18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Restauracja Olimpia - tu zjesz i posłuchasz śpiewu ptaków (ZDJĘCIA)

Tomasz Zawadzki
W razie potrzeby pracownicy restauracji dostawiają kolejne stoliki. Lokal może wtedy pomieścić nawet 400 osób
W razie potrzeby pracownicy restauracji dostawiają kolejne stoliki. Lokal może wtedy pomieścić nawet 400 osób fot. Tomasz Hołod
W restauracji Olimpia dorośli mogą spróbować win z różnych części świata, serwowanych przez sommeliera. Dla dzieci przygotowano specjalne menu i mnóstwo miejsca do gier i zabaw - pisze Tomasz Zawadzki.

Zajrzyj do Nowych miejsc we Wrocławiu

Budynek, w którym działają restauracja Olimpia i hotel o tej samej nazwie, powstał w 1933 roku przy basenach kąpielowych Stadionu Olimpijskiego.

Do lokalu wchodzi się przez hotelową recepcję. Dwie, utrzymane w jasnych kolorach, klimatyzowane sale mogą przyjąć równocześnie 60 gości. Najważniejszym miejscem jest jednak taras. Tuż za nim dzia-ła fontanna, wokół której rozciąga się pokryta trawą polana. Może tu zasiąść nawet 400 osób.

- Niewielka odległość od centrum miasta, przy jednoczesnym poczuciu bliskości z naturą, to największe zalety naszego lokalu - mówi Marlena Wachnik, menedżerka restauracji Olimpia.
- Po tarasie często biegają jeże i wiewiórki, nad głową śpiewają ptaki, a niekiedy pojawiają się nawet lisy.

Klienci mogą bezpłatnie wypożyczyć koc i rozsiąść się na trawie. Wokół jest mnóstwo przestrzeni do gier i zabaw.
- Szczególną uwagę przykładamy do tego, aby najmłodsi czuli się u nas komfortowo - mówi Marlena Wachnik.

Dzieci mogą wybrać posiłek ze specjalnie przygotowanej listy, np. Talerz Spidermana. Składa się on z drobiowych medalionów z brokułowymi nóżkami. Całość przypomina małe pajączki. Cena potrawy to 15 zł.

Przeczytaj: Winnica, w której spróbujesz trunków z całego świata

- Kartę zmieniamy dwa razy w roku. Od początku października mamy menu jesienno-zimowe, charakteryzujące się cięższymi i energetycznymi daniami - mówi Paweł Piegdoń, szef kuchni w restauracji Olimpia.
- W naszych posiłkach kładziemy nacisk na charakterystyczne dla określonej pory roku składniki. Wiosną są to na przykład nowalijki, a jesienią gruszki i inne owoce z sadów.

Szczególną rolę w menu zajmują lunche, sprzedawane od godz. 12.30 do 16. Codziennie są inne zupy, np. hiszpańska z kiełbasą lub krem brokułowy. Można je kupić w promocyjnej cenie 3 zł. Dodatkowo kucharz przygotowuje dwa dania mięsne, jedno jarskie oraz sałatkę. Za każde z nich zapłacimy tyle samo, czyli 15,99 zł.

W restauracji organizowane są też degustacje wina. Przeszkolony sommelier serwuje uczestnikom trunki i sugeruje, jakie dania do nich najlepiej pasują. Po zakończeniu pokazu można kupić wszystkie prezentowane napoje.

W lokalu funkcjonują też specjalne wkładki nawiązujące do aktualnych świąt. Obecnie jest to wypełniona potrawami z dyni oferta z myślą o Halloween. Aby goście mogli poznać nowe smaki, do 14 października na wszystkie potrawy obowiązuje 10-procentowa zniżka.

Restauracja Olimpia otwarta jest codziennie. Śniadania podawane są w niej od godz. 7 do godz. 11. Pozostała część karty dostępna jest od godz. 12 do godz. 22.

Lokal znajduje się na tere-nie Stadionu Olimpijskiego we Wrocławiu przy alei Ignacego Jana Paderewskiego 35.

Zobacz też: Kraina Miniatur w końcu otwarta (ZDJĘCIA)

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto