przygotowanych remiksach.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto