„Piwo roku” to tytuł i medal przyznawany przez Bractwo Piwne - Towarzystwo Promocji Kultury Piwa. Wyróżnienie „Piwa Roku” jest wynikiem sumy ocen, jakie dane piwo uzyskuje podczas amatorskich i profesjonalnych konkursów piwnych, odbywających się w Polsce w ciągu danego roku kalendarzowego.
Żywiec Porter to wyjątkowe piwo ciemne dolnej fermentacji w stylu porter bałtycki, warzone według najstarszej stosowanej polskiej receptury z 1881 r. Jej autorem był Juliusz Wagner, który od 1875 r. sprawował funkcję Arcyksiążęcego Naczelnego Piwowara. Do warzenia Żywieckiego Portera piwowarzy Grupy Żywiec wykorzystują aż 4 słody szlachetnego jęczmienia browarnianego (monachijski, pilzneński, karmelowy i palony), choć do większości piw stosuje się zazwyczaj tylko jeden.
Żywiec Porter powstaje metodą otwartej fermentacji w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie. Do jego warzenia stosuje się dekokcyjną metodę zacierania słodu. Żywiec Porter leżakuje w piwnicach Brackiego Browaru Zamkowego nawet 6 miesięcy. To również najbardziej esencjonalne piwo w naszym kraju. Jest dostępne w całej Polsce w butelkach 0,5 l i 0,33 l oraz 30 l beczkach. Obecnie stanowi aż 70 proc. wszystkich sprzedawanych porterów w Polsce. Żywiec Porter ceniony jest również za granicą. Od wielu lat Grupa Żywiec eksportuje swoją piwną specjalność m.in. do USA, Grecji i Niemiec.
Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?