Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Hotel Central Gdańsk z małym opóźnieniem. Kiedy otwarcie? [WIDEO]

Monika Jankowska
P.Świderski/ archiwum DB
Budynek dawnej przychodni kolejowej ma zostać otwarty w Gdańsku w lutym lub marcu tego roku. W środku znajdzie się browar z restauracją i 39 pokoi hotelowych o wysokim standardzie.

Hotel Central Gdańsk i browar PG 4 mieszczące się w dawnym budynku przychodni kolejowej tuż przy Dworcu Głównym wciąż czekają na otwarcie. Jeszcze niedawno firma Versus, która jest właścicielem budynku, zapewniała, że termin otwarcia nastąpi przed Bożym Narodzeniem. Ale roboty znów się opóźniają.

- Otwarcie nastąpi w pierwszym kwartale nowego roku - deklaruje Rafał Recław z firmy Versus. - Jeszcze nie jestem w stanie powiedzieć kiedy dokładnie. Może luty, może marzec... Generalnie jesteśmy na finiszu spraw wykończeniowych.

Co się stało, że doszło do opóźnień?- Mieliśmy problemy z wykonawcami, z dostawcami. Musieliśmy na nowo zamówić w hucie szyby do przeszklonego foyer, bo pierwsze pękły. Na nowe czekaliśmy cztery tygodnie. Przez te cztery tygodnie nie mogliśmy rozpocząć prac we foyer. To nie pierwszy raz, kiedy jedna rzecz wstrzymała całą resztę robót - tłumaczy Recław.

Piwnica budynku ma być przeznaczona na restaurację i browar. Stoi tam już specjalnie sprowadzany z Niemiec sprzęt do produkcji piwa. Sam piwowar także przyjechał z Niemiec i już zdążył zaaklimatyzować się w Gdańsku.

- Zamówiliśmy już słód, zamówiliśmy chmiel, mamy plany co do stylów, które będziemy tutaj produkowali, wszystko jest praktycznie prawie gotowe - mówi dalej przedstawiciel firmy Versus. - Sami będziemy też produkować napoje typu cola, fanta, sprite.

Kapsuła czasu na dachu dawnej przychodni przy Dworcu Głównym w Gdańsku [ZDJĘCIA]

Ale piwo to nie wszystko. Nad serwowaniem dań będzie czuwał szef kuchni, Przemysław Formela. Jego prawą ręką będzie kucharz pochodzący z Francji.

- Stawiamy na regionalne jedzenie. Myślę, że duet polsko-francuski przygotuje nam tradycyjne potrawy w nietypowej odsłonie - zapewnia Recław. - Chcemy przygotowywać dania z produktów od lokalnych dostawców. Do tego we własnym zakresie będziemy produkować pasztety i wędliny.

Restauracja ma być czynna od godz. 7. Dlaczego o tak wczesnej porze? Ponieważ ma serwować śniadania zarówno gościom hotelowym, jak i wszystkim pozostałym chętnym, np. podróżnym. Będzie czynna do ostatniego gościa.

Za to w części hotelowej będzie 39 pokoi, wśród nich m.in. dwupoziomowy apartament. Recław zdradza, że choć do otwarcia zostało jeszcze trochę czasu, o pokoje pytają zainteresowani nie tylko z Polski, ale i z zagranicy.

- Na razie nie mogę podać cen za pokoje, choć mamy już pewne ustalenia - mówi Recław. Dodaje też że choć trzon załogi jest już w komplecie, to niedługo rozpocznie się rekrutacja na pozostałe stanowiska. - Rekrutację ogłosimy, gdy będziemy już znali dokładną datę otwarcia budynku - podkreśla.

Budynek dawnej przychodni kolejowej wpisany jest do rejestru zabytków. Przed wojną był siedzibą inspekcji kolei żelaznych. Stanowi element zespołu zabudowy Dworca Głównego zbudowanego etapami w latach 1893-1896 i 1897-1910.

Budynek podlegał wielu remontom i modernizacjom , w tym w latach 1908, 1912, 1933 i 1939. Wiosną 2010 r. stał się własnością firmy Versus, tej samej, która w 2000 r. nabyła Dom Mrongowiusza.

Kiedy będzie można napić się piwa w nowym browarze w Gdańsku?

Piotr Hukało

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto