- Wolę mieć pewność, że ciasto będzie czekać na mnie dzień przed Wigilią, niż potem denerwować się, że na stole zabraknie tradycyjnego makowca - mówi Halina Marzec, emerytka. - Inne ciasta piekę sama, ale makowiec najlepszy jest w wykonaniu fachowców.
Cukiernicy mają ręce pełne roboty.
- Pieczemy głównie pierniki, pełne bakalii, z gałką muszkatołową, cynamonem i goździkami, miękkie, przekładane marmoladą, masą czekoladową, migdałową, makową albo twarde, ozdobne, w kształcie choinek czy domków - mówi Włodzimierz Miś, łódzki cukiernik. - Pierniki można kupić wcześniej, pozostałe ciasta klienci odbiorą tuż przed świętami. Największe zainteresowanie jest makowcami.
W sprzedaży są też wyroby czekoladowe w kształcie choinek i mikołajów. Łodzianie kupują je jako słodkie dodatki do prezentów.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?