Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal Fine Dining Week po raz pierwszy w Łodzi. Sprawdź listę restauracji i menu!

mm
Pieczywo: 
Pieczywo na zakwasie naszego wypieku oraz specjalnie stworzone na festiwal bułeczki maślane z kruszonką w akompaniamencie masła wędzonego na zimno z wędzoną solą i masła yuzu

Przystawka I 
Snacki: 
- Nożeńce / Groszek / Cytryna Sałatka z łuskanego zielonego groszku, tatar z nożeńców z kolendrą 
- Ziemniak / Kawior / Kwaśna śmietana Frytka "idealna" z kawiorem avruga i kwaśną śmietaną 
- Marchew / Pomarańcz / Chleb Młoda marchew od zaprzyjaźnionych rolników w "donicy" 

Przystawka II 
- Makrela / Pomidory / Bazylia Marynowany w esencji pomidorowej a następnie grillowany filet z makreli, stek z bawolego serca ze szczypiorkiem, sorbet bazyliowy

Danie główne I 
- Kulbin / Kurki / Jeżyny 
Filet z kulbina gotowany w niskiej temperaturze, pierożki grzybowe, kurki glasowane na maśle yuzu, jeżyny macerowane w domowym occie z czarnego bzu

Danie główne II 
- Kurczak / Papryka / Ryż 
Pierwszy talerz: Długo gotowane trybowane udko z ekologicznego kurczaka z anchois i estragonem, terrina z pieczonej papryki, jus drobiowo paprykowy, 
Drugi talerz: Serduszko kurze grillowane na grillu opalanym węglem drzewnym z redukcją z porto, espuma z ryżu

Danie główne wegetariańskie
- Kukurydza / Mirabelka / Cheddar 
Velute z kukurydzy z palonym masłem, grillowana kukurydza, marynowana mirabelka, cheddar

Deser Deser I 
- "Toute chocolat"

Deser II 
- Nasza niespodzianka na zakończenie lata "Petit four"
Pieczywo: Pieczywo na zakwasie naszego wypieku oraz specjalnie stworzone na festiwal bułeczki maślane z kruszonką w akompaniamencie masła wędzonego na zimno z wędzoną solą i masła yuzu Przystawka I Snacki: - Nożeńce / Groszek / Cytryna Sałatka z łuskanego zielonego groszku, tatar z nożeńców z kolendrą - Ziemniak / Kawior / Kwaśna śmietana Frytka "idealna" z kawiorem avruga i kwaśną śmietaną - Marchew / Pomarańcz / Chleb Młoda marchew od zaprzyjaźnionych rolników w "donicy" Przystawka II - Makrela / Pomidory / Bazylia Marynowany w esencji pomidorowej a następnie grillowany filet z makreli, stek z bawolego serca ze szczypiorkiem, sorbet bazyliowy Danie główne I - Kulbin / Kurki / Jeżyny Filet z kulbina gotowany w niskiej temperaturze, pierożki grzybowe, kurki glasowane na maśle yuzu, jeżyny macerowane w domowym occie z czarnego bzu Danie główne II - Kurczak / Papryka / Ryż Pierwszy talerz: Długo gotowane trybowane udko z ekologicznego kurczaka z anchois i estragonem, terrina z pieczonej papryki, jus drobiowo paprykowy, Drugi talerz: Serduszko kurze grillowane na grillu opalanym węglem drzewnym z redukcją z porto, espuma z ryżu Danie główne wegetariańskie - Kukurydza / Mirabelka / Cheddar Velute z kukurydzy z palonym masłem, grillowana kukurydza, marynowana mirabelka, cheddar Deser Deser I - "Toute chocolat" Deser II - Nasza niespodzianka na zakończenie lata "Petit four"
Festiwal Fine Dining Week w 2018 roku odbędzie się po raz pierwszy. Festiwal kulinarny zaplanowano w dniach 29 sierpnia-9 września. Najlepsi szefowie kuchni przygotują festiwalowe menu degustacyjne. W galerii prezentujemy restauracje z Łodzi, które wezmą udział w festiwalu oraz ich menu.

Festiwal „Fine Dining Week” odbędzie się w Łodzi po raz pierwszy ale w Polsce już po raz piąty. Festiwal dedykowany polskiej scenie fine - diningu obejmie swoim zasięgiem sześć miast: Warszawę, Poznań, Wrocław, Kraków oraz Łódź i Trójmiasto.

„Fine Dining Week” jest to wyjątkowym wydarzeniem poświęconym sztuce restauracyjnej.

Rezerwacje na pięciodaniowe doświadczenie restauracyjne są dostępne na stronie www.FineDiningWeek.pl, w festiwalowej cenie 119 zł.

Letnia odsłona Fine Dining Week to przede wszystkim szereg debiutów oraz restauracji z ugruntowaną pozycją na rynku.

- Fine Dining Week to idealny czas dla mnie i restauracji, by pokazać naszym Gościom naszą filozofię oraz to, czym chcemy gościć na co dzień. Dzięki menu degustacyjnemu i przystępnej cenie możemy opowiedzieć i pokazać czym dla nas jest Fine Dining oraz jak ważna jest harmonia i pomysł na całe menu. Cieszymy się, że festiwal w odsłonie fine-diningowej przybył do naszego miasta, ponieważ chcemy uświadamiać naszych gości co kryje się za stwierdzeniem „dobra kuchnia”, co przy okazji daje nam ogromną radość. Do zobaczenia przy stole! - opowiada Jakub Hamankiewicz, Szef Kuchni restauracji Affogato.

Świadomość, czym jest fine dining, wciąż rośnie w Polsce. Festiwal służy więc przede wszystkim pokazaniu gościom, czym jest sztuka restauracyjna najwyższej próby. Mają oni okazję na pełne, samodzielne doświadczenie fine diningu, by dzięki temu zrozumieć, na czym naprawdę polega jego ekskluzywność.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto