Festiwal Dobrego Smaku 2018 w Łodzi. 44 lokale i 54 potrawy z całego świata [LISTA]

Mariusz Martynelis

Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi - najstarszy polski festiwal kulinarny - w tym roku odbędzie się już po raz piętnasty. Impreza potrwa od 6 do 10 czerwca, a smaki z całego świata będzie można skosztować w ponad 40 łódzkich restauracjach, kawiarniach i pubach.
 Festiwal Dobrego Smaku / materiały prasowe

Festiwal Dobrego Smaku organizowany jest w Łodzi od 15 lat. W pierwszych odsłonach festiwalu rywalizowały lokale z ulicy Piotrkowskiej. Organizatorzy doszli jednak do wniosku, że w każdej dzielnicy działają znakomite, interesujące, klimatyczne miejsca, w których można doskonale zjeść i od kilku lat w konkursie biorą udział także restauracje z innych regionów miasta.

Tegoroczna edycja Festiwalu Dobrego Smaku potrwa od 6 do 10 czerwca i odbędzie się pod hasłem "Kuchnie Narodowe". Bogatą paletę kuchni narodowych będzie oferować ponad 40 łódzkich restauracji, kawiarni i pubów. Coś dla siebie znajdą miłośnicy kuchni polskiej, żydowskiej, włoskiej, francuskiej, indyjskiej, tajskiej i japońskiej.

Głównym wydarzeniem Festiwalu Dobrego Smaku jest konkurs na najlepsze danie, deser i koktajl alkoholowy. Przebiega on w dwóch etapach. W pierwszym jury podziwia efekty wizualne prezentowanej na fotografii potrawy oraz opis jej przyrządzenia. W drugim etapie każda z dopuszczonych do finału restauracji przygotowuje danie główne, kawiarnie serwują deser i napój, a bary i puby - koktajl alkoholowy. Wszystkie potrawy mają być zgodne z tematem przewodnim - w tym roku zatem muszą odwoływać się do tradycji Kuchni Świata. Dania ocenia anonimowe jury złożone z szefów kuchni oraz publiczność w głosowaniu SMS.

Festiwalowe dania serwowane są w bardzo korzystnej cenie:
- danie główne - 16 zł
- deser + napój - 12 zł
- koktajl alkoholowy - 12 zł

WSZYSTKIE FESTIWALOWE DANIA, DESERY I KOKTAJLE PREZENTUJEMY W NASZEJ GALERII

Oprócz konkursu organizatorzy przygotowali wydarzenia towarzyszące: warsztaty kulinarne i fotograficzne, Szkołę Dobrego Smaku dla Dzieci z uczestniczkami Junior MasterChef, spotkanie z Marcinem Mellerem i promocję jego książki o Gruzji, a także wieczory degustacyjne.

FESTIWAL DOBREGO SMAKU 2018 - PROGRAM:

6 CZERWCA / ŚRODA
13:00 - do zamknięcia lokali - Konkurs na najlepsze danie / deser + napój / koktajl alkoholowy

7 CZERWCA / CZWARTEK
12:00 - do zamknięcia lokali - Konkurs na najlepsze danie / deser + napój / koktajl alkoholowy
18:00 - 21:00 - Warsztaty "Stylizacja i fotografia kulinarna" (prowadzenie: Damian Kruhelski, Anna Wojciechowska; miejsce: Pracownia Tytka, ul. Anyżowa 2a; zapisy: kontakt@pracowniatytka.pl, tel: 512 382 321, FB: Pracownia Tytka)
18:00 - Uroczysta inauguracja Festiwalu (wstęp na imprezę z zaproszeniami; miejsce: studio kulinarne Book&Cook, Piotrkowska 138/140) .

8 CZERWCA / PIĄTEK
12:00 - do zamknięcia lokali - Konkurs na najlepsze danie / deser + napój / koktajl alkoholowy
18:00 - Wieczór gruziński (Wstęp na imprezę z zaproszeniami; miejsce: studio kulinarne Book&Cook, ul. Piotrkowska 138/140)
18:00 - 20:00 - Gotowanie rodziców z dziećmi, "Światowe hity kulinarne" - dietetyka dla niejadków (prowadzenie: Magda Makarowska, kiermasz książek oraz spotkanie z autorką; miejsce: Pracownia Tytka, ul. Anyżowa 2a; zapisy: kontakt@pracowniatytka.pl, tel: 512 382 321, FB: Pracownia Tytka)

9 CZERWCA / SOBOTA
12:00 - do zamknięcia lokali - Konkurs na najlepsze danie / deser + napój / koktajl alkoholowy
10:00 – 12:00 - Warsztaty dla dzieci "Przez lądy i morza: Meksyk, Maroko, Indie, Wietnam" - odkrywanie smaków dzieci z różnych kontynentów (prowadzenie: Ania Wojciechowska; miejsce: Pracownia Tytka, ul. Anyżowa 2a; zapisy: kontakt@pracowniatytka.pl, tel: 512 382 321, FB: Pracownia Tytka)

10 CZERWCA / NIEDZIELA
12:00 - 19:00 - Konkurs na najlepsze danie / deser + napój / koktajl alkoholowy
12:00 - 20:00 - Festiwal Książki Kulinarnej Książki ze smakiem (miejsce: Food Court, Manufaktura)
12:00 – 12.40; 14.00 – 14.40; 16.00 – 16.40 - Szkoła Dobrego Smaku dla Dzieci z udziałem finalistów Master Chef Junior (miejsce: Food Court, Manufaktura; zapisy: kasia@festiwaldobregosmaku.eu)

14 CZERWCA / CZWARTEK
19:00 - Gala rozdania nagród - najlepsze danie/deser/koktajl alkoholowy (wstęp na imprezę z zaproszeniami.
miejsce: Teatr Nowy Duża Sala, ul. Więckowskiego 15)

Więcej informacji na stronie festiwalu: festiwaldobregosmaku.eu.

Wideo

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

06.06.2018, 20:44

Gdzie teraz działacze PO zajadają swoje ośmiorniczki? Ktoś wie?

06.06.2018, 20:18

Byłam już w Zjadliwościach, smaki powaliły mnie na kolana, mistrzostwo! Koktajl w Pop'n'Art zaskoczył pozytywnie smakiem!

01.06.2018, 18:07

A dużo chemii w tym jedzeniu?

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3