Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dzień Falafela w Łodzi. Gdzie spróbować falafeli w Łodzi i jak przygotować falafele w domu

dem
Przepis na falafel
Przepis na falafel materiały prasowe
Międzynarodowy Dzień Falafela obchodzony jest 12 czerwca. Kotleciki z cieciorki na stałe wpisały się nie tylko w dietę wegetarian, ale także poszukiwaczy egzotycznych smaków, czy karty dań zarówno barów z kebabami, jak i eleganckich restauracji.

Falafele są kotletami z ciecierzycy (bobu lub grochu) smażonymi na głębokim tłuszczu. Choć falafele są niezwykle popularne to samo pochodzenie potrawy jest zagadkowe. Jedni wskazują Izrael, to najprawdopodobniej z Egiptu falafel rozpoczął swoją ekspansję. Falafel z dawnej Aleksandrii, która 2000 lat temu była prężnie działającym ośrodkiem portowym, zagościł na talerzach wielu państw Morza Śródziemnego, w tym Turcji. Skąd kotleciki z ciecierzycy za sprawą imigrantów trafiły na nasze talerze.

Od dawna falafeli w ofercie sklepów i restauracji jest bardzo wiele rodzajów.

Jak opowiada Weronika Pochylska, koordynatorka kampanii „Roślinniejemy”, której celem jest wsparcie producentów żywności, sieci handlowych i właścicieli restauracji we wprowadzaniu oraz promowaniu roślinnych produktów i dań, falafela bez większej trudności można obecnie dostać niemal wszędzie i to w wielu formach.

Podstawowy przepis na przepyszny falafel

Składniki:
200 g ciecierzycy
2 duże lub 3,4 małe wyciśnięte ząbki czosnku
1 mała cebula posiekana w drobną kostkę
- drobno posiekana natka pietruszki
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki chilli w proszku
- olej do głębokiego smażenia
- opcjonalnie - mała starta marchewka
 
Przygotowanie:
1. Ciecierzycę namocz przez noc w zimnej wodzie. Zalej ją dużą ilością wody, bo pęcznieje!
2. Do malaksera dodaj namoczoną, odsączoną ciecierzycę oraz wszystkie pozostałe składniki poza olejem.
3. Zmiksuj wszystkie składniki na wysokich obrotach przez 2 do 4 minut, aż masa stanie się możliwie gładka i klejąca. Teraz najlepiej jest odstawić masę do lodówki pod przykryciem, ale z powodzeniem możecie smażyć kotleciki również bezpośrednio po przyrządzeniu masy.
4. Formuj z masy małe kulki i smaż je w sporej ilości tłuszczu przez około 3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotych barw. Idealne falafele są chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Smacznego!

Pyszne falafele w Łodzi serwują: Fafalafa by Papuvege (Struga 5), Tel Aviv (Piotrkowska 122) i Hamra (Piotrkowska 89).

Falafele są w menu restauracji oferujących kuchnię Bliskiego Wschodu, nie wspominając już o tych z „falafel” w nazwie. Jeżeli mamy ochotę wydać nieco więcej i cieszyć się wyjątkowymi i bardzo kolorowymi dodatkami, restauracje takie jak łódzki Tel Aviv mają w ofercie coś wyjątkowego - mówi Pochylska.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto