Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

"Regionalne produkty w menu Restauracji 99", czyli Slow Food'owe inspiracje

Redakcja
facebook.com/Restauracja99
W centrum biznesowym Warszawy, na rogu ulic Grzybowska i Jana Pawła tętni tzw. „biurowe życie”. Warto przyjrzeć się bliżej i odkryć restaurację, która już od 16 lat gości w swoich progach nie tylko pracowników sąsiadujących biurowców, ale i smakoszy kuchni Restauracji 99.

Restauracja łączy najnowsze trendy kulinarne z tradycyjną kuchnią polską. Potrawy przygotowywane są na bazie świeżych i naturalnych produktów bez barwników i ulepszaczy. Letnia karta menu stworzona została dzięki inspiracji regionalnymi smakami, których szef kuchni Arkadiusz Janczarek poszukiwał osobiście wśród producentów z Mazowsza. Restauracja współpracuje z lokalnymi dostawcami, którzy dostarczają do lokalu wyroby najwyższej jakości tworzone według rodzinnych receptur.

Z okazji letniego sezonu restauracja wprowadziła niesamowite weekendowe promocje: w sobotę 50 proc. rabatu na zupy i makarony, a w niedzielę 50 proc. rabatu na dania główne rybne. Jest to świetna opcja dla rodzin z dziećmi, jak i wszystkich miłośników kulinarnych szaleństw.

Produkty na których bazują kucharze pochodzą głównie z regionu Mazowsza, m.in. sery kozie z Kampinosu; świeże zioła, warzywa i owoce z ekologicznego gospodarstwa Państwa Jabłońskich z Rozalina. Z innego regionu Polski przyjeżdżają ryby – prosto z rybackiego portu w Ustce lub mąka z nadbużańskich „Młynów Wodnych” od Krzysztofa Kluczyńskiego, z której powstają pierogi i makarony wyrabiane przez kucharzy. Warto również zaznaczyć, iż chleb wypiekany jest w restauracji według receptury Szefa Kuchni, Arkadiusza Janczarka.

Regionalne smaki podkreślą serwowane w restauracji nalewki staropolskie z Nidzicy lub wino polskie z winnicy Adoria z Dolnego Śląska, miód pitny ze spółdzielni pszczelarskiej Apis oraz wybór piw z Browarni Ciechanów.

Ciekawe miejsce na imprezy

Dzięki przestrzennemu wnętrzu i podziałowi na dwie strefy: restauracyjna i barową Restauracja 99 świetnie nadaje się także do organizacji różnego rodzaju imprez takich jak: spotkania biznesowe, imprezy firmowe, przyjęcia okolicznościowe (urodziny, przyjęcia ślubne) jak i wieczory ze znajomymi („After Work”). Do dyspozycji gości udostępniamy: rzutnik, duży ekran, dwa telewizory LCD, profesjonalny system nagłaśniający oraz WIFI.

Catering 99

Od wielu lat Restauracja oferuje usługi cateringowe oraz kompleksową organizację imprez firmowych
i przyjęć okolicznościowych w restauracji, jak i w miejscu wyznaczonym przez gościa. Restauracja znana jest z przygotowania wielu bankietów, koktajli i imprez firmowych, podczas których goście zachwycali się nie tylko smakiem przygotowanych potraw, ale i sposobem podania i przygotowania bufetu.

Restauracja 99 oferuje

Otwarta od godziny 8.00 serwuje śniadania, lunche i kolacje. Lokal mieści ponad 200 osób, z czego 120 to miejsca przy stolikach, 60 przy barze i 40 na tarasie.

Dla miłośników gotowania prowadzimy Szkołę Gotowania 99, w której ujawniamy tajniki zdrowej kuchni. Wszelkie wydarzenia sportowe (m.in. piłka nożna, golf) transmitujemy na dużym ekranie oraz na dwóch LCD.

W menu znajdziemy m.in.:

Łosoś bałtycki z listkami nasturcji, kremowym serkiem, pianką z zielonego ogórka i pieprzowymi grzankami (29 PLN)

Filet z gładzicy z risotto z niedźwiedzim czosnkiem, sałatką z roszponki i świeżych warzyw (59 PLN)

Pieczona kaczka z czerwoną kapustą, kopytkami i pieczonym jabłkiem (63 PLN)

Pierożki z kozim serem w maśle tymiankowym z pianką z buraka i orzeszkami Pinii (39 PLN)

Migdałowa kruszonka z rabarbarem i truskawkami i lodami waniliowymi (25 PLN)

Historia lokalu

W 1997 roku wśród nielicznych jeszcze biurowców dookoła otwiera się Restauracja 99. Już dwa lata po jej otwarciu umieszczona została, jako jedyna spośród restauracji z Europy Środkowo - Wschodniej,
w rankingu organizowanym przez Wall Street Journal, wśród dziesięciu najmodniejszych restauracji w Europie. W roku 2009, za sprawą zmian w zarządzie oraz innowacyjnego i kreatywnego podejścia do rozwoju restauracji, zyskała ona nowe oblicze oraz standard usług nieodbiegający od najlepszych restauracji na świecie. Podczas reotwarcia zaproszeni Goście wśród, których pojawiły się takie gwiazdy jak Maciej Zień, Aneta Kręglicka, Dawid Woliński mogli ujrzeć na własne oczy totalną zmianę wystroju wnętrza oraz co najważniejsze serwowanej kuchni. Słynne już wtedy „99” nabrały nowego blasku.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: "Regionalne produkty w menu Restauracji 99", czyli Slow Food'owe inspiracje - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto