Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal Zielone Smaki Łodzi ruszył 24 października

redakcja
redakcja
W czasie festiwalu w kilkunastu restauracjach w Łodzi spróbujemy ...
W czasie festiwalu w kilkunastu restauracjach w Łodzi spróbujemy ... archiwum MMWarszawa
W czasie festiwalu w kilkunastu restauracjach w Łodzi spróbujemy dań wegańskich i wegetariańskich.

W Łodzi powstanie pierwszy w Polsce stały targ ze zdrową żywnością


Festiwal Zielone Smaki Łodzi rozpoczął się 24 i potrwa do 26 października. Wydarzeniem inaugurującym będzie powstanie muralu z mchu, który pojawi się na ścianie jednej ze szkół znajdującej się przy ul. Pogonowskiego. Głównym elementem programu imprezy będzie konkurs festiwalowego w kilkunastu restauracjach w Łodzi spróbujemy dań głównych i deserów, wszystkie dania będą bezmięsne.


Budynki na OFF Piotrkowska czeka remont

- Pomysł na powstanie takiego wydarzenia powstał w czasie Festiwalu Dobrego Smaku - mówi Monika Stasiak, współorganizatorka festiwalu.- W czasie tego wydarzenia bło malo porpozycji dla wegan i wegetarian, więc postanowiliśmy zrobić festiwal tylko z takimi daniami. Z jednej strony to propozycja dla wegan i wegetarian,  drugiej dla osób, które jedzą mięso, ale chcieliby spróbować nowych smaków.

W czasie festiwalu danie główne w wybranych restauracjach będzie kosztować 10 zł, a deser 6 zł.

Festiwal Zielone Smaki Łodzi - menu restauracji

1. Drukarnia. Skład wina & chleba – na winie i chlebie w Drukarni się jednak nie kończy. W ramach festiwalowych smaków goście będą mogli spróbować tutaj gołąbków faszerowanych warzywnym risotto, podanych na carpaccio z buraka z musem dyniowym. Robi wrażenie? Zrobi jeszcze większe, gdy spróbujecie.

2. Owocni – propozycja dwóch dań, z jednej strony rodzimych, a z drugiej – nieco egzotycznych.

W ramach dania głównego – Gorzkie chili – połączenie smaków  i aromatów  – warzyw i fasoli z rozgrzewającym chili i kremową gorzką czekoladą . A na deser czekoladowy deser z dyni – oprócz głównej bohaterki, w składzie m.in. banany i mleczko kokosowe.

3. Warzywniak. Vegan bistro – prosto z warzywnego ogródka, oryginalna forma dla dobrze znanych składników.

Danie główne: Brukselka curry zapiekana z orzechami z razowym penne –  dla tych, którzy po przedszkolnych traumach chcą zbudować lepsze wspomnienia o brukselce.

Deser: Ciasto czeko z malinami – niewątpliwie było inspiracją dla Leśmiana, gdy tworzył swoje “W malinowym chruśniaku”.

4. Klubokawiarnia Granda – spółdzielcy z Rewolucji atakują Wasze kubki smakowe z nutą orientu daniem głównym czyli Vegan sushi – wegańską wersją japońskiego przysmaku znanego na całym świecie. Idealna przystawka lub danie dnia dla każdego kto lubi orientalną kuchnię.

Na deser zaś proponują tajemniczo brzmiący Deser “Samo dobro” – Grandową wariację na temat znanego deseru Trifle, czyli 7 warstwowe, wegańskie niebo w gębie!

5. Jaffa – hummus & the other stories – tym razem zaprezentuje zdecydowanie “THE OTHER stories”, bo zamiast hummusu nie byle jakie danie główne i deser…

Jesień w Ramat Gan – placki gryczano­-kasztanowe przekładane półplastrami bakłażana, podane na musie jabłkowo-­tymiankowym w towarzystwie nasion granatu. A na deset Pear2pear – gruszki nadziewane chałwą w ciastowej otulince.

6. Pozytyvka – zdecydowanie pozytyvnie nastraja fakt, że nie tylko stricte roślinne lokale przyłączają się do konkursu :)

Na Piotrowskiej 72 będziecie mieli okazję spróbować wegańskich pulpecików dyniowych – z kaszą jaglaną, cebulką i szpinakiem, spowitych sosem imbirowo-kokosowym.

7. Chatka Ech – magiczna herbaciarnia ukryta w Pasażu Schillera zdecydowała podzielić się z Wami odrobiną swojego uroku.

Ten zaś ukryty będzie w Babeczce Szczęścia i Zdrowia – aksamitnej babeczce z owocami, która niejedną tajemnicę skrywa w swym słodkim wnętrzu.

8. Zbożowa – zgodnie ze swą nazwą, otwiera przed uczestnikami Festiwalu całe bogactwo ziaren, zarówno w daniu głównym jak i w… deserze!

Zielone risotto z roślinnym ravioli – ravioli z grillowanego bakłażana z nadzieniem z cieciorki i masła orzechowego, podane z ziołowym “risotto” z ziaren owsa i słonecznika

Kasza, maniok i chleb – … czyli czekoladowy krem z kaszą jaglaną, z delikatną nutką chilli, podany z kokosowymi perełkami tapioki, sosem żurawinowym oraz kruszonką z pumpernikla i migdałów.

9. Czekolada Retro Cafe – klimatyczna kawiarnia z Moniuszki pokazuje, że prawdziwym czekolado-twórcom nie straszne wegańskie wyzwania.

A wyzwanie rzeczywiście nie lada, bo w trakcie Festiwalu będziemy mieli okazję spróbować Tiramisu – światowej sławy deseru, w wersji 100% roślinnej. Aksamitne smaki czekają…

10. Tubajka – w (Tu)bajkowej scenerii będziecie mogli uczestniczyć nie tylko w Kudełkowych warsztatach z Klaudyną Andrijewską, ale również w kosztowaniu jednego z deserów festiwalowych.

A sprawa jest poważna, bo Tubajka przygotuje dla Was Jesienny krem, czyli deser bez jaj – delikatny krem o orzechowym posmaku, z kawałkami gorzkiej czekolady, ukryty pod chrupiącą skórką. Idealny na jesienne dni!

11. Restauracja Marcello – jesteśmy pewni, że włoska kuchnia roślinna w wykonaniu kucharzy z Marcella, zachwyci Wasze podniebienia. Oryginalny pomysł na zastąpienie ryżu w risotto, zupełnie innymi ziarnami…marcello_zdjecie

Soczewica i cieciorka a’la risotto – soczewica i cieciorka w sosie z pomidorów pelati z warzywami, przyrządzana na białym winie z dodatkiem soku z cytryny.

12. Restauracja Lili – kolejni odważni, którzy mimo zróżnicowanego menu, zdecydowali się spróbować sił w naszym turnieju.

Na zaostrzenie apetytu Kaszotto grzybowe na mikro ziołowej polanie  – ukłon w stronę starego dobrego pęczaku połączonego z jesiennymi darami lasu.

A dla tych, którzy będą chcieli jeszcze Gruszka w korzennym winie z gorącą czekoladą – cynamon, imbir, kolendra, a do tego czekolada i wino – czego chcieć więcej?

13. U Kretschmera – w industrialnych wnętrzach restauracji Hotelu Tobaco będziecie mogli nacieszyć swoje podniebienia iście fabrykanckimi przysmakami.

W ramach dania głównego – Warzywa w tempurze z sosem orientalnym – świeże warzywa w delikatnej mgiełce z tempury w towarzystwie wasabi i unikatowego sosu orientalnego na bazie sosu sojowego.

Na deser zaś Pianka kokosowo-waniliowa na musie z mango. Wyraźny mus ze słodkiego mango, z delikatną pianką waniliową z posmakiem kokosa, przypomina smaki lata.

Głosowanie na najlepszą restaurację

W dniach trwania Festiwalu (24-26 października) na naszej stronie zostanie zamieszczona ankieta, w której będziecie mogli głosować na swoje ulubione potrawy. Będzie ona czynna do północy 26.10. Każdy z Was będzie mógł zagłosować wyłącznie raz. To właśnie Wasze głosy pozwolą nam wyłonić po trzech Laureatów w każdej z kategorii.

Wyniki Konkursu zostaną ogłoszone następnego dnia, najpóźniej do godz. 15.00, a przekazanie nagród Laureatom nastąpi nie później niż do 30 października.

W ramach Festiwalu Zielona Smaki Łodzi zostaną zorganizowane także warsztaty, na które wstęp jest bezpłatny. Trzeba się tylko zapisać, więcej znajdziecie na stronie organizatora.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Instahistorie z VIKI GABOR

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto