Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal Dobrego Smaku 2017 w Łodzi [PROGRAM]

Darek Matyjaszczyk
Drukarnia Skład Wina i Chleba / OFF Piotrkowska ul. Piotrkowska 138/140 
Polędwiczki z indyka z tabbouleh, czyli polędwiczki z indyka marynowane w wodzie z kwiatów pomarańczy z sosem figowo-daktylowym z kolendrą, podane z tabbouleh i podpłomykiem.

El Toro / ul. Narutowicza 69 
Arroz negro/Sepia/Gamba/Chorizo , czyli ryż bomba gotowany w aromatycznym wywarze z ryb, warzyw i skorupiaków, z dodatkiem przesmażonych warzyw na oliwie z oliwek (cebula, papryka czerwona i zielona) i atramentu z sepii. Podany z krewetką 16/20 smażoną na oliwie z czosnkiem i z plastrami grillowanej, pikantnej kiełbasy chorizo z sosem aioli.

Filharmonia Smaku / ul. Pabianicka 132
Ryba na Łodzi, czyli smażony filet z dorady podany na krewetkach i pieczonych ziemniakach z cukinią, sałatką ze świeżych ziół liściastych z lekkim vinegret, sticksach ziemniaczanych, ketchupem z pieczonej papryki i pomidorów, sosem curry, oliwą bazyliowo-pietruszkową i kruszonką z suszonych czarnych oliwek.

Gejsza Sushi / Al. Kościuszki 93
Miecznik na mchu, czyli palony miecznik, porzeczka miętowa, kora z pietruszki podane na mchu.

House of Sushi / ul. Piotrkowska 89
Paella Onigirazu, czyli paella w japońskiej wersji sushi, w formie onigirazu. Pomidorowo-szafranowy ryż o kremowej konsystencji, gotowany na wywarze z owoców morza, przełożony krewetkami, mulami oraz ośmiornicą. Wszystko to zamknięte w japońskim nori i zapieczone w chrupiących wiórkach panko. Dopełnieniem dania jest sałatka ze świeżych, zielonych warzyw oraz pikantny sos pomidorowy z pieczoną papryką.

Manu Cafe / ul. Drewnowska 58; Rynek Manufaktury
Risotto z warzywami i jagnięciną, czyli risotto z zielonymi warzywami i szarpaną jagnięciną, miętą oraz masłem migdałowym.

MOTYWY / ul. Traugutta 14
Szyszki z kalmarów w śródziemnomorskim sosie pomidorowym z warzywami i oliwą, czyli szyszki z kalmarów smażone na maśle i duszone w białym winie. Sos pomidorowy na bazie świeżych oraz suszonych pomidorów z dodatkiem daktyli, blanszowane warzywa (marchew, pietruszka, fasolka, bób), palony por, oliwa bazyliowa oraz puder z oliwek.

Ormiańska Restauracja GARNI / ul. Słowiańska 153 (róg Rąbieńskiej i Szczecińskiej), Antoniew
Tavouk Kebab, czyli wołowina mielona z dodatkiem specjalnych przypraw, grillowana na węglu drzewnym. Grillowane warzywa (bakłażan, pomidor, papryka) zasmażane z cebulką, podawane z Lavashem – ormiańskim pieczywem.

Otwarte Drzwi / ul. Piotrkowska 120
'O SOLE MIO!, czyli sycylijskie słońce na talerzu czyli krewetki tygrysie smażone na maśle z dodatkiem białego wina i chili na bazyliowym risotto z oliwą dyniową, podawane z sosem cytrynowo- limonkowym.

Porcja / ul. Roosevelta 7
3 pizze socca, czyli bezglutenowe mini pizze socca w 3 odsłonach: a’la carbonara ze śmietaną z nerkowców, boczkiem z boczniaków i natką / z pesto bazyliowym, cukinią, fetą i orzechami włoskimi / z pesto z suszonych pomidorów, mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi.

Restauracja Cesky Film / ul. Tymienieckiego 25a
Zamieszanie w Libanie, czyli wołowina po arabsku duszona w pomidorach z dodatkiem bakłażana, papryki i ziół, falafele z ciecierzycy i zielonego groszku do tego tabbouleh – libańska sałatka z bobem, quinoą, miodem gryczanym i świeżymi ziołami oraz pikantna kiszona rzodkiewka.

Restauracja Kamari / ul. Piotrkowska 122
Kalamaraki Gemista, czyli kalmar faszerowany ryżem do risotto, cebulą i koperkiem. Duszony w ouzo i białym winie, podany w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw, oregano i oliwą extra virgin.

Restauracja Nekko Sushi / ul. Piotrkowska 107
Katatsumuri Fusion, czyli Maki Sushi z krewetką w cieście pistacjowo-figowym z dodatkiem kaparów z czarnym ryżem, salsą śmietankowo-paprykową oraz pieczonym ślimakiem.

Restauracja Officyna / Al. Kościuszki 132/ ul. Piotrkowska 217
Pierożki GUO-TAI, czyli pierożki wieprzowe z krewetkami , chipsem ryżowym w sosie z białych szparagów z nutką chili.

Restauracja Polska / ul. Piotrkowska 12
Krewetki na górze Beluga, czyli marynowane krewetki na górze Beluga podane z sałatką ze słodkich bakalii, sera koziego z nutą wytrawnego sosu.

Restauracja Stare Kino by Antoine Lopez / ul. Piotrkowska 120 (w bramie)
Śródziemnomorski romans, czyli hiszpańskie małże zapiekane z czosnkiem i pietruszką, serwowane z tartą z ciasta francuskiego ze świeżymi pomidorami, rozmarynem, rukolą i niefiltrowaną oliwą z oliwek.

Restauracja Susharnia / ul. Pomorska 13
Special tako roll, czyli macka ośmiornicy smażona na maśle z czosnkiem, następnie duszona w czerwonym winie podana w towarzystwie marynowanej dyni, mango, ogórka i sałaty. Posypane papryczką jalapeno, sezamem oraz nasionami chia.

Restauracja Tulipan / ul. Żeligowskiego 46
Z Włoskiego Buta na Lazurowe Wybrzeże, czyli frittelle z pieczonego bakłażana z dodatkiem mięty i bazylii podane na delikatnych ziemniakach de finua, wykończone pieczonym dorszem w ziołach z serowym sosem lazur z akcentem pomidorowej salsy.

Restauracja U Kretschmera / ul. Kopernika 64
Cielęcina w tempurze, warzywne papardelle, pak choi, ciabatta, czyli cielęcina w tempurze, chrupiące warzywa podane w sosie orientalnym do tego kapusta pak choi smażona na maśle orzechowym oraz ciabatta.

Restauracja Włoszczyzna / ul. Piotrkowska 16
Terra nel mare – Ziemia w morzu, czyli pieczony ziemniak otulony pancettą na rybnym sosie ze świeżych pomidorów, pieczonej papryki podawane z jajkiem, krewetką i małżą z tunezyjską pastą harissa.

Sezon / ul. Piotrkowska 121
Śródziemnomorskie tagliatelle, czyli tagliatelle z hiszpańską kiełbaską chorizo, papryką, pesto z suszonych pomidorów podane z puree z zielonego groszku.

Sushi Zielony Chrzan / ul. Żwirki 8
Caesar Maki, czyli uramaki – krewetka w tempurze, sałata rzymska, awokado, oliwki, dressing caesar + shot gazpacho z japońską nutą.

Szyby Lustra / al. Piłsudskiego 14
Rabat w Madrycie, czyli czarny krokiet z dorsza z tuszem kałamarnicy i glazurowaną młodą marchewką z dukkah (mieszanka przypraw i uprażonych orzechów pochodząca z Egiptu), majonezem z kiszonymi cytrynami, jogurtem naturalnym i czarną soczewicą z pikantnym chorizo i ziołami.

The Mexican / ul. Piotrkowska 67
Tostada con camarones, czyli tortilla kukurydziana z krewetkami w chrupiącym cieście z salsą z ananasa, czerwonej cebuli i mięty podana z kolendrowo-limonkowym ryżem oraz sosem mango-jalapeno.

Vapiano / Al. Politechniki 1; CH-R Sukcesja
Sałatka Spring Salmon, czyli grillowany z chili łosoś, podany na mieszance 4 sałat wraz z chrupiącym mango i szczypiorkiem z dodatkiem sosu balsamicznego z figami oraz kolendrą.

Zielona Restauracja / ul. Drewnowska 58; Rynek Manufaktury
Zielona Manufaktura Izraela, czyli izraelskie falafele podane z tabbouleh, sałatka z kuskusem, pomidorami, ogórkiem, miętą i pietruszką, oliwkowym hummusem oraz babaganusz z granatem i piklami.

Zjadliwości / ul. Piotrkowska 102a 
Talerz Libańskich Zjadliwości, czyli plastry pieczonego bakłażana w ostrej marynacie chili i kolendry, osłodzone siekanymi daktylami, do tego grillowana marchewka i pieczony falafel z bobu na buraczanym hummusie polanym oliwą i ubranym natką pietruszki i zatarem.
Drukarnia Skład Wina i Chleba / OFF Piotrkowska ul. Piotrkowska 138/140 Polędwiczki z indyka z tabbouleh, czyli polędwiczki z indyka marynowane w wodzie z kwiatów pomarańczy z sosem figowo-daktylowym z kolendrą, podane z tabbouleh i podpłomykiem. El Toro / ul. Narutowicza 69 Arroz negro/Sepia/Gamba/Chorizo , czyli ryż bomba gotowany w aromatycznym wywarze z ryb, warzyw i skorupiaków, z dodatkiem przesmażonych warzyw na oliwie z oliwek (cebula, papryka czerwona i zielona) i atramentu z sepii. Podany z krewetką 16/20 smażoną na oliwie z czosnkiem i z plastrami grillowanej, pikantnej kiełbasy chorizo z sosem aioli. Filharmonia Smaku / ul. Pabianicka 132 Ryba na Łodzi, czyli smażony filet z dorady podany na krewetkach i pieczonych ziemniakach z cukinią, sałatką ze świeżych ziół liściastych z lekkim vinegret, sticksach ziemniaczanych, ketchupem z pieczonej papryki i pomidorów, sosem curry, oliwą bazyliowo-pietruszkową i kruszonką z suszonych czarnych oliwek. Gejsza Sushi / Al. Kościuszki 93 Miecznik na mchu, czyli palony miecznik, porzeczka miętowa, kora z pietruszki podane na mchu. House of Sushi / ul. Piotrkowska 89 Paella Onigirazu, czyli paella w japońskiej wersji sushi, w formie onigirazu. Pomidorowo-szafranowy ryż o kremowej konsystencji, gotowany na wywarze z owoców morza, przełożony krewetkami, mulami oraz ośmiornicą. Wszystko to zamknięte w japońskim nori i zapieczone w chrupiących wiórkach panko. Dopełnieniem dania jest sałatka ze świeżych, zielonych warzyw oraz pikantny sos pomidorowy z pieczoną papryką. Manu Cafe / ul. Drewnowska 58; Rynek Manufaktury Risotto z warzywami i jagnięciną, czyli risotto z zielonymi warzywami i szarpaną jagnięciną, miętą oraz masłem migdałowym. MOTYWY / ul. Traugutta 14 Szyszki z kalmarów w śródziemnomorskim sosie pomidorowym z warzywami i oliwą, czyli szyszki z kalmarów smażone na maśle i duszone w białym winie. Sos pomidorowy na bazie świeżych oraz suszonych pomidorów z dodatkiem daktyli, blanszowane warzywa (marchew, pietruszka, fasolka, bób), palony por, oliwa bazyliowa oraz puder z oliwek. Ormiańska Restauracja GARNI / ul. Słowiańska 153 (róg Rąbieńskiej i Szczecińskiej), Antoniew Tavouk Kebab, czyli wołowina mielona z dodatkiem specjalnych przypraw, grillowana na węglu drzewnym. Grillowane warzywa (bakłażan, pomidor, papryka) zasmażane z cebulką, podawane z Lavashem – ormiańskim pieczywem. Otwarte Drzwi / ul. Piotrkowska 120 'O SOLE MIO!, czyli sycylijskie słońce na talerzu czyli krewetki tygrysie smażone na maśle z dodatkiem białego wina i chili na bazyliowym risotto z oliwą dyniową, podawane z sosem cytrynowo- limonkowym. Porcja / ul. Roosevelta 7 3 pizze socca, czyli bezglutenowe mini pizze socca w 3 odsłonach: a’la carbonara ze śmietaną z nerkowców, boczkiem z boczniaków i natką / z pesto bazyliowym, cukinią, fetą i orzechami włoskimi / z pesto z suszonych pomidorów, mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi. Restauracja Cesky Film / ul. Tymienieckiego 25a Zamieszanie w Libanie, czyli wołowina po arabsku duszona w pomidorach z dodatkiem bakłażana, papryki i ziół, falafele z ciecierzycy i zielonego groszku do tego tabbouleh – libańska sałatka z bobem, quinoą, miodem gryczanym i świeżymi ziołami oraz pikantna kiszona rzodkiewka. Restauracja Kamari / ul. Piotrkowska 122 Kalamaraki Gemista, czyli kalmar faszerowany ryżem do risotto, cebulą i koperkiem. Duszony w ouzo i białym winie, podany w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw, oregano i oliwą extra virgin. Restauracja Nekko Sushi / ul. Piotrkowska 107 Katatsumuri Fusion, czyli Maki Sushi z krewetką w cieście pistacjowo-figowym z dodatkiem kaparów z czarnym ryżem, salsą śmietankowo-paprykową oraz pieczonym ślimakiem. Restauracja Officyna / Al. Kościuszki 132/ ul. Piotrkowska 217 Pierożki GUO-TAI, czyli pierożki wieprzowe z krewetkami , chipsem ryżowym w sosie z białych szparagów z nutką chili. Restauracja Polska / ul. Piotrkowska 12 Krewetki na górze Beluga, czyli marynowane krewetki na górze Beluga podane z sałatką ze słodkich bakalii, sera koziego z nutą wytrawnego sosu. Restauracja Stare Kino by Antoine Lopez / ul. Piotrkowska 120 (w bramie) Śródziemnomorski romans, czyli hiszpańskie małże zapiekane z czosnkiem i pietruszką, serwowane z tartą z ciasta francuskiego ze świeżymi pomidorami, rozmarynem, rukolą i niefiltrowaną oliwą z oliwek. Restauracja Susharnia / ul. Pomorska 13 Special tako roll, czyli macka ośmiornicy smażona na maśle z czosnkiem, następnie duszona w czerwonym winie podana w towarzystwie marynowanej dyni, mango, ogórka i sałaty. Posypane papryczką jalapeno, sezamem oraz nasionami chia. Restauracja Tulipan / ul. Żeligowskiego 46 Z Włoskiego Buta na Lazurowe Wybrzeże, czyli frittelle z pieczonego bakłażana z dodatkiem mięty i bazylii podane na delikatnych ziemniakach de finua, wykończone pieczonym dorszem w ziołach z serowym sosem lazur z akcentem pomidorowej salsy. Restauracja U Kretschmera / ul. Kopernika 64 Cielęcina w tempurze, warzywne papardelle, pak choi, ciabatta, czyli cielęcina w tempurze, chrupiące warzywa podane w sosie orientalnym do tego kapusta pak choi smażona na maśle orzechowym oraz ciabatta. Restauracja Włoszczyzna / ul. Piotrkowska 16 Terra nel mare – Ziemia w morzu, czyli pieczony ziemniak otulony pancettą na rybnym sosie ze świeżych pomidorów, pieczonej papryki podawane z jajkiem, krewetką i małżą z tunezyjską pastą harissa. Sezon / ul. Piotrkowska 121 Śródziemnomorskie tagliatelle, czyli tagliatelle z hiszpańską kiełbaską chorizo, papryką, pesto z suszonych pomidorów podane z puree z zielonego groszku. Sushi Zielony Chrzan / ul. Żwirki 8 Caesar Maki, czyli uramaki – krewetka w tempurze, sałata rzymska, awokado, oliwki, dressing caesar + shot gazpacho z japońską nutą. Szyby Lustra / al. Piłsudskiego 14 Rabat w Madrycie, czyli czarny krokiet z dorsza z tuszem kałamarnicy i glazurowaną młodą marchewką z dukkah (mieszanka przypraw i uprażonych orzechów pochodząca z Egiptu), majonezem z kiszonymi cytrynami, jogurtem naturalnym i czarną soczewicą z pikantnym chorizo i ziołami. The Mexican / ul. Piotrkowska 67 Tostada con camarones, czyli tortilla kukurydziana z krewetkami w chrupiącym cieście z salsą z ananasa, czerwonej cebuli i mięty podana z kolendrowo-limonkowym ryżem oraz sosem mango-jalapeno. Vapiano / Al. Politechniki 1; CH-R Sukcesja Sałatka Spring Salmon, czyli grillowany z chili łosoś, podany na mieszance 4 sałat wraz z chrupiącym mango i szczypiorkiem z dodatkiem sosu balsamicznego z figami oraz kolendrą. Zielona Restauracja / ul. Drewnowska 58; Rynek Manufaktury Zielona Manufaktura Izraela, czyli izraelskie falafele podane z tabbouleh, sałatka z kuskusem, pomidorami, ogórkiem, miętą i pietruszką, oliwkowym hummusem oraz babaganusz z granatem i piklami. Zjadliwości / ul. Piotrkowska 102a Talerz Libańskich Zjadliwości, czyli plastry pieczonego bakłażana w ostrej marynacie chili i kolendry, osłodzone siekanymi daktylami, do tego grillowana marchewka i pieczony falafel z bobu na buraczanym hummusie polanym oliwą i ubranym natką pietruszki i zatarem.
Festiwal Dobrego Smaku 2017, rozpoczyna się w Łodzi w czwartek (8 czerwca). Festiwalowe hasło brzmi "Smaki Śródziemnomorskie". W opisach pod zdjęciami znajdziecie szczegóły programu oraz spis tegorocznych potraw festiwalowych.

Festiwal Dobrego Smaku 2017 to nie tylko wspaniałe kulinaria w dobrej cenie (dania główne - 15 zł, desery - 11 zł, koktajl alkoholowy - 11 zł), ale też konkurs, który rozpoczął się w czwartek a zakończy w niedzielę galą wręczenia nagród. Trafią one do najlepszych lokali, które serwowały podczas Festiwal Dobrego Smaku swoje dania, desery i koktajle.

Kulinarne propozycje ocenia nie tylko jury ale również na werdykt ma wpływ Festiwalowa publiczność. Oprócz Uczestnicy Festiwalu mogą wysyłać swoje oceny SMS-em lub głosując w specjalnie przygotowanej aplikacji.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Filip Chajzer o MBTM

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto