Niech nas nie zmyli nazwa restauracji. Oprócz oryginalnych pierogów możemy tutaj zamówić sałaty, naleśniki, krokiety i zupy. Ogromnym powodzeniem cieszy się miks sałat, do wyboru z grillowanym indykiem i świeżymi warzywami lub z wędzonym pstrągiem, czy miks sałat z oscypkiem.
Wszystkie dania serwowane są z owsianym pieczywem własnego wypieku. W Pierrogerii można też skosztować naleśników zapiekanych w piecu z łososiem i świeżym koperkiem. Przygotowywane w restauracji zupy nie zawierają konserwantów. W jesiennym menu znajdziemy m.in. zupę krem z cukinii podawaną z prażonymi pestkami dyni, krem szczawiowo- szpinakowy z jajkiem, grzankami i ze śmietaną. Prawdziwym hitem jest podawany do bardzo smacznych krokietów wiejskich z sosem czosnkowym, barszczyk czerwony na domowym zakwasie. Wśród sezonowych przysmaków warto także wymienić pierogi owsiane z leśnymi grzybami i sosem chrzanowym oraz pierogi z mięsem, kapustą i śliwkami podawane z sosem lazurowym. Odwiedzając Pierrogerię jesienią można skorzystać z atrakcyjnych promocji - od poniedziałku do piątku organizowane są tzw. pikniki pierogowe - każdy może zjeść, ile chce w cenie jednej porcji. Z kolei wybierając ofertę "czas na kawę" - do każdej małej czarnej otrzymamy gorący naleśnik z prażonymi jabłkami.
Pierrogerię w Manufakturze chętnie odwiedzają cale rodziny - dla najmłodszych gości zostało przygotowane specjalne menu, a w nim naleśniki na słodko, pierożki z jagodami lub prażonym jabłuszkiem oraz jabłuszka w cieście naleśnikowym przygotowywane bez tłuszczu. - Jako członek międzynarodowej organizacji Slow Food w sposób specjalny chcę dbać moich gości - mówi Aneta Napieralska, dyrektor Pierrogerii. - Wiem, że żywienie ma wpływ na zdrowie i dobre samopoczucie. Nasze menu zawiera wysokiej jakości produkty regionalne, jak soki Wiatrowego Sadu oraz kwas chlebowy firmy Eko-natura odznaczony wieloma wyróżnieniami i dyplomami.
W każdą sobotę w Pierrogerii panuje wyjątkowy nastrój - goście restauracji mogą uczestniczyć w wieczorach autorskich redaktora Piotra Bielawskiego z Radia Łódź, w czasie których rozbrzmiewają jazz, smooth jazz i chillout. Wszystko w wersjach z wyjątkowych płyt w specjalnie przygotowanych remiksach.
Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?