W Łodzi powstanie pierwszy w Polsce stały targ ze zdrową żywnością
Festiwal Zielone Smaki Łodzi rozpoczął się 24 i potrwa do 26 października. Wydarzeniem inaugurującym będzie powstanie muralu z mchu, który pojawi się na ścianie jednej ze szkół znajdującej się przy ul. Pogonowskiego. Głównym elementem programu imprezy będzie konkurs festiwalowego w kilkunastu restauracjach w Łodzi spróbujemy dań głównych i deserów, wszystkie dania będą bezmięsne.
Budynki na OFF Piotrkowska czeka remont
- Pomysł na powstanie takiego wydarzenia powstał w czasie Festiwalu Dobrego Smaku - mówi Monika Stasiak, współorganizatorka festiwalu.- W czasie tego wydarzenia bło malo porpozycji dla wegan i wegetarian, więc postanowiliśmy zrobić festiwal tylko z takimi daniami. Z jednej strony to propozycja dla wegan i wegetarian, drugiej dla osób, które jedzą mięso, ale chcieliby spróbować nowych smaków.
W czasie festiwalu danie główne w wybranych restauracjach będzie kosztować 10 zł, a deser 6 zł.
Festiwal Zielone Smaki Łodzi - menu restauracji
1. Drukarnia. Skład wina & chleba – na winie i chlebie w Drukarni się jednak nie kończy. W ramach festiwalowych smaków goście będą mogli spróbować tutaj gołąbków faszerowanych warzywnym risotto, podanych na carpaccio z buraka z musem dyniowym. Robi wrażenie? Zrobi jeszcze większe, gdy spróbujecie.
2. Owocni – propozycja dwóch dań, z jednej strony rodzimych, a z drugiej – nieco egzotycznych.
W ramach dania głównego – Gorzkie chili – połączenie smaków i aromatów – warzyw i fasoli z rozgrzewającym chili i kremową gorzką czekoladą . A na deser czekoladowy deser z dyni – oprócz głównej bohaterki, w składzie m.in. banany i mleczko kokosowe.
3. Warzywniak. Vegan bistro – prosto z warzywnego ogródka, oryginalna forma dla dobrze znanych składników.
Danie główne: Brukselka curry zapiekana z orzechami z razowym penne – dla tych, którzy po przedszkolnych traumach chcą zbudować lepsze wspomnienia o brukselce.
Deser: Ciasto czeko z malinami – niewątpliwie było inspiracją dla Leśmiana, gdy tworzył swoje “W malinowym chruśniaku”.
4. Klubokawiarnia Granda – spółdzielcy z Rewolucji atakują Wasze kubki smakowe z nutą orientu daniem głównym czyli Vegan sushi – wegańską wersją japońskiego przysmaku znanego na całym świecie. Idealna przystawka lub danie dnia dla każdego kto lubi orientalną kuchnię.
Na deser zaś proponują tajemniczo brzmiący Deser “Samo dobro” – Grandową wariację na temat znanego deseru Trifle, czyli 7 warstwowe, wegańskie niebo w gębie!
5. Jaffa – hummus & the other stories – tym razem zaprezentuje zdecydowanie “THE OTHER stories”, bo zamiast hummusu nie byle jakie danie główne i deser…
Jesień w Ramat Gan – placki gryczano-kasztanowe przekładane półplastrami bakłażana, podane na musie jabłkowo-tymiankowym w towarzystwie nasion granatu. A na deset Pear2pear – gruszki nadziewane chałwą w ciastowej otulince.
6. Pozytyvka – zdecydowanie pozytyvnie nastraja fakt, że nie tylko stricte roślinne lokale przyłączają się do konkursu :)
Na Piotrowskiej 72 będziecie mieli okazję spróbować wegańskich pulpecików dyniowych – z kaszą jaglaną, cebulką i szpinakiem, spowitych sosem imbirowo-kokosowym.
7. Chatka Ech – magiczna herbaciarnia ukryta w Pasażu Schillera zdecydowała podzielić się z Wami odrobiną swojego uroku.
Ten zaś ukryty będzie w Babeczce Szczęścia i Zdrowia – aksamitnej babeczce z owocami, która niejedną tajemnicę skrywa w swym słodkim wnętrzu.
8. Zbożowa – zgodnie ze swą nazwą, otwiera przed uczestnikami Festiwalu całe bogactwo ziaren, zarówno w daniu głównym jak i w… deserze!
Zielone risotto z roślinnym ravioli – ravioli z grillowanego bakłażana z nadzieniem z cieciorki i masła orzechowego, podane z ziołowym “risotto” z ziaren owsa i słonecznika
Kasza, maniok i chleb – … czyli czekoladowy krem z kaszą jaglaną, z delikatną nutką chilli, podany z kokosowymi perełkami tapioki, sosem żurawinowym oraz kruszonką z pumpernikla i migdałów.
9. Czekolada Retro Cafe – klimatyczna kawiarnia z Moniuszki pokazuje, że prawdziwym czekolado-twórcom nie straszne wegańskie wyzwania.
A wyzwanie rzeczywiście nie lada, bo w trakcie Festiwalu będziemy mieli okazję spróbować Tiramisu – światowej sławy deseru, w wersji 100% roślinnej. Aksamitne smaki czekają…
10. Tubajka – w (Tu)bajkowej scenerii będziecie mogli uczestniczyć nie tylko w Kudełkowych warsztatach z Klaudyną Andrijewską, ale również w kosztowaniu jednego z deserów festiwalowych.
A sprawa jest poważna, bo Tubajka przygotuje dla Was Jesienny krem, czyli deser bez jaj – delikatny krem o orzechowym posmaku, z kawałkami gorzkiej czekolady, ukryty pod chrupiącą skórką. Idealny na jesienne dni!
11. Restauracja Marcello – jesteśmy pewni, że włoska kuchnia roślinna w wykonaniu kucharzy z Marcella, zachwyci Wasze podniebienia. Oryginalny pomysł na zastąpienie ryżu w risotto, zupełnie innymi ziarnami…marcello_zdjecie
Soczewica i cieciorka a’la risotto – soczewica i cieciorka w sosie z pomidorów pelati z warzywami, przyrządzana na białym winie z dodatkiem soku z cytryny.
12. Restauracja Lili – kolejni odważni, którzy mimo zróżnicowanego menu, zdecydowali się spróbować sił w naszym turnieju.
Na zaostrzenie apetytu Kaszotto grzybowe na mikro ziołowej polanie – ukłon w stronę starego dobrego pęczaku połączonego z jesiennymi darami lasu.
A dla tych, którzy będą chcieli jeszcze Gruszka w korzennym winie z gorącą czekoladą – cynamon, imbir, kolendra, a do tego czekolada i wino – czego chcieć więcej?
13. U Kretschmera – w industrialnych wnętrzach restauracji Hotelu Tobaco będziecie mogli nacieszyć swoje podniebienia iście fabrykanckimi przysmakami.
W ramach dania głównego – Warzywa w tempurze z sosem orientalnym – świeże warzywa w delikatnej mgiełce z tempury w towarzystwie wasabi i unikatowego sosu orientalnego na bazie sosu sojowego.
Na deser zaś Pianka kokosowo-waniliowa na musie z mango. Wyraźny mus ze słodkiego mango, z delikatną pianką waniliową z posmakiem kokosa, przypomina smaki lata.
Głosowanie na najlepszą restaurację
W dniach trwania Festiwalu (24-26 października) na naszej stronie zostanie zamieszczona ankieta, w której będziecie mogli głosować na swoje ulubione potrawy. Będzie ona czynna do północy 26.10. Każdy z Was będzie mógł zagłosować wyłącznie raz. To właśnie Wasze głosy pozwolą nam wyłonić po trzech Laureatów w każdej z kategorii.
Wyniki Konkursu zostaną ogłoszone następnego dnia, najpóźniej do godz. 15.00, a przekazanie nagród Laureatom nastąpi nie później niż do 30 października.
W ramach Festiwalu Zielona Smaki Łodzi zostaną zorganizowane także warsztaty, na które wstęp jest bezpłatny. Trzeba się tylko zapisać, więcej znajdziecie na stronie organizatora.
Instahistorie z VIKI GABOR
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?