Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jemy w Łodzi Food Fest. Dwa tygodnie kulinarnej uczty [PROGRAM]

mm
I TYDZIEŃ (10-16.09)
- Trasa dedykowana jedzeniu ulicznemu z różnych stron świata. 

Agrafka | Piotrkowska 90
- Nawiązanie do tradycyjnego angielskiego street-foodu jakim jest fish and chips w formie burgera dopełnionego kapustą pekińską, piklowanym ogórkiem, pikantną papryką jalapeno i sosem cytrynowo-szczypiorkowym w zestawie z frytkami steakowymi - Cena: 22 zł

Forno Nero | Piotrkowska 79
- Neapolitańskie calzone z bazyliową ricottą, salami ungharese, fior di latte, sosem pomidorowym, bazylią i ricottą - Cena: 29 zł

Ganesh | Piotrkowska 69
- Veg Kathi Roll/Chicken Kathi Roll – indyjski wrap w dwóch odsłonach:
– wersja wegetariańska z indyjskim kebabem z zielonych warzyw w towarzystwie sałaty lodowej, pomidora i czerwonej cebuli z dodatkiem mint chutney i świeżej kolendry
– wersja mięsna z indyjskim kebabem z kurczaka w towarzystwie sałaty lodowej, pomidora i czerwonej cebuli z dodatkiem mint chutney i świeżej kolendry - Cena: 18 zł

Gastromachina | Piotrkowska 89
- Burger 150 g mielonego antrykotu z boczkiem karmelizowanym w syropie klonowym z miętą i chili oraz z chipsem z parmezanu z zielonym pieprzem - Cena: 28 zł

Heksagon | Pomorska 144
- Burger z wolno gotowanym żebrem wołowym, panierowanym cheddarem, cebulą w cieście piwnym i sosem piri-piri podany z sałatką z czerwonej kapusty i puree z batata - Cena: 32 zł

King Kong | Piotrkowska 217
- Makaron ryżowy z kaczką, groszkiem i miętą (danie delikatnie słono-słodkie) - Cena: 36 zł

Klub Wino | Piotrkowska 217
- Gorąca bułka – czyli hot dog z szarpaną wieprzowiną BBQ, dżemem z boczku, piklowaną cebulą, siekanymi ogórkami małosolnymi, pudrem z pieczonej cebuli i majonezem truflowym - Cena: 26 zł

Klubopiwiarnia | Narutowicza 7/9
- Burger Fusion! – 200 g marynowanej  karkówki, warzywa świeże i kiszone od lokalnych producentów, własny sos BBQ oraz autorski sos ostry. Wszystko zamyka bułka pszenna z dodatkiem miodu i palonego słodu jęczmiennego. - Cena: 25 zł

Majne Szwajne Vegan Deli | Wólczańska 96
- Vegan mac’n’cheese Burger - Cena: 14 zł

MITMI | OFF Piotrkowska
- Dwa hot dogi z jagnięco-wołowymi kiełbaskami, kiszoną kapustą, sosem chrzanowym i chipsami z marchwi - Cena: 28 zł

Moka Vege | Próchnika 10
- Quesadilla Felices los 4 – vege ser/ ananas/ paprykowe tofu/ kokosowy bekon - Cena: 16,90 zł

MOTYWY | Traugutta 14
- Porchetta flat bread – podpłomyk z porchettą, pomidorki koktajlowe kompresowane w marakui, winogrono, majonez ziołowy, świeża kolendra, marchewka w tempurze - Cena: 25 zł

NÕŻ | OFF Piotrkowska
- Pulled Beef – jest to placek kukurydziany z chilli i kolendrą; między jego warstwami znajduje się szarpana wołowina, bekonez, czerwona kapusta i szczypiorek - Cena: 15 zł

Pawilon | Wojska Polskiego 65/67 | Aleksandrów Łódzki
- Pawilonowy Surf & Roll – maślana bułka Montag / długo pieczony brzuch wieprzowy / krewetki w emulsji maślanej / sałatka ziemniaczana / szczypiorek 250 g - Cena: 23 zł

Pho Shop | Tuwima 1
- Bułka bao/ polędwica z dorsza w piwnej tempurze Radler/ słodka surówka/ majonez chimichurri - Cena: 15 zł

Pittu Pittu | Piotrkowska 25
- King Bruce Lee – srf’n’turf – spotkanie oceanu i pastwiska – burger w czarnej bułce, wołowina, sos miso-limonka, ogórek, krewetki w tempurze, glony goma wakame, tykwa, sos teryiaki - Cena: 26,90 zł

Rajskie Jadło Bałuty | Zachodnia 27
- Burger Bałucki – 200g wołowiny, krokiet z prażoków, sałata lollo, pomidor, ogórek kanapkowy, cebula czerwona, domowy majonez, sos BBQ) - Cena: 15 zł (w zestawie z surówką i pieczonymi ziemniakami: 19 zł)

Rajskie Jadło | Galeria Łódzka
- Bułka ze smażonym śledziem (smażony śledź, sałata, cebula, sałatka szwedzka, koperek, sos korniszonowy) - Cena: 15 zł

Rajskie Jadło | Rynek Manufaktury | Ogrodowa 19a
- Bułka z mielonym (kotlet mielony wołowo wieprzowy, kajzerka, ogórek kozacki, pomidor, gouda, sałata, sos musztardowy) - Cena: 15 zł

Rajskie Jadło | Sukcesja | Politechniki 1
- Zapiekanka ziemniaczana z polikami wołowymi (ziemniaki, poliki wołowe, papryka, marchewka, pieczarka, cebula, gouda) - Cena: 15 zł

Sendai Sushi | Piotrkowska 209
- Sendai wings – skrzydełka teryaki z sezamem 6 szt.- Cena: 14 zł

Senoritas | Moniuszki 1A
- Mexican “Cubano” – grillowana i prasowana kanapka z nadzieniem: carnitas z wieprzowiny z pomarańczą i achiote, wędzona szynka, salami, szwajcarski ser, relish z jalapeño i pikli, pasta z czarnej fasoli, musztarda z chipotle, serwowana z pikantnymi frytkami serowymi z chili - Cena: 30 zł

Stekówka | Szeroka 38
- Panini z wątrobą wołową w asyście chutneya gruszkowo-jabłkowego i sałaty roszponki - Cena: 38 zł

Sushi w Dłoń | Kościuszki 22
- Burger z białej kiełbasy w toście drożdżowym/ grzybowy chutney z bryndzą i mlekiem kokosowym - Cena: 17 zł

Szyby Lustra | Piłsudskiego 14
- Burger bao z pastrami, kiszonym pomidorem, kompresowanym ogórkiem w chrzanie i majonezem ze szprotek - Cena: 28 zł

Takżetego wege bistro | Sienkiewicza 40
- Falafel w picie + grillowane warzywa /bakłażan, cukinia papryka, marchew/ sałaty, pomidor, cebula, sos miętowy i pikantny - Cena: 17 zł

Tawerna Pepe Verde | Rynek Manufaktury
- Panini z poledwicą wieprzową, grullowanymi warzywami marynowanymi w ziołach, czerwoną cebulą w marynacie i rukola - Cena: 25 zł

Włoszczyzna | Piotrkowska 15
- Fritto misto (gnocco fritto, calamari e anellini di cipolla) – smażone kalmary, gnocchi i pierścienie z cebuli - Cena: 22 zł
I TYDZIEŃ (10-16.09) - Trasa dedykowana jedzeniu ulicznemu z różnych stron świata. Agrafka | Piotrkowska 90 - Nawiązanie do tradycyjnego angielskiego street-foodu jakim jest fish and chips w formie burgera dopełnionego kapustą pekińską, piklowanym ogórkiem, pikantną papryką jalapeno i sosem cytrynowo-szczypiorkowym w zestawie z frytkami steakowymi - Cena: 22 zł Forno Nero | Piotrkowska 79 - Neapolitańskie calzone z bazyliową ricottą, salami ungharese, fior di latte, sosem pomidorowym, bazylią i ricottą - Cena: 29 zł Ganesh | Piotrkowska 69 - Veg Kathi Roll/Chicken Kathi Roll – indyjski wrap w dwóch odsłonach: – wersja wegetariańska z indyjskim kebabem z zielonych warzyw w towarzystwie sałaty lodowej, pomidora i czerwonej cebuli z dodatkiem mint chutney i świeżej kolendry – wersja mięsna z indyjskim kebabem z kurczaka w towarzystwie sałaty lodowej, pomidora i czerwonej cebuli z dodatkiem mint chutney i świeżej kolendry - Cena: 18 zł Gastromachina | Piotrkowska 89 - Burger 150 g mielonego antrykotu z boczkiem karmelizowanym w syropie klonowym z miętą i chili oraz z chipsem z parmezanu z zielonym pieprzem - Cena: 28 zł Heksagon | Pomorska 144 - Burger z wolno gotowanym żebrem wołowym, panierowanym cheddarem, cebulą w cieście piwnym i sosem piri-piri podany z sałatką z czerwonej kapusty i puree z batata - Cena: 32 zł King Kong | Piotrkowska 217 - Makaron ryżowy z kaczką, groszkiem i miętą (danie delikatnie słono-słodkie) - Cena: 36 zł Klub Wino | Piotrkowska 217 - Gorąca bułka – czyli hot dog z szarpaną wieprzowiną BBQ, dżemem z boczku, piklowaną cebulą, siekanymi ogórkami małosolnymi, pudrem z pieczonej cebuli i majonezem truflowym - Cena: 26 zł Klubopiwiarnia | Narutowicza 7/9 - Burger Fusion! – 200 g marynowanej karkówki, warzywa świeże i kiszone od lokalnych producentów, własny sos BBQ oraz autorski sos ostry. Wszystko zamyka bułka pszenna z dodatkiem miodu i palonego słodu jęczmiennego. - Cena: 25 zł Majne Szwajne Vegan Deli | Wólczańska 96 - Vegan mac’n’cheese Burger - Cena: 14 zł MITMI | OFF Piotrkowska - Dwa hot dogi z jagnięco-wołowymi kiełbaskami, kiszoną kapustą, sosem chrzanowym i chipsami z marchwi - Cena: 28 zł Moka Vege | Próchnika 10 - Quesadilla Felices los 4 – vege ser/ ananas/ paprykowe tofu/ kokosowy bekon - Cena: 16,90 zł MOTYWY | Traugutta 14 - Porchetta flat bread – podpłomyk z porchettą, pomidorki koktajlowe kompresowane w marakui, winogrono, majonez ziołowy, świeża kolendra, marchewka w tempurze - Cena: 25 zł NÕŻ | OFF Piotrkowska - Pulled Beef – jest to placek kukurydziany z chilli i kolendrą; między jego warstwami znajduje się szarpana wołowina, bekonez, czerwona kapusta i szczypiorek - Cena: 15 zł Pawilon | Wojska Polskiego 65/67 | Aleksandrów Łódzki - Pawilonowy Surf & Roll – maślana bułka Montag / długo pieczony brzuch wieprzowy / krewetki w emulsji maślanej / sałatka ziemniaczana / szczypiorek 250 g - Cena: 23 zł Pho Shop | Tuwima 1 - Bułka bao/ polędwica z dorsza w piwnej tempurze Radler/ słodka surówka/ majonez chimichurri - Cena: 15 zł Pittu Pittu | Piotrkowska 25 - King Bruce Lee – srf’n’turf – spotkanie oceanu i pastwiska – burger w czarnej bułce, wołowina, sos miso-limonka, ogórek, krewetki w tempurze, glony goma wakame, tykwa, sos teryiaki - Cena: 26,90 zł Rajskie Jadło Bałuty | Zachodnia 27 - Burger Bałucki – 200g wołowiny, krokiet z prażoków, sałata lollo, pomidor, ogórek kanapkowy, cebula czerwona, domowy majonez, sos BBQ) - Cena: 15 zł (w zestawie z surówką i pieczonymi ziemniakami: 19 zł) Rajskie Jadło | Galeria Łódzka - Bułka ze smażonym śledziem (smażony śledź, sałata, cebula, sałatka szwedzka, koperek, sos korniszonowy) - Cena: 15 zł Rajskie Jadło | Rynek Manufaktury | Ogrodowa 19a - Bułka z mielonym (kotlet mielony wołowo wieprzowy, kajzerka, ogórek kozacki, pomidor, gouda, sałata, sos musztardowy) - Cena: 15 zł Rajskie Jadło | Sukcesja | Politechniki 1 - Zapiekanka ziemniaczana z polikami wołowymi (ziemniaki, poliki wołowe, papryka, marchewka, pieczarka, cebula, gouda) - Cena: 15 zł Sendai Sushi | Piotrkowska 209 - Sendai wings – skrzydełka teryaki z sezamem 6 szt.- Cena: 14 zł Senoritas | Moniuszki 1A - Mexican “Cubano” – grillowana i prasowana kanapka z nadzieniem: carnitas z wieprzowiny z pomarańczą i achiote, wędzona szynka, salami, szwajcarski ser, relish z jalapeño i pikli, pasta z czarnej fasoli, musztarda z chipotle, serwowana z pikantnymi frytkami serowymi z chili - Cena: 30 zł Stekówka | Szeroka 38 - Panini z wątrobą wołową w asyście chutneya gruszkowo-jabłkowego i sałaty roszponki - Cena: 38 zł Sushi w Dłoń | Kościuszki 22 - Burger z białej kiełbasy w toście drożdżowym/ grzybowy chutney z bryndzą i mlekiem kokosowym - Cena: 17 zł Szyby Lustra | Piłsudskiego 14 - Burger bao z pastrami, kiszonym pomidorem, kompresowanym ogórkiem w chrzanie i majonezem ze szprotek - Cena: 28 zł Takżetego wege bistro | Sienkiewicza 40 - Falafel w picie + grillowane warzywa /bakłażan, cukinia papryka, marchew/ sałaty, pomidor, cebula, sos miętowy i pikantny - Cena: 17 zł Tawerna Pepe Verde | Rynek Manufaktury - Panini z poledwicą wieprzową, grullowanymi warzywami marynowanymi w ziołach, czerwoną cebulą w marynacie i rukola - Cena: 25 zł Włoszczyzna | Piotrkowska 15 - Fritto misto (gnocco fritto, calamari e anellini di cipolla) – smażone kalmary, gnocchi i pierścienie z cebuli - Cena: 22 zł gastromachina
W poniedziałek, 10 września, rozpoczęła się druga edycja „Jemy w Łodzi Food Fest”. Dwa tygodnie tego kulinarnego festiwalu wypełnione będą pysznym jedzeniem i mnóstwem wydarzeń i atrakcji. 60 świetnych restauracji i kawiarni przygotuje ponad 100 festiwalowych dań oraz 25 menu degustacyjnych. Listę restauracji oraz ich manu znajdziecie w powyższej galerii.

Jemy w Łodzi zaprasza na drugą edycję Jemy w Łodzi Food Fest – imprezy, która we wrześniu zamieni Łódź w kulinarną stolicę kraju. Festiwal rozpocznie się 10 września i potrwa do 23 września.

Food Fest to 60 najlepszych restauracji i kawiarni, 100 festiwalowych dań, 6 tematycznych tras kulinarnych, menu degustacyjne, warsztaty, pokazy, spotkania i degustacje.

Pierwszy tydzień to trzy pierwsze kulinarne trasy tematyczne, którymi łodzianie mogą podróżować po restauracjach i kawiarniach próbując festiwalowych dań. Wszystkie trasy odpowiadają najgorętszym i najmodniejszym trendom kulinarnym, a na każdej z nich czeka po kilkanaście festiwalowych lokali z popisowymi przysmakami.

Kierunki podróży
- Street Food – trasa dedykowana jedzeniu ulicznemu z różnych stron świata. Szybkie, proste i pyszne dania, które można zjeść w biegu albo na szybki lunch.
- Roślinna kuchnia Bliskiego Wschodu - trasa stworzona z myślą o miłośnikach kuchni wegańskiej.
- Elegancja Francja – dania inspirowane francuskimi tradycjami kulinarnymi.

Drugi tydzień ucztowania ruszy w poniedziałek, 17 września, a wraz z nim wystartują trzy kolejne trasy pełne pysznych, tematycznych dań. Będą to:
- Azjatyckie zupy – od japońskiego ramenu, przez tajskie tom kha, wietnamskie pho, aż po koreańską zupę z kimchi.
- Pierogi świata – ruskie, ravioli, empanadas, wonton, samosy i pielmieni – ciasto wypełnione farszem znane jest na całym świecie i wszędzie smakuje wspaniale.
- Dekadenckie desery.

Szczegółowe menu każdej trasy znajdziecie w powyższej galerii.

Na tym nie koniec – w każdym tygodniu wybrane restauracje zaproszą też na specjalne menu degustacyjne. To popisowe, autorskie uczty przygotowane przez szefów kuchni. Idealnie skomponowane menu składające się z co najmniej trzech dań, które prezentują wszystko najlepsze, co restauracje mają do zaoferowania.

Jemy w Łodzi Food Fest to także mnóstwo wydarzeń towarzyszących. Pokaz przyrządzania azjatyckich zup czy pierogów świata, kurs wiedzy o winie połączony z degustacją, warsztaty kawowe i cukiernicze oraz spotkania z gotowaniem dla dzieci, a nawet kolacja szabatowa. Będzie także coś dla restauratorów, którzy na warsztatach będą mogli dowiedzieć się, jak promować swoją restaurację i jak skuteczniej prowadzić lokal. Kucharze będą mogli posłuchać o nowoczesnej kuchni wegańskiej, a blogerzy wziąć udział w spotkaniu o wadach, zaletach i perspektywach blogowania. Co ważne, dzięki partnerom festiwalu, portalowi Glodny.pl, sklepom Kuchnie Świata, studiu Book&Cook i Idea Hub, na wydarzenia obowiązują atrakcyjne ceny, a niektóre są bezpłatne.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Jemy w Łodzi Food Fest. Dwa tygodnie kulinarnej uczty [PROGRAM] - Łódź Nasze Miasto

Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto