Ekonomik zwycięzcą Beskidzkiego Konkursu Młodych Kucharzy
Konkurs rozegrano w Cieszynie. Była to jego piąta edycja. Oprócz dwunastu ekip śląskich szkół o profilu gastronomicznym wystartowała w nim także ekipa z czeskigo Cieszyna.
W tym roku zadanie dla reprezentanta wodzisławskiego Zespołu Szkół Ekonomicznych było tym trudniejsze , iż pragnął on obronić I miejsce, zdobyte rok wcześniej. Błażej Kubica z klasy III Technikum Uzupełniającego przygotował, pod okiem trenera, nauczyciela przedmiotów zawodowych Judyty Lamża, cztery porcje „Roladek z indyka nadziewanych wątróbką, suszonymi pomidorami i karotką, w płaszczu pszennym, w towarzystwie duetu z fasolki szparagowej otulonej boczkiem, razem z puree pietruszkowo- ziemniaczanym, sosem szpinakowym i prażonymi orzeszkami piniowymi”.
Tematem przewodnim rywalizacji było mięso z indyka oraz wykorzystanie w potrawie przynajmniej 2 mrożonych warzyw z listy, do wyboru. Jury Beskidzkiego Klubu Kulinarnego oraz przedstawiciele nauczycieli, ponownie najwyżej ocenili profesjonalizm pracy Błażeja, wyróżnili smak i aranżację na talerzu. Uczeń ten poradził sobie również wzorowo z nieprzewidzianą sytuacją – awarią wody w Cieszynie. Zmusiła go ona do zmiany niektórych metod i technik kulinarnych. Jego doświadczenie pomogło osiągnąć ponowny sukces.
Ten rok jest dla ucznia Zespołu Szkół Ekonomicznych bardzo pomyślny , ponieważ sprawdził się również na konkursach międzynarodowych. Zdobył srebrny medal na Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym Retigo Cup 2013 Czechy w Přerovie. Z kolei startując w kategorii senior, rywalizując z szefami kuchni zdobył Srebrny Medal Konkursu Gastronomicznego Młodych Specjalistów w Dziedzinie Gastronomii Gastro Kromĕřiž Tescoma Cup 2013 w Czechach.
Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?