Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Makaron Malma wraca do sklepów już jako wyrób Lubelli

Radosław Konczyński
Zgodnie z zapowiedziami, Lubella należąca do Grupy Maspex Wadowice rozpoczęła produkcję makaronów pod marką Malma. Wkrótce m.in. kolanka, muszelki, gniazda trafią na sklepowe półki.

Makarony Malma produkowane są obecnie w fabryce Lubelli w Lublinie i jako marka stanowią własność Grupy Maspex Wadowice, odkupioną w połowie ubiegłego roku wraz z częścią linii technologicznych od syndyka masy upadłościowej VVQFDE (dawna Malma sp. z o.o.).

ZOBACZ TEŻ: Lubella kupiła markę Malma>>>

Sprzedaż lubelskich makaronów Malma wystartowała pod koniec grudnia 2013 roku i wkrótce pojawią się one na półkach sklepowych.

- Malma to makaron dla wymagających smakoszy popularnej na całym świecie włoskiej kuchni. Jak pokazują ostatnie badania, które zrealizowaliśmy, Malma jest drugą po Lubelli marką pod kątem znajomości marki, co jest bardzo dobrym wynikiem. Pamiętajmy, że Malma w ostatnim czasie nie była wspierana żadnymi działaniami reklamowymi - podkreśla Dorota Liszka, menedżer ds. komunikacji korporacyjnej Grupy Maspex Wadowice.

Maspex informuje, że w Lublinie produkowane są makarony Malma w nowej odsłonie. Zmieniły się opakowania, w ofercie pojawiły się topowe kształty. Do produkcji (tak jak w przeszłości w Malborku) wykorzystuje się jedną z najlepszych pszenic na świecie - 100 proc. Amber Durum.

W sprzedaży dostępnych będzie 5 form makaronu (świdry, muszelki, spaghetti, gniazda i kolanka), których cena wynosić będzie około 4,89 zł - 4,99 zł.

- Każda z form stworzona została z myślą o daniach kuchni włoskiej, a do ich przyrządzenia inspirować będą specjalne przepisy na opakowaniach - wyjaśnia Dorota Liszka. - Makarony Malma idealnie nadają się do typowych włoskich dań. Kierowane są do konsumentów, dla których gotowanie jest wielką przyjemnością, dlatego często eksperymentują i szukają ciekawych inspiracji na dania oraz poszukują oryginalnych składników z najwyższej półki.

Jak informuje Maspex, rynek makaronów w Polsce rośnie i jest perspektywiczny. Jego wielkość to prawie 150 tys. ton rocznie, a wartość około 900 mln zł. Mimo to, jeśli chodzi o spożycie makaronów, Polakom wciąż daleko do wielkich ich miłośników - Włochów (spożycie 22 kg na osobę), ale i do większości mieszkańców krajów europejskich, gdzie konsumpcja roczna to średnio 10 kg na osobę.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na malbork.naszemiasto.pl Nasze Miasto