„Basza smaku”. Uwaga, ta książka zaostrzy Wasz apetyt [patronat NaM]

Czytając książkę „Basza smaku” Saygina Ersina, przynajmniej na chwilę będziecie musieli porzucić wszelkie diety. Albo mocno przetestować swoją silną wolę.
 mat. pras.

Ja w każdym razie nabrałam ogromnego apetytu. I uległam. Krakersy z serem tulum i czosnkiem z Kastamonu, zupa rybna godna sułtana, miski z humusem, bobem, surówką z  fasoli na zimno, faszerowanymi małżami... To wszystko bardzo działa na wyobraźnię. Książka „Basza smaku” przypomniała mi piękny, subtelny film „Smak curry”. Tam też jedzenie przygotowane z sercem potrafiło czynić cuda.

Wysmakowana kuchnia
Akcja powieści Saygina Ersina, dziennikarza, scenarzysty i pisarza z Izmiru, znanego do tej pory z powieści detektywistycznych, rozgrywa się w XVII wieku w Istamuble, w czasach Imperium Osmańskiego.
To historia tajemniczego, młodego, tureckiego kucharza, który dzięki swojemu wybitnemu talentowi i wyczuciu smaku trafia do pałacu sułtana. Nie liczy jednak na uznanie i chwałę. Ma bowiem sekretną misję do wykonania, związaną z jego dramatyczną przeszłością. Szybko okaże się, że młody kucharz mieszkał kiedyś w pałacu i jako jedyny przetrwał krwawą rzeź, zgotowaną jego krewnym przez żądnego władzy sułtana. Jak poradzi sobie z pałacowymi intrygami? I czy odnajdzie wielką miłość o zapachu jabłek i goździków?

Kulinarny afrodyzjak
„Basza smaku” to opowieść o miłości do jedzenia, pasji gotowania, poszukiwaniu ukochanej, ale też o chęci zemsty. Już same opisy przyrządzanych tu potraw pieszczą zmysły i wywołują ślinotok. Bo idealnie przyrządzone danie może zmienić świat, wpływać na emocje, stosunek do ludzi i działać jak najlepszy afrodyzjak.

„Co jeszcze dziwniejsze, po podaniu me’muniye jego myśli zaczęły się zapuszczać w przyjemniejsze rejony. Powędrowały ku kobiecie, którą poślubił sześć miesięcy wcześniej, lecz której nie wziął jeszcze w ramiona, zaś po kolejnym kęsie pierwszy raz od wielu lat coś drgnęło mu w lędźwiach...” - czytamy w powieści.

„Basza smaku” to historia pełna aromatycznych opowieści z życia tureckiego dworu. Dla miłośników kultowego „Pachnidła” Patricka Süskinda, dobrego jedzenia i kulinarnego kunsztu. Przy okazji najadłam się do syta. Życzę smacznego!

Sprawdź też: Piękna "Podróż zimowa". Jak zakochałam się w Cabre

Zobacz również:

źródło: X-News/ Agencja TVN

Wideo

Monika Wróblewska

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3